A szerbek Törökország legyőzésével már a négy között!

Szenzációs harmadik negyedének, s a szédületes napot kifogó Ana Dabovics káprázatos játékának köszönhetően a szerbek visszavágtak az előző évek vereségeiért a törököknek, s elsőként jutottak ez Eb-n a legjobb négy közé

Törökország-Szerbia 63-75 (18-18, 9-10, 11-26, 25-21)

Jelena Milovanovics és Bahar Caglar jóvoltából villámgyors kosárváltással kezdődött az első negyeddöntő. A két csapaton - szerencsére - nyoma sem volt az egyenes kiesés tétje, a "nem lehet hibázni" tudat gyakran oly nyomasztó hatásának. Az egységes csapatmunkát nyújtó szerb csapat állandósított egy szűk előnyt, ám a török válogatott két centere, Nevriye Yilmaz és Caglar ponterősség révén tartotta a lépést riválisával. Az első 12 török ponton ők ketten "osztoztak", előbbi 7, utóbbi 5 pontig jutott. A negyed hajrájában a harmadik magas játékosuk, a honosított Lara Sanders is "besegített", így döntetlennel zárult az első negyed, amelyben a szerbektől 6 játékos is eredményes volt. 

A második szakasz elején is "üldözték" a törökök a szerbeket, ám ekkor sokkal inkább a küzdelem, mint az addigi látványos játék dominált. A szakasz közepén született meg az első mezőnykosár, amelyet török mezőnyember szerzett. Ayse Corát annyira feldobta a találat, hogy rögtön dobott még egy duplát, amellyel a törökök átvették a vezetést. A félidő hajrájában. Az első 20 perc végén egymás hibáiból éltek a csapatok, Milovanovics révén a szerb csapaté volt az "utolsó szó", így az ő vezetésükkel zárult az első félidő. 

A második félidő elején a triplát dobó Danielle Page, valamint a két Dabovics testvér jóvoltából a szerbek szinte "állva hagyták" a török csapatot. Egy 14-2-es 4 és fél perccel indítva szünet után 13 ponttal elléptek az ekkor meglehetősen rossz helyzetkiválasztással dolgozó félholdasokkal szemben. A török csapat zónára állt át, a szerbek pedig köszönték szépen, Milovanovics, majd A. Dabovics révén triplákkal átdobták, s a 28. percben már 15 ponttal vezettek. Érdekes jelenet zajlott a negyed hajrájában, megszólalt a duda, s a lengyel cheerleader-csoport beviharzott a pályára. A játékvezetők azonban nem engedték az időkérést, és ha nem is technikai hibát kilátásba helyezve, de leparancsolták a pályáról a lengyel lányokat - néhány semleges férfi néző nem kis bánatára...

A negyed végén bár Isil Alben beemelt egy triplát, a szerb letámadás ellen eladtak 2 labdát a fölöttébb zavarodottaknak tűnő törökök, így a szakasz 16 pontos szerb vezetéssel zárult. 
A negyedik negyedet eladott labdákkal kezdték a szerbek, Sanders vezérletével egy 9-0-s futást produkálva szorossá tették a meccset. Marina Maljkovics érthető időkérése, s több, mint 4 játékperc után A. Dabovics révén megszerezte negyedbeli első kosarát a szerb csapat. Majd a török pad technikait kapott, s a szakasz közepén 10 pontra nőtt a szerb előny. Milica Dabovics bedobott, a túloldalon Olcay Cakir kihagyott 2 büntetőt, a 37. perc elején 12 pontra nőtt a szerb előny. Egy perccel később Sanders a 4. hibáját gyűjtötte be. A hajrában a jól büntetőző szerbek tartották 10 pont körüli előnyüket, hosszan próbáltak játszani, ráadásul többször is visszaszedték a lepattanót rossz dobásaik után. A támadások befejezéseit siettető törököktől Birsel Vardarli ugyan beemelt egy triplát, de megtette ezt A. Dabovics is a túloldalon az utolsó perc elején 13 pontosra növelve a szerb előnyt, s megadva a kegyelemdöfést a török csapatnak. 

Ld: Sanders (25 pont, 10 lepattanó), Yilmaz (11 pont, 5 lepattanó), Vardarli (7/3 pont, 5 gólpassz) ill. A. Dabovics (31/12 pont) Milovanovics (15/3 pont, 5 lepattanó), M. Dabovics (10 pont, 4 szerzett labda), Petrovics (7-7 pont és lepattanó). 

Olcay Cakir: - A második félidőben sem védekezésben, sem támadásban nem tudtuk megvalósítani az elképzeléseinket. 

Ekrem Memnum: - Kiegyenlített első félidő után a második sajnos nagyon egyoldalú lett. Tizenkilenc lepattanót engedtünk ellenfelünknek a mi palánkunk alatt és eladtunk tizennyolc labdát. A játékvezetői felfogás sem nekünk kedvezett, de nem ezen múlt. 

Milica Dabovics: - Még kicsit feszült vagyok, nem nagyon tudok mit mondani, úgy gondolom, a csapat játéka önmagáért beszélt. Egy álmunk már teljesült, mehetünk az olimpiai selejtezőre. A testvérem káprázatosan játszott, de csapatként, együtt harcoltuk ki ezt a szép győzelmet. 

Marina Maljkovics: - Gratulálok a török csapatnak azért, amit eddig az Európa-bajnokságon nyújtott. Saját csapatomnak pedig tiszta szívből gratulálok, azzal nyertek a lányok, ami az Európa-bajnokság szlogenje: szívvel játszottak. Nagyon szép, amit elértünk, de nem szeretnénk megállni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus