U16-os Eb: Majdnem csodát tettek fiaink

Ma délután a csoportelsőségért és az első középdöntőbe továbbvitt győzelemért játszott az U16-os magyar férfi válogatott a macedóniai B-divíziós Európa-bajnokságon, és bár korán nagy hátrányba került (volt majd 21 is a felek közt), végül fordítani tudott 10 másodperccel a lefújás előtt Chester Lewis kettesével, ám a cseheknek volt még egy válaszuk és elvették Ferenczi Tamás legénységének veretlenségét.

Magyarország (3-1) - Csehország (4-0) 64 - 65 (16-19, 19-22, 16-12, 19-9)
U16-os férfi B-divíziós Európa-bajnokság, C-csoport, csoportkör, 5. forduló
Strumica, Macedónia

Magyarország: Doktor 4, Lewis 19/3, Kucsora 6/3, Bordács 6, Pápai 15.
Csere: Durázi 1, Németh Á. -, Fülöp 12, Laczó -, Kerpel-Fronius 1, Molnár L. -.

Csehország legjobb dobói: Nábelek 18/3, Kozák 10/3, Savic 10

Kipontozódott: Bordács (35. perc), Illetve Kotásek

Csapatkapitányunk, Rudner Gábor nem épült fel sérüléséből erre a csatára, így nélküle kellett nekiindulni a rangadónak az ellen a Csehország ellen, melyet az utóbbi egy évben négy felkészülési találkozón háromszor is le tudott győzni a Doktor Péter - Chester Lewis hátvédduó irányította magyar válogatott. Most viszont borzasztóan kezdtünk, 13-3-nál már a 18 egységig jutó Nábelek húzta riválisunk ment kétszámjegyű előnnyel, de az első játékrész végén még volt egy jobb szakasza a Ferenczi-legénységnek, ám a második etapban 38-23-nál nagyon kinyílt az olló és úgy festett, akár korán el is dőlhet az ütközet.

A nagyszünetben 15 volt közte, a tegnap kipontozódó Bordács Soma (6 pont, 7 lepattanó) pedig most is faultgondokkal küzdött, ráadásul megint rá tudtak tenni egy lapáttal a csehek és a harmadik negyed derekán 56-35-nél kialakult a legnagyobb, 21 pontos differencia a felek közt. Noha a meccs megnyerése már lehetetlennek tűnt, de a továbbvitt eredmény miatt fontos volt, hogy legalább a különbségen javítson a magyar csapat, ez pedig a tornán eddig magasan a legjobb meccsét játszó Pápai Máté (15 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda, 10-ből 7-es mezőnyözés) és Chester Lewis (19 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 4 szerzett labda) főszereplésével repesztett egy 20-0-ás(!!!) etapot a veretlenségét megtartani igyekvő alakulatunk, mely több mint nyolc percen keresztül pontot sem kapott.

Onnantól nagyon szorosan alakult a hajrá, 2:17-te a vége előtt Lewis büntetőjével egalizáltunk először, majd ugyanő volt az, aki 10 szekundummal a zárás előtt egy kettessel már vezetéshez is juttatta a magyar válogatottat, ám egy időkérést követően a meccs hőse, Nábelek megszerezte a győzelmet egy duplával az így a középdöntőbe egy győzelmet magával vivő Csehországnak.

A mieink, bár elvesztették veretlenségüket és csak egy vereséget visznek a középdöntős csoportkörbe - az ott ellenfélül szembejövő Montenegró (1-0), illetve Ausztria (0-1) ellen ha egyaránt diadalmaskodnak, mindenképp bejutnának a legjobb négy közé, tehát saját kezünkben maradt a sorsunk!

Folytatás a hétfői szünnapot követően kedden 16:30-tól Montenegró ellen, ahol már jó eséllyel Rudner Gábor is ott lehet a társakkal a pályán.

Ferenczi Tamás szövetségi kapitány értékelése a cseh mérkőzés után:

 - A tegnap késő esti győzelem sajnos benne maradt a gyerekek fejében és lábában. Az első félidőben mindenhonnan elkéstünk 1-1 másodperccel, nem voltunk kellően dinamikusak védekezésben és az ellenfél ezt jó dobószázalékkal büntette.
A második félidőben 21 pontos hátránynál egy nagy arányú vereség lehetősége is benne volt a mérkőzésbe, de küzdeni tudásból most is jelesre vizsgáztunk. A végére egylabdás meccset csináltunk, sajnos ma nem mi jöttünk ki jól belőle.
Jól jön számunkra a holnapi pihenőnap, hisz a mai mérkőzésen is a tartalékenergiáinkat kellett felhasználnunk, ezért holnap frissítjük és regeneráljuk játékosainkat és mindent megteszünk, hogy a középdöntőt 2 győzelemmel zárjuk.

Fotó: Farkas Dávid - MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus