A litván tündérmese véget ért, Fehéroroszország a 4-ben!

Bár a vége nagyon izgalmas lett, a fehérorosz válogatott végig vezetve legyőzte a nagy hátrányból ismét felzárkózó litván válogatottat, s bejutott a legjobb 4 közé

Litvánia-Fehéroroszország 66-68   (10-16, 9-17, 24-18, 23-17)

Némi meglepetésre nevével ellentétben pirosban játszott a fehérorosz válogatott. Gintare Petronyte duplájára Katarina Sznyicina hármassal felelt. 5-4-es fehérorosz vezetésnél több, mint 2 percre "befagyott" az eredményjelző, majd Anasztaszija Veremejenka a fehérorosz csapatot mozdította el a holtpontról. A szakasz közepén megélénkült a játék, Kamlia Nacickaite két triplát is dobott, ennek ellenére Sznyicina és Lindsey Harding villanásaival továbbra is Fehéroroszországnál volt az előny. A litvánok helyzetét nehezítette, hogy talán legjobb játékosuk, első számú centerük, Petronyte a negyed hajrájában a csapat - amúgy kyokushin világbajnok - orvosával a derekát fájlalva bement a csapat öltözőjébe. 

A második negyed Gabrielae Gutkauskaite parádés lefordulás utáni kosarával kezdődött,ám a beloruszok Tatjana Liktarovics eredményessége révén tartották előnyüket - hiába dobott igen szép hármast Marina Solopova, aki - és ezen az összecsapáson ezt fontos kiemelni - a litván válogatott tagja. A szakasz közepén Veramejenka két szép villanásával 10 pont fölé nőtt a különbség. Leblokkoltak a litvánok,  amelyet betörésből Harding és Maria Papova is villant fehérorosz részről, s egy 10-0-lal 15 pontra növelte előnyét Anatolij Bujalszkij együttese.  Litvánia közel 5 perces kosárcsendjét a félidő hajrájában Monika Grigalauskyte törte meg. Szünetben 14 ponttal vezetett Fehéroroszország, de Litvánia ennél nagyobb hátrányból is nyert már mérkőzést az Európa-bajnokságon. 

Petronyte ha nem is a pályára, de a litván kispadra visszatért. A második félidő elején tovább "mélyült a szakadék" Fehéroroszország és Litvánia között, Sznyicina és Harding révén két gyors kosárral indítottak a fehéroroszok. Nacickaite triplája egy 13-0-s litván "feltámadás" kezdetét jelentette, amellyel 6 pontra zárkóztak fel a baltiak - továbbra is egyik legjobbjuk, Petronyte nélkül. A fehéroroszokat Sznyicina triplája lendítette át a holtponton, a Diósgyőrt is - nem túl nagy sikerrel - megjárt bedobó csapata közel 3 és fél perces kosárcsendjét törte meg, "útnak indítva ezzel egy 8-2-es belorusz "részhajrát". A szakasz hajrájában tartotta 10 pont körüli előnyét a fehérorosz csapat. A záró 10 perc előtt 8 pont volt a különbség, a litvánok a harmadik negyedben több pontot dobtak, mint az egész első félidőben. 

A negyedik negyedre visszatért a baltiakhoz az előző két negyedben gyógykezelt Petronyte. Grigalauskyte egy jó büntetőjét követően hosszú "hallgatás" után szólt hozzá a meccshez a fehéroroszok egyik legnevesebb játékosa, Jelena Leucsanka. Aki nem sokkal később úgy járt, mint az éji bogár, csak nem a falnak, hanem Kuktiene-nek ment neki, aztán "nagyot kopppant" - le kellett cserélni. 

Tartotta 8-10 pontos előnyét Fehéroroszország, amelynek játékosai remekül védekeztek, a litvánok nem nagyon tudtak tiszta helyzeteket kialakítani. A szakasz közepén Veramejenka kosár plusz büntetős akciójával ismét 10 pont fölé nőtt a különbség. Frissebbeknek tűntek a fehéroroszok, a szabad labdákat rendre ők szerezték meg. 198 másodperccel a játékidő letelte előtt Kuktinene triplája adott új lökést a litvánoknak, Grigalauskyte kosarával 2 és fél perccel a befejezés előtt 5 pontra csökkent hátrányuk. A végjátékban azonban Harding 2 büntetőt is kihagyott, Nacickaite pedig káprázatosat játszott, s másfél másodperccel a vége előtt 2 pontra hozta fel övéit. Sznyicina ráadásul alapvonali bedobásból pályán kívülre dobta a labdát, a fehérorosz kosár alól jöhettek a litvánok, de nem találtak be, így Fehéroroszország végig vezetve nyerte meg a küzdelmes, izgalmas negyeddöntőt. 

Ld: Nacickaite (21/12 pont, 3 lepattanó) Grigalauskyte (13 pont, 4 lepattanó), Kuktiene (7/3 pont, 8 lepattanó),Linkeviciene (2 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) ill. Veramejenka (15 pont, 9 lepattanó), Liktarovics (14 pont), Harding (12 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Sznyicina (11/3 pont, 4 lepattanó). 

Marin Szolopva: - Nüanszokon múlt a meccs, egy-egy lepattanón vagy védekezésen. Gratulálok a fehéroroszoknak, most ők voltak a jobbak. 

Mantas Sernius: - Rosszul, dekoncentráltan kezdtünk, s a meccs közben egyéb nehézségeink is adódtak. Ennek ellenére megint feljöttünk nagy hátrányból, de ezúttal kevésbé játszottunk, dobtunk jól, és a gyengébb támadójátékot ezúttal ritkábban tudtuk kompenzálni jó védekezéssel. 

Katatina Sznyicina: - Végig vezettünk, de tudtuk hogy a litvánok szünet után nagyon agresszívek, s több meccset fordítottak meg a hajrában. Most is nagyot küzdöttek, de végül nyertünk, ott vagyunk az elődöntőben, nagyon boldog vagyok.

Anatolij Bujalszkij: - A végén elkövettem egy nagy hibát, hogy nem kértem időt, szerencsére nem került a meccsünkbe. A mérkőzés nagy részében irányítani tudtuk a játékot, gratulálok a csapatomnak, nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk az elődöntőbe. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus