Perl a hős, elképesztő meccset nyertek az U20-asok!

Bár a meccs második felére kissé elfáradt a magyar válogatott a Krétán zajló U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon, egészen elképesztő utolsó perc után, orosz fegyelmezetlenségnek is köszönhetően, Perl Zoltán legvégső pillanatban gyűrűbe vágódó hármasával végül megszerezte a győzelmet.

Magyarország - Oroszország 59-58 (21-15, 13-13. 8-13, 17-17)
A-divíziós Európa-bajnokság, U20, alsóház

MAGYARORSZÁG: Simon 2, PERL 11/3, VÁRADI 14/6, Bognár 8, Molnár 7 Cserék: Bán 3/3, Bakk 2, Bazsó -, SINKOVITS 10/3, Csákvári 2, Török -, Garamvölgyi -

Kipontozódott: Kulagin

Oroszország legjobb dobói: Marynov 12/6, Pylaev 9/6, Kulagin 9/3

Jól kezdődött a találkozó, hiszen rögtön az első támadás végén Bognár Kristóf betakarta Ilnitszkijt, leszedte a lepattananót, betört és szerzett egy szép kosarat, így a miénk volt az első szó az összecsapáson. A magyar erőcsatár újabb pontjaira Kanygin válaszolt, a csapatok fej-fej mellett haladtak, mindkét fél játéka működött és a gyűrű közeléből szerezték a pontokat. Kulagin pillanatok alatt beütött két faultot, a játékrész közepén pedig a magyar csapat büntetőknek köszönhetően (Váradi hármat, Simon és Molnár kettőt dobhatott, az eddigiekkel ellentétben pedig rendkívül koncentráltan értékesítették ezeket) 13-8-ra meg tudott lógni. Két és fél perccel a negyed vége előtt gyors triplát váltottak a csapatok, Váradi és Pylaev is betalált kintről. Simon Kristófnak akadtak gondjai, csak ebben a játékrészben eladott három labdát és beütött két személyi hibát, ennek ellenére a pazarul kosarazó Váradi Benedek vezérletével 21-15-ös előnnyel fordulhattunk a második negyedre. Érdekesség, hogy a nyitó etapban kilenc büntetőt harcoltunk és mindegyiket értékesítettük is, ezzel szemben az oroszok 2/2-vel álltak ekkor.

A második szakasz első másfél percében nem született pont, ekkor Perl Zoltán második labdaszerzéséből indult a magyar csapat, a Falco hátvédje pedig be is fejezte kosárral. Bő fél perccel később meg lehetett volna a közte tíz, de Molnár elrontotta a zsákolást. A korábbi szép akciók végén közelről szerzett pontok helyett mindkét fél kijjebb szorult és távolabbi dobásokat volt kénytelen vállalni, így az első negyedben még 50% felett dobószázalékok jelentősen csökkentek. Az oroszok zsinórban elrontottak nyolc dobást és egy ötperces, az előző játékrész hajrájáig visszanyúló pontcsendet produkáltak, ez pedig sajnos átragadt a magyar csapatra is és öt perccel a negyed rajtja után mindössze 4-1-re álltak a felek. A játékrész második részében aztán mindkét fél beleerősített, behullott két-két tripla, de nem tudtunk meglépni, a félidő zárásaként Kulagin értékesített két büntetőt, így 34-28-as előnnyel mehettünk szünetre.

A harmadik negyedet  sem kezdték jobban az oroszok, már ami a támadásokat illeti: három rontott dobás és három eladott labda volt a mérlegük, amikor büntetőből végre eredményesek tudtak lenni. Perl kettesével aztán elérte a tíz pontot a különbség két és fél perc után, de nem tudtuk végleg lerázni Oroszországot, Babuskhin leblokkolta Perlt, majd dobott egy közelit és összességében nem tudtunk dominálni támadóoldalon. A védekezésünk viszont remek volt, így újabb rendkívül pontszegény játékrészt láthattunk, ahol bő öt perc után még 4-4 volt az állás, mielőtt Gankevich kettesével négy pontra zárkózott volna az orosz csapat. Sőt, Bakk faultja után Pylaev büntetőzhetett, Váradi Attila pedig időt kért. Ez sem igazán használt, egy Csákvári-kosarat leszámítva nem tudtunk betalálni bő négy percen keresztül és egyetlen egységre olvadt az előny - a negyed utolsó percében aztán Sinkovits büntetői kellettek, hogy legalább ez megmaradjon és 42-41-ről kezdhessük a záró etapot. Mindkét fél 35% alatt célzott mezőnyből és a mieink kissé fáradt gárda benyomását keltették.

Itt rögtön az első pillanatokban átvették a vezetést az oroszok, a mieink pedig két dobás nélküli támadással nyitottak - érezhető volt a baj. Szerencsére Kashin két büntetőt is elrontott, Váradi viszont végre betalált, előtte bő tíz perc alatt csupán négy egységet szereztünk. Sorozatos eladott labdák után Bán értékesített egy tempót, így 45-43-ra újra nálunk volt az előny, időt is kértek az oroszok bő hat perccel a lefújás előtt. Ugyan előrejátékban továbbra is sok volt a hiba, most le tudtuk zárni a gyűrűt, így a negyed felénél hihetetlen módon még az előző játákrészeket is alulmúló 3-2 volt az állás. Itt azonban összekapták magukat az oroszok, Martynov bepörkölt egy hármast, majd Váradi rossz kísérletét követően Kulagin is kosarat szerzett, 45-48-nál ezúttal mi kértünk időt - ennyivel még egyszer sem voltunk hátrányban. Három perccel a vége előtt ugyan Perl dobott egy nehéz kettest, de Martynov vérszemet kapott és újfent betalált kintről, ekkor úgy tűnt, elúszott a győzelem. Ekkor azonban megtáltosodott az addig borzalmasan (1/9 mezőnyből) dobó Perl Zoltán, az előbbi kettese után dobott két büntetőt, majd Molnár tett fel egy ziccert, újfent két egységre zárkóztunk. Az utolsó percre fordulva aztán Kashin dobott egy hármast és megint nagyon távolinak tűnt a siker…

Ez az utolsó perc azonban egészen frenetikusra sikeredett. Kashin leütötte Sinkovitsot tripladobás közben - nem pont ezt tanítják, hogy az utolsó percben így adjunk ingyenpontokat az ellenfélnek. Sinkovits bedobta mindhármat és ismét egylabdás meccs lett belőle. Azonban innentől turnover-háborúba torkollt a találkozó, Kulagin rossz passza után Perl kezéből csúszott ki a labda, Martynov átadását Bakk csípte el, de Sinkovits is eladta - mindez arra volt jó, hogy tíz másodpercre pörgött le az óra. Sikerült faultolnunk négy másodperccel a vége előtt, de Kulagin bedobta mindkettőt, így négy pontos távolságba kerültünk - ennyi idővel az órán reménytelennek tűnt a helyzet. Nem lett az! Kulagin sportszerűtlen hibájával újabb két ponttal ajándékozta meg fiainkat, amit Váradi ki is használt, de a slusszpoén még hátra volt: két másodperc múlva Sinkovits lőtte oda a labdát Perl Zoltánnak, aki kérdés nélkül beleállt és bedobta a győzelmet jelentő hárompontost. Óriási végjáték, óriási küzdőszellem, óriási győzelem! Szép volt fiúk!

Holnap 11:30-tól a németektől nagyon kikapó Csehország ellen meccselhetünk, egy győzelem a biztos bent maradást jelentheti az A-divízióban.

Váradi Attila vezetőedző:
Gratulálok a csapatnak végig jó védekezéssel, nagy szívvel és az utolsó pillanatig fel nem adva küzdöttek a fiúk. Ahhoz hogy győzni tudjunk a szerencsének is mellénk kellett állni a végén. Igazi csapatmunka volt, ehhez az eredményhez minden játékos hozzátett.

fotó: Fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus