Francia visszavágás - a bronzért játszik a címvédő

Visszavágott a francia válogatott a címvédő spanyoloknak a két évvel ezelőtti döntőben elszenvedett vereségért, így francia-szerb finálé lesz a női Európa-bajnokságon

Franciaország-Spanyolország 63-58  (15-13, 14-18, 22-15, 12-12)

Isabelle Yacoubou és Diandra Tchatchouang, valamint a triplát dobó Céline  Dumerc révén 1 perc alatt egy 7-0-s repülőrajtot vett a francia csapat. Bár Marta Xargay két duplájával feljött a spanyol csapat, görcsösen kezdett, kapkodott a címvédő. A higgadt, türelmes francia csapat a negyed közepén 11-4-re vezetett, a spanyol sztárok csak vergődtek. Palau ziccert hibázott, Torrenst pedig remekül őrizte Tchatchouang. Egy magyar bajnok, az ezúttal szokatlanul korán harcba dobott korábbi PINKK játékos, Lucila Pascua kosara, majd 1 jó büntetője adott lökést a spanyoloknak, akik a lecserélt Torrens nélkül zárkóztak föl egy 5-0-s részhajrával 2 pontra. Újra francia pillanatok következtek, Paoline Salagnac ügyes kosarával ismét 6-ra nőtt a címvédő hátránya. A negyed hajrájában azonban ismét Xargay és Pascua villant, működött a spanyoloknál az Eb-n eddig nem használt két centeres felállás, 2 pontra visszajöttek a negyed végén a spanyolok. 

A második szakasz elején Anna Cruz "varázsolta" teniszessé a táblát két bünteőjével (15-15), de Endne Miyem úgy látszik, nem barátja e sportágnak, gyorsan visszaszerezte a vezetést a francia csapatnak. A spanyolok két kulcsjátékosa, Ndour, majd Torrnes is megszerezte első kosarát, első ízben vezetett a címvédő. A két 9-es, Dumerc és Laia Palau akaszkodott össze, végül amikor már nem volt ott a labda, Dumerc torkon ütötte Palaut, aki látványosan összeesesett - sportszerűtlen hiba a francia játékmester ellen. A negyed közepén Gaelle Skrela dobta át triplával a spanyol zónát, ám a játékba lendülő Torrens is beemelt egy hármast. Felpörgött a meccs, szédületes volt az iram, s ebbe szenzációs megoldások mellett hibák is becsúsztak mindkét oldalon. Mindkét csapat a védekezés magasiskoláját mutatta be, a félidő hajrájában Sandrine Gruda büntetőivel fordítottak a franciák. A félidő utolsó percébe Palau triplájával fordult ismét a kocka. Gruda újra büntetett, ám a félidő Silvia Dominguez triplájával, így 2 pontos spanyol vezetéssel zárult. 

A második félidő Gruda első mezőnykosarával indult, majd Miyem találata után máris a Franciaországnál volt az előny. Torrens gyorsan egalizált, Nicholls férfias, hátraesés közben dobott duplájával pedig ismét a címvédő vezetett. 6-0-s francia roham következett, Mondello mester pedig időt kért. Nicholls és Torrens révén hamar beérte ellenfelét a spanyol csapat, hullámzott, lüktetett a játék. Tchatchouang triplával jelentkezett, Sarah Michel előbb blokkolta a nála fél fejjel magasabb Nicholls dobását, majd labdaszerzés után ziccert dobott. Hullámvölgybe, s Dumerc dobása után 7 pontos hátrányba került a címvédő. A szakasz végén azonban egy 7-1-gyel 1 pontra visszajött, de az utolsó 10 másodpercben előbb Gruda, majd gyors francia labdaszerzés után Epoupa talált be, így 5-tel "mentek" a záró szakasz előtt a franciák. 

Ez Torrens duplájával kezdődött, majd két percig ismét a káprázatos védekezésről szólt a meccs - pont nélkül. Gruda kosár plusz büntetős akciója váltott ki eufóriát a francia szurkolók körében.  Tartani tudta 5 pont körül előnyét a gall alakulat. A negyed közepén pazar Torrnes Ndour akcióval közelítettek a spanyolok, ráadásul Nicholls remek ütemben emelkedve blokkolta Gruda dobását. A címvédő további felzárkózása helyett eladott labda következett részéről,, majd egy Skrela dupla,így lett 2 helyett 6 pont a francia előny, ráadásul bő 3 perccel a vége előtt  Ndour - miután felhozta 4-re a csapatát, kipontozódott. Dumerc másfél perccel a vége előtt Palau arcába ezúttal nem ütött, hanem egy "gyilkos" triplát dobott. Spanyol időkérés után Cruz faragott a hispán hátrányon, majd az utolsó percre fordulva Xargay 1 triplányira hozta fel a  címvédőt, amely 37 másodperccel a vége előtt labdát szerzett. Torrens triplája leperdült. 7 másodperccel a vége előtt Dumerc bedobta a büntetőket, s eldőlt. A francia csapat jutott a döntőbe, legyőzve a címvédőt.

Laia Palau: - Gratulálok régi nagy ellenfelünknek, a francia válogatottnak, amely jól kezdett, de később sikerült megfékezni őket. Szoros meccs volt, a hajrában tartani tudták néhány pontos előnyüket. Vasárnap a bronzmeccsen is úgy játszunk, mintha döntő lenne. 

Lucas Mondello: - Jól védekeztünk, de a támadójátékunk gyengébb volt a szokottnál. Az eddigi meccsekkel ellentétben a kétpontosok tekintetében nem tudtunk ellenfelünk fölé nőni, eladtunk tizenhét labdát, és több létszámfölényes helyzetet elrontottunk. Most pár percig szomorkodunk, de a bronzmeccsnek vasárnap úgy megyünk neki, mintha döntő lenne. 

Diandra Tchatchouang: - Sikerült megakadályozni, hogy sok könnyű kosarat dobjanak a spanyolok, jól védekeztünk, megnyertük a lepattanó harcot s ezzel a meccset is. 

Valerie Garnier: - öntőnek beillő meccset sikerült megnyerni. A játékosok, a stáb és a szövetség sikere volt. Vasárnap Budapesten már a harmadik döntőt játsszuk, szerencsére az igazit! 

Ld: Gruda (16 pont, 12 lepattanó)  Dumerc (10/6 pont, 3 gólpassz)  ill. Torrens (13 pont,  4 lepattanó) Xargay (10 pont, 4 lepattanó).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus