Mit ér a "nyolcak" tapasztalata?

Az ifjúsági olimpia bronzérme után ma utazik Portugáliába, az A-divíziós Eb-re U16-os leány válogatottunk. 

Magyar Gergely együttese a tavalyi, debreceni kontinensviadalon a 6. helyezést érte el, s abból a csapatból a keret kétharmada, azaz 8 ifjú kosaras hölgy most is ott lesz az együttesben. Elutazás előtt a szövetségi edzőt faggattuk a felkészülésről, az esélyekről.

- Nyolc játékos most is szerepel a tavalyi hatodik csapatból. Ez jelenthet előnyt a portugáliai tornán?

- Nagyon remélem, igen - felelte Magyar Gergely. - Ezzel a mi csapatunk kuriózumnak számít a mezőnyben, a legtöbb csapatnál ugyanis két-három játékos marad hírmondónak a tavalyi debreceni Eb-ről. Nálunk az utazó keret tagjainak kétharmada már túljutott élete első Európa-bajnokságán, és nagyon remélem, a Debrecenben szerzett tapaszalat sokat segít majd a portugáliai Eb-n. A tavalyi csapatból Studer Ágnes és Doktor Anna már nincsenek, ők a pályán, s a pályán kívül is igazi vezérei voltak a társaságnak. A mostani keretben ilyen játékost, vezéregyéniséget még nem látok, jó lenne, ha Portugáliában már lenne. 

- A közelmúltban Grúziában részt vett a csapat az ifjúsági olimpián (EYOF) és bronzérmet szerzett. Az a viadal mennyiben szolgálta a felkészülést?

- Bár az EYOF előtt más volt a véleményem, utólag azt mondom, nagyon hasznos volt, hogy részt vettünk. Hat nap alatt öt meccsünk volt, láttuk, kire hogyan hat a sorozatterhelés. Mivel egy erős, magas színvonalú torna volt, a jó ellenfelekkel szemben a játékban is előjöttek gyengeségeink, hibáink, amelyeket azóta próbáltunk javítani. Ami örömteli, volt tartásuk a lányoknak, két vereség után a bronzmeccset meg tudták nyerni. 

- Csoportellenfeleink a mérkőzések sorrendjében: Lettország, Spanyolország és Anglia. Mit tudni a riválsokról, mi várható a csoportban?

- A letteket az EYOF-on úgy vertük meg 10 ponttal, hogy mindenki bőven kapott játéklehetőséget. Bár tavaly az 5. helyért legyőztek minket, két talán legjobb játékosuk kiöregedett. Nagyon remélem, hogy az EYOF után az Eb-n is le tudjuk győzni őket. A spanyolok nem voltak ott az EYOF-on, tavaly az Eb-n legyőztük őket, de végül jobb eredményt értek el nálunk. Az ottani színvonalat ismerve biztos erős csapatuk lesz. Az angolok most kerültek föl a B-divizióból. Összességében remélem, legalább két meccset meg tudunk nyerni. 

- Csak a csoportra koncentrálsz vagy azért messzebbre is tekintettél?

- Azt azért megnéztem, hogy továbbjutás esetén azokkal a franciákkal kerülhetünk egy ágra, akik az EYOF-on megvertek minket. 

- Van konkrét, a csapat számára meghatározott cél?

- Ilyen elvárást eddig senki nem fogalmazott meg felénk, de tekintve, hogy a tavalyi hatodik helyezett csapat nagyobb része most is játszhat, remélem, sikerül előrelépni, s bekerülni a legjobb öt csapat közé. Ez egyben a jövő évi U17-es világbajnokságra is kvalifikálná a társaságot. 

Az utazó keret: Barhács Laura, Bernáth Réka, Boros Dorka, Czukor Dalma, Foitl Emília, Gereben Lívia, Juhász Dorka, Lelik Réka, Mérész Beatrix, Pusztai Petra, Radócz Fanni, Soós Réka.

fotó és slide: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus