U16: hosszabbításos vereség Ukrajnától

Rendkívül  hullámzó meccset játszottak Katonáék, de a ráadásban az ukránoknak jött ki jobban a lépés - bravúr kell Portugália ellen.

U16-os Európa-bajnokság, B-divízió, 9-16. helyért

Magyarország - Ukrajna 71-75 - h. u. (14-19, 20-8, 10-15, 17-21, 9-13)

Magyarország: Kiss 2, Katona 22, Fazekas Cs. 7/3, Füzi 7, Fazekas M. 12
cserék: Ábrahám -, Werner 2, Somogyi 13/6, Oroszi -, Németh 6

Remekül kezdte csapatunk a mérkőzést, hiszen a jó védekezések mellettek jöttek a pontok is, 6-0 után szólt hozzá először Ukrajna, de Katona egy betörés után tartotta a különbséget. A negyed derekán aztán észhez tértek az ukránok, Voinalovych duplái után Loginov elsüllyesztett egy triplát és 9-8-ra át is vette a vezetést ellenfelünk. Ugyan egy rövid időre még tudtunk fordítani, hamarosan már öt ponttal vezettek Loginovék, másfél perccel a játékrész vége előtt időt is kért Váradi Attila. Ez sem segített, a sorozatos eladott labdák és rossz dobások mellett Somogyi sportszerűtlen hibát is elkövetett - végül 19-14-es ukrán vezetéssel zárult ez a tíz perc. A magyar válogatott 29%-os mezőnymutatóval és hat eladott labdával fejezte be a negyedet, a 14 pontból pedig nyolcat Katona Bence szerzett.

A második negyed is ukrán pontokkal kezdődött, de Somogyi előbb egy triplával, majd egy támadópattanóval és egy duplával tudott válaszolni. Somogyi újabb találata után hiába kértek időt az ukránok, Fazekas Csaba bepörkölt egy hármast - a jó védekezés mellett ekkor a dobásaink is ültek. Innentől ismét megfordult a meccs, a félidő utolsó három percében egyértelműen a mieink akarata érvényesült, Fazekasék egy 11-2-es etapot repesztettek, a legvégén hét másodperc alatt is betalált Katona, így 34-27-es magyar előnnyel mehetettek nagyszünetre a felek.

Nem potyogtak a kosarak a fordulást követően, Katona talált be egy leindítás végén, Németh tempója után pedig 40-32 állt az eredményjelzőn szűk négy perc elteltével. Itt ismét befagyott a meccs, jó két percig nem tett fel senki pontot a táblára, majd miután az ukránok megtörték a jeget, ismét Katona Bence volt eredményes kétszer egymás után. Nem volt azonban még vége, a hajrá ismét ellenfeleinknek sikerült jobban, két hárompontossal felzárkóztak két egységnyire - a mieink nem tudtak már pontot szerezni, így 44-42-ről rajtolt a záró tíz perc.

A negyedik negyed Bondarenko triplájával indult, az ukránok azonnal átvették a vezetést. Az első percekben igazi adok-kapok alakult ki, mindkét fél hozta a pontokat, minden kosárra jött válasz a túloldalról, így hol egyik, hol másik csapat járt előrébb. Ebből észak-keleti szomszédaink jöttek ki jobban és a negyed derekán már öt ponttal megléptek, Váradi Attilának időt kellett kérnie. Ez hatott, sikerült fordítani, sőt, bő egy perccel a vége előtt három ponttal sikerült meglépnünk - sokat hibáztak az ukránok. Az utolsó pillanatok hihetetlenül izgalmasan zajlottak, Loginov az első büntetőjével egyenlített, a másodikat azonban elrontotta, de Fazekas Csaba kosara is lejött, így maradt még egy lövése Kovaléknak - ezt viszont nem tudták kihasználni, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban folytatódott az adok-kapok, itt is pontra pont volt a válasz, majd két perc után a frissen beállt Somogyi triplájával és labdaszerzésével sikerült meglépniük a mieinknek hat egységgel. Ez sem volt elég, természetesen újabb fordulat következett: betörésekből és büntetőkből egy 8-0-s ukrán futás következett, tizenegy másodperccel a vége előtt pedig már 73-71-re ők vezettek, amikor Váradi Attila időt kért. Nem koronázta siker, Fazekas Máté kettese kimaradt, Kozak bedobta a büntetőit, így 75-71-re kikaptunk - így 1-1-re állunk a középdöntőben és holnap a portugálok ellen bravúrra lesz szükség, hogy a 9-12. helyért játszhassunk a folytatásban.

Váradi Attila vezetőedző: 
- Nem a vereség a fájó, hanem az hogy olyan játékelemekben bizonyult jobbnak ellenfelünk, amelyek a kosárlabdázás alapjai. Holnap az eddigi eredmények alapján nehezebb ellenfél vár ránk, eddig minden mérkőzés után fel tudtunk állni, a holnapira is teljes erőbedobással készülünk. 

fotó, slide: U-16 Magyar kosárlabda-válogatott

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus