U18-as női Eb: 14:15-től Horvátország ellen a legjobb nyolcért

A felsőház a tét a ma délután mérkőzésen az A divíziós Európa-bajnokságon. 

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A magyar válogatott felkészült, érett játékkal teljesítette a csoportkört. Értékes, hasznos meccseket vívtak a mieink. Szlovénia és Németország magabiztos legyőzése óriási fegyvertény. Lettország ellen pedig bekövetkezett az, amiről már a kontinenstorna előtt sok szó esett. Most mutatkozott meg igazán, hogy az egy év korkülönbség mit jelent ezen a szinten. Fizikálisan egyértelműen fölényben játszott riválisunk. Válogatottunk részéről a hátrányt felerősítette, hogy tíz játékos lábában benne van az U17-es Világbajnokság terhelése, ráadásul Tóth Franka nem léphetett pályára. Összességében mégis jól tartotta magát a magyar csapat. Elsősorban a lepattanók és a korábbiakhoz képest valamivel több támadásbeli, illetve védekezésbeli kihagyás döntött a lettek javára.

A B-csoport második helyét szerezte meg a magyar csapat, így az A-csoport harmadikja Horvátország lesz a rivális a nyolcaddöntőben. A horvátok ugyanúgy 2 győzelmet, illetve 1 vereséget jegyeztek a hétvégén. Nagy csatában verték a házigazda olaszokat és magabiztosan a svédeket, a címvédő belgáktól viszont kikaptak. Abban a négyesben szintén körbeverés alakult ki, melyből harmadikként jöttek ki. Ha az idei FIBA kontinenstornákat (U20, U18, U16) nézzük, akkor egyértelműen ez a generációjuk a legversenyképesebb a horvátoknak. A korábbi évek eredményei is ezt mutatják. A 2000/2001-es csapataik ugyanis végig az 5-10. hely között mozogtak, azaz egyértelműen az európai elithez tartoztak. Két éve éppen itt Udinében érték el a kiemelkedő sikerüket, az értékes 5. pozíciót.

Ennek a horvát generációnak két ismert alakja van. Az egyikük a 177 cm magas Nika Mühl, akiről a szünnapon még a nemzetközi szövetség honlapja is portrét közölt. Több poszton bevethető, remek adottságú játékos. Jelenleg 9.7 pont, 5 gólpassz átlaggal rendelkezik. A számok azonban nem adják vissza, hogy szellemi vezére is ennek az alakulatnak. A leginkább erőcsatárként otthonosan mozgó 187 cm magas Lucija Kostic pedig 10.7 pont, 7 lepattanó átlaggal jelenleg a csapatuk legeredményesebbje. Kostic a két évvel ezelőtti nagy menetelésük során is húzóembernek bizonyult. Jelentősen növeli a szakmai stábjuk variációs lehetőségeit, hogy a belső posztokról érkezik egy ilyen domináns produkció.

A horvát csapatnak az igazi erőssége abban áll, hogy egy kifejezetten jó szerkezetű gárdáról van. Úgymond nincs hiányposztjuk, ami mondjuk az idei U20-as vagy az U16-os együtteseikről nem mondható el. Támadásban a fentebb kiemelt két klasszis mellett is több opciójuk van, négyen átlagolnak nyolc pont felett. Mühl és Kostic mellett szintén belső posztokról Viktorija Curic és az irányítójuk Mihaela Lazic. Érdekes Lazic helyzete, hiszen két éve itt Udinében 16.7 pontos átlagot hozott össze. Amióta klubszinten a felnőttek között szerepel, sokat változott, érett a játéka. Lényegesen kevesebb egyéni vállalása van. A fontos statisztikai mutatókban nagy különbségek nincsenek a két együttes között. Valamivel jobb a horvátok mezőnymutatója és érdemes azt kiemelni, hogy közel 10 pontot szereznek meccsenként gyorsindításból. Az olaszok elleni bravúrjuk során is volt 13 szerzett labdájuk és ebből több ziccerük.

Összességében a horvátok esetében egy olyan csapatra készülhetünk, mint a letteknél. Döntően idősebb játékosokra építenek. Ennek megfelelően vélhetően igyekeznek majd kihasználni fizikális fölényüket. Kulcskérdés lesz, hogy belső posztokon mennyire tudja tartani a lépést csapatunk. Az első két meccsen kifejezetten kevés eladott labdánk volt. Ezúttal sem szabad engedni, hogy ki nem kényszerített hibából könnyű pontokat érjenek el. Az idei nyáron látott szervezett védekezésre építve támadásban extra egyéni teljesítményekkel szoros nyolcaddöntő alakítható ki. Udinében egyértelműen az eddigi legnehezebb erőfelmérő jön.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus