Szerbia az első döntős

Remek, fordulatos meccsen a végjátékban pontosabb szerbek legyőzték Fehéroroszországot, így déli szomszédaink az első döntősök,

 

Remek, fordulatos, izgalmas meccsen a végjátékban pontosabb szerbek legyőzték Fehéroroszországot, így déli szomszédaink az első döntősök, s várják a fináléban a spanyol-francia meccs győztesét

Szerbia-Fehéroroszország  74-72   (18-18, 18-20, 23-19, 15-15)

A lelátón meglévő jelentős szerb hangerő fölény csak fokozódott, amikor Jelena Milovanovics szépen tiszta helyzetig kijátszott akció végén triplával Szerbiának szerzett vezetést. Duplája után Tatjana Liktarovics révén egy triplával a fehéroroszok is "beiratkoztak" az elődöntőbe. Jó iramú, színvonalas játékkal kezdődött az elődöntő, a tét nem bénította a feleket. 

Szerbia tartotta a meccs elején szerzett előnyét, a fehéroroszoktól a rutinos Jelena Leucsanka kezdett nagyon idegesen, több az ő szintjén ziccernek számító közeli dobást rontott el. A szakasz közepén, 13-7-nél  két és fél eprcre "befagyott" az eredményjelző, majd a kis pihenőből viszatérő Leucsanka Fehéroroszországot lendítette át a holtponton, amelynek Volha Ziuskova triplája után egyetlen pontra csökkent a hátránya. Szerbia jó 3 és fél perces kosárcsendjének a negyed hajrájában betörésből Dajana Butulija vetett véget. A szakasz hajrája az ő és Leucsanka dobópárbaját hozta, a szakasz döntetlennel zárult. 

Butulija betörés után a rá segítő Leucsanka mellett Danielle Page-t hozta kihagyhatatlan helyzetbe a második szakasz elején. Katarina Sznyicina a labda nélkül befutó Liktaroviccsal tette meg ugyanezt. Újra felpörgött a meccs, a két Dabovics nővér villogott a szerbeknél, a túloldalon a triplát dobó Liktarovics, valamint Leucsanka volt a vezér. A szakasz közepén Milica Dabovics labdát, majd könnyű kosarat szerzett, 5 ponttal elléptek a szerbek. Belorusz időkérés után Lindsey Harding, a fehérorosz csapat honosított játékosa szerezte meg első dupláját...s ha egy üzlet beindul, 46 másodperccel később a másodikat is. Marija Papova lépett elő fehérorosz részről egy triplával majd egy duplával, a fehéroroszok 2 perc 10 másodperc alatt "repesztettek" egy 9-0-t, ekkor Marina Maljkovics szerb edzőnő gyűjtötte maga köré az övéit. Ana Dabovics több, mint 3 perces szerb kosárcsendet tört meg, ám a kezdeti bizonytalansága után extrát nyújtó Leucsanka nem lankadt, az első félidő végére dupla-dupláig (12 pont, 10 lepattanó) jutott, s vezérletével csapata 2 ponttal vezetett a szünetben. 

Liktarovics triplájával indult a második félidő, majd Sznyicina is betalált távolról. Élvezetes, színvonalas, Eb-elődöntőhöz méltó volt  a találkozó. Ana Dabovics és Leucsanka dobópárbajába "kotnyeleskedett bele" Harding egy triplával. Hármasra hármas volt a válasz Milovanovics távoli találata nagy lökést adott a szerbeknek, akik egy pazar 9-2-vel ledolgozták a hátrányukat az ekkor kapkodó fehéroroszokkal szemben. A negyed végén fehérorosz részről a kiegészítő emberek, Papova és Ziuskova villantak, de a szerbek Szonja Petrovics révén tartották velük a lépést. Sőt, az utolsó szó A, Dabovics révén az övék volt, fordítottak, s 2 pontos előnnyel várták a befejező 10 percet.

M. Dabovics kosara után Leucsanka alapvonal bedobásból Milovanovicshoz passzolt, aki köszönt, 6 pontosra növelte a szerb előnyt. Sznyicina triplával felezte a különbséget. Az óriási rohanásban mindkét csapat kapkodott, Leucsanka újabb kosarával  1 pontra csökkent a szerb előny. Szomszédaink azonban újítani tudtak, ismét elléptek 5-tel. Csakhogy Leucsankét nem tudták tartani, ő viszont a lelket igen a fehéroroszokban. 3 perccel a vége előtt Milovanovics megkapta a 4, hibáját. Sznyicina kosár plusz büntetős akcióval egyenlített. Ana Dabovics büntetői után a fehéroroszok kétszer is eladták a labdát, ám mndebből csupán 1.gyel tudta növelni előnyét Szerbia. A túloldalon viszont Leucsanka kihagyta a büntetőket, így az utolsó percre fordulva 3 ponttal vezettek a szerbek. Sznyicina triplája kimaradt, Petrovics büntetői bementek. Harding jkosár plusz büntetős akciójánál Milovanovics kipontozódott, 40 másodperccel a vége előtt 2 ponttal vezettek a szerbek, s 18 másodperccel a vége előtt a fehéroroszokhoz került a labda, de a legvégén legjobbjuk, Leucsanak nem tudott kosarat szerezni, így Szerbia az első döntős. 

Katarina Sznyicina: - A lepattanók miatt vesztettünk, és azért mert túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy egy ilyen meccset megnyerjünk. Ezzel ehyütt büszke vagyok a csapatra, szeretnénk éremmel hazatérni. 

Anatolij Bujalszkij: - Mehéz bármit is mondani olyan meccs után, amely egyetlen dobáson múlt, s amelyet így vesztettünk el. Nagy dolognak tartom, hogy egy ilyen jó játékosokból álló, agresszív csapattal fel tudtuk venni a versenyt, bár ez időnként nem kosárlabda volt, hanem háború. 

Szonja Petrovics: - Nagyon nagy meccs volt, azt gondolom, a szurkolók számára élvezetes és színvonalas. Voltak ugyan hullámvölgyeink, de óriási akarattal sikerült nyerni, s bejutni a döntőbe. 

Marina Maljkovics: - Akadtak gyengébb időszakaink, nem játszottunk olyan jól, mint a törökök ellen, de így is sikerült győzni, s döntőbe jutni. Gratulálok a fehéroroszoknak, alaposan megnehezítették a dolgukat, bizonyították, hogy nem véletlenül jutottak el ideáig. Kis országunk csapata óriási szívvel megint nagy tettet hajtott végre. Egy Európa-bajnoki döntőre nem hinném, hogy bárkit is külön kellene motiválni, mindegy, ki lesz az ellenfél, állunk elébe. 

Legjobb dobók: A. Dabovics (21 pont, 3 gólpassz), Petrovics (14 pont, 9 éepattanó), Milovanovics (14/6 pont, 7 lepattanó), M. Dabovics (12 pont, 4 lepattanó) ill. Leucsanka (22 pont, 11 lepattanó), Sznyicina (11/6 pont, 4 gólpassz), Liktarovics (11/9 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz), Harding (10/3 pont, 6 gólpassz).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus