Büszke montenegróiak, elődöntős spanyolok

Montenegró felnőtt a feladathoz, többször is nagyobb hátrányból kapaszkodott vissza a címvédő spanyol válogatott ellen, s a kezében volt a győzelem, de ha egyetlen ponttal is, végül a címvédő kerekedett felül - drámai végjátékban.

Spanyolország-Montenegró 75-74 (16-17, 23-20, 16-15, 20-22)

Bár a címvédő spanyolok veretlenül s a középdöntő csoportjukat megnyerve érkeztek az egyenes kieséses szakaszba, a törökök kiesése intő példa lehet a számukra, Törökország ugyanis csoportelsőként "vérzett el" a negyeddöntőben a szerbek ellen. Ráadásul a spanyol csapat is egy jugoszláv iskolán nevelkedett együttessel került szembe, Montenegróval. A montenegróiakat ráadásul "hegyi szerbekként" is szokás emlegetni! E negyeddöntőnek Kapitány Gellért játékvezető személyében magyar szereplője is volt.

Idegesen kezdtek a csapatok, a 4. percben 4-2-re vezetett Montenegró, s a 6 pontból 4 büntetőből született, ugyanakkor mindkét oldalon több tiszta ziccer is kimaradt. A szakasz közepén Alba Torrens és Silvia Dominguez ügyes megmozdulásaival 4 ponttal ellépett a címvédő, ráadásul a montenegróiak egyik legnevesebb játékosa, Milka Bjelica megkapta a 3. személyi hibáját. Kőkemény küzdelemben fej-fej mellett haladtak a felek, minimális spanyol vezetéssel. A szalasz hajrájában Montenegró csapatában pályára lépett Angelica Robinson, érdekesnek ígérkezett a két színesbőrű center, az ő és Astou Ndour párharca. A szakasz hajrájában két gyors indítással Jovana Pasics és Sznezsana Alekszics kosaraival fordított Montenegró.

Alba Torrens "megrázta magát" a második negyed elején, bő másfél perc alatt szerzett egy labdát és három gyönyörű kosarat, végigcikázva a pályán a montenegrói védők között a maga 191 centis magasságával. Montenegrót Robinson próbálta versenyben tartani - kevés sikerrel, ugyanis a címvédő 12-4-es 4 perccel nyitott. A szakasz közepén Alekszandra Vujovics triplája és Robinson kosár plusz büntetős akciója után nem egészen fél perc alatt egyetlen pontra csökkent a spanyol előny. A félidő hajrájában feszült légkörben fej-fej mellett haladtak a csapatok, Robinsont nem tudták tartani a címvédő centerei, akik közül ráadásul Ndour a 3. hibáját is begyűjtötte. Szünetben 2 ponttal vezetett a címvédő.

Térfélcsere után Torrens vezérletével tartotta szűk előnyét a spanyol válogatott. A 3. negyed közepén 7 ponttal megugrott a címvédő, ám Milica Jovanovics emelt be egy hármast, majd Milka Bjelica is beemelt egy triplát, rögtön újra szoros lett a meccs. Anna Cruz hármasa hatott nyugtatólag a spanyolokra. A negyed végén Robinson és Jovanovics 3 pontra hozta vissza a montenegrói csapatot.

Montenegrói technikaival indult a 4. negyed, amelyet Torrens köszönt szépen, s az értékesített büntetővel, valamint egy duplával megduplázta a spanyol előnyt. Laura Nicholls kosara után 8 pontosra nőtt a címvédő előnye, a montenegrói szakvezető, Momir Milatovics - akinek öccse, Nikola Hódmezővásárhelyen volt sztár - időt kért. Cruz szédületes rimtusváltás utáni betörésből dobott kosarával 10 pontra nőtt a különbség. A szakasz közepén Nicholls kipontozódott, a helyére visszatérő Ndour is 4 hibával állt. Vojuvics triplájával, valamint Robinson kosár plusz büntetős akciójával újra közelített Montenegró. Jelena Skerovics bravúros találata után 2 pontra zsugorodott a címvédő előnye, izgalmasnak ígérkezett a végjáték. 3 perccel a vége előtt Kapitány technikait adott a spanyol kapitánynak, Skerovics jó büntetője után Ivana Perovanovics révén átvette a vezetést Montenegró, amely egy 9-0-s 3 percet mutatott be. Marta Xargay szép tempójával vette vissza a vezetést Spanyolország. A hajrában támadásonként változott a vezető csapat kiléte. Perovanovics, majd másfél perccel a befejezés előtt Ndour is kipontozódott, Robinson pedig biztos kézzel értékesítette a büntetőket. Cruz kosarával a címvédő fordult előnnyel az utolsó percre, ám 20 másodperccel a vége előtt Jovanovics triplája 2 pontos montenegrói vezetést eredményezett. 9 másodperccel a vége előtt Anna Cruz kosár plusz büntetős akciója után ismét fordult a kocka. Robinson dobása leperdült a gyűrűről, Vujovics dobását pedig Laura Gil blokkolta, így a vártnál jóval nehezebben, de nyert a címvédő.


Sznezsana Alekszics: - Büszke vagyok a csapatunkra, nagyon jól játszottunk, kihoztuk magunkból a maximumot.

Momir Milatovics: - Gratulálok a játékosaimnak, aki itt volt, láthatta, melyik csapat érdemelte volna meg a győzelmet. Büszke vagyok játékosaimra, egyik legjobb kosarasunk, a sérült Jelena Dubljevics nélkül is megmutattuk: kis ország vagyunk, hatalmas szívvel.

Anna Cruz: - Nem játszottunk jól, de a legfontosabb, hogy végül sikerült nyernünk.

Lucas Mondello: - Sokkal nehezebb volt ez a mérkőzés, mint ahogy vártuk. Nem játszottunk jól, rosszul oldottuk meg a feladatot,  de a végén mentálisan erősek voltunk. Eddig veretlenek vagyunk, s első célunkat elértük, biztos, hogy játszhatunk az olimpiai selejtezőn. Ahhoz azonban, hogy a következőt is elérjük, már sokkal jobban kell játszanunk, mint ma.
 

Ld: Torrens (28 pont, 3 lepattanó), Cruz (12/3 pont), Nicholls (8 pont, 16 lepattanó) ill, Robinson (23 pont, 7 lepattanó), Skerovics (11 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Jovanovics (10/6 pont). 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus