Bronzérmes lett az előző Eb győztese

A Liktarovicsot elveszítő fehéroroszok 25 percig tudták tartani a lépést, így végül az előző Eb-t megnyerő spanyoloké lett a bronzérem

Az egyik legjobbját, Tatjana Liktarovicsot koráb elveszítő fehérorosz válogatott, miután érdemi rotációja csökkent 25 percig tudta tartani a lépést a spanyolokkal, így az előző Európa-bajnokság aranyérmese szerezte meg a bronzérmet

Fehéroroszország-Spanyolország 58-74  (18-12, 12-22, 14-21, 14-19)

A bronzéremért általában csalódott csapatok csatáznak. Most sem volt másként, a spanyolok címvédőkként nyilván többre vágytak, mint a "kisdöntőre", az Eb meglepetéscsapata, a fehérorosz válogatott pedig azért lehetett csalódott, mert a szerbek elleni elődöntőben nagyon,d e nagyon közel voltak a fináléhoz. 

Jelena Leucsanka mindenesetre a fehérorosz csapatnak szerzett vezetést.  Katarnia Sznyicina is beköszönt, majd közel 2 perc eleltével Alba Torrens révén egy tripla formájában szerezte meg első pontjait aspanyol válogatott. Triplára tripla volt a válasz, Sznyicna talált be távolról. A két távolról betaláló játékos teljesítményének értékén csöppet ront, hogy elvileg egymást kellett volna fogniuk..A 3. perc közepén a fehéroroszok egyik legjobbja, Tatjana Liktarovics sérült meg a bal könyökén.A helyére érkező Volha Ziuzkova gyorsan bevágott két triplát - még az ősidőket idéző stílusban, földről, válltól indítva dobásait. 

Remek, látványos, élvezetes volt a játék, a fehéroroszok tartották a kezdeti jó dobóformájuknak köszönhetően szerzett előnyüket. A negyed végén sok volt a hiba mindkét oldalon. 

A második szakaszt egy 9-0-s 2 perccel indítva fordított a spanyol válogatott, Marta Xargay rendezetlen védelem elleni dupláját követően kétszer villant a palánk alatt ügyesen megjátszott Astou Ndour, Torrens triplája után pedig kénytelen volt időt kérni Anatolij Bujalkszij. Anasztaszija Veramejenka és Lindsey Harding villanásaival gyorsan visszaveték a vezéetést az ezúttal a nevükhöz méltón fehér mezben kosarazó fehéroroszok. A szakasz közepe a spanyol csapaté volt, amely Xargay, valamint Laura Nicholls ügyes megmozdulásaival egy 7-0-s rohammal visszaszerezte a vezetést. A félidő hajrájában a fehéroroszok szervezett, egységes játékkal egy 6-0-s szakasszal egalizáltak. A fehérorosz roham részét képezte egy tanítani való centermunka pazar bal horoggal Leucsanjától. A félidő utolsó perce a spanyoloké volt, Ndour és Zorrens villanásaival 4 pontos előnyt szereztek a szünetre.  

A második félidő eljeén felváltva estek a kosrarak. Két perc elteltével jött egy "trojka" Tatjana Troinától, amellyel 1 pontra csökkent a spanyol előny. A szakasz közepéig "lihegett" a spanyol csapat nyomában ellenfele, ám ekkor "robbantott" az előző Eb győztese, Torrens vezérletével egy 11-0-s "száguldást" bemutatva 12 pontos előnyt szereztek a záró szakaszra.

A záró szakasz elején Maria Papova triplja adott némi reményt Fehéroroszországnak, ám Xargay azonnal triplával felelt. A szakasz közepén a spanyol bedobó még egy triplát beemelt, majd egy duplát is - 16 pontra nőtt a különbség, megpecsételődött a fehérorosz csapat sorsa. A spanyol válogatott egyetlen vereséget szenvedve az Európa-bajnokságon bronzérmes lett. 

Katarina Sznyicina: - Nagyon hosszú volt ez az Európa-bajnokság, örülök, hogy vége, olyan mintha hónapok óta itt lennénk. Nagyon büszke vagyok a csapatra. 

Anatolij Bujlszkij: - Az amúgy is remek csapat ellen rögtön a meccs elején gyakorlatilag a minimálisra csökkent a rotációs lehetőségünk a külső posztokon. Ettől kezdve, bár mindent megpróbáltak a lányok, ez a meccs már csak tapasztalatszerzésre szolgál. Negyedikek lettünk Európában, játszhatunk az olimpiai selejtezőn, nagyon büszke vagyok erre a társaásgra. 

Marta Xargay: - Dekoncentráltan kezdtünk, de feljavult a védekezésünk, és ettől rögtön lett ritmusuk a támadásainknak. Büszke vagyok a csapatra, újabb érem kerül a gyűjteményünkbe. 

Lucas Mondello: - Nem először kezdtünk gyengén ezen az Európa-bajnokságon. Szerencsére a folytatásban nem gondolkodtuk túl a játékot, próbáltunk egyszerűen kosárlabdázni. A siker kulcsa azonban a védekezés volt, sikerült a fehérorszok jó dobóit gakran kiszorított helyzetekből való dobásokra kényeríteni, és a magas játékosaikat is megfogtuk. Jó munkát végeztünk, tíz meccsből kielncet megnyertünk, érmet szereztünk, mehetünk az olimpai selejtezőre, újabb érem felé. Marta Xargay-t pedig azért kértem, hogy jöjjön ő a sajtótájékoztatóra, hogy itt a nagy nyilvánosság előtt is megkérressem, a jövőbn ne gyűjtse olyan gyorsan a személyi hibákat.  

Legjobb dobók: Torrens (25/9 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Xargay (19/9 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz), Ndour (18 pont) 7 lepattanó) ill. Leucsanka (13 pont, 14 lepattanó), Zuiukova (13/6 pont, Harding (8 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz). 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus