Átalakult a Suns, de vajon erősödött is?

Több érdekes cserét is végrehajtott az arizonai alakulat, amely új kiegészítőkre építene egy új vezetőedző irányításával.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippers, Kings

 

Phoenix Suns

Draft: Cameron Johnson (1/11), Ty Jerome (1/24)

Érkezett: Monty Williams vezetőedző (Sixers), Ricky Rubio (Jazz, 3 év 51 millió), Aron Baynes (csere, Celtics), Frank Kaminsky (Hornets, 2 év 10 millió), Dario Saric (érkezett, Timberwolves), Cheick Diallo (Pelicans, 2 év 3.5 millió), Jevon Carter (csere, Grizzlies), David Kramer (Ratiopharm Ulm, 1 év 0.9 millió), Jalen Lecque (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Tariq Owens (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Jared Harper (nem draftolt, two-way)

Távozott: Igor Kokoskov vezetőedző (Kings), TJ Warren (csere, Pacers), Josh Jackson (csere, Grizzlies), De'Anthony Melton (csere, Grizzlies), Ray Spalding (Hawks, 1 év 1.45 millió), George King (Aquila Basket Trento), Richaun Holmes (Kings, 2 év 10 millió), Jimmer Fredette (Panathinaikosz), Troy Daniels (Lakers, 1 év 2.1 millió), Jamal Crawford, Dragan Bender (Bucks, 2 év 3.5 millió)

Maradt: Devin Booker, Tyler Johnson, Kelly Oubre Jr. (2 év 30 millió), Deandre Ayton, Mikal Bridges, Élie Okobo

Keret:
Rubio - Booker - Oubre - Saric - Ayton
Carter - T.Johnson - Bridges - Kaminsky - Baynes
Jerome - Okobo - C.Johnson - Diallo - Owens (nem garantált)
Lecque - Kramer (ng)
Harper (two-way)

A Phoenix nyarán nem egyszerű végigmenni, hiszen több cserét is végrehajtottak még a draft éjszakáján, aminek utána köze volt a szabadügynökpiachoz. TJ Warrent a 2/32-vel együtt a semmiért szórták ki az Indiana Pacershez, az 1/6 helyett érkezett az 1/11 (Cameron Johnson) és Dario Saric, Josh Jackson és De'Anthony Melton Memphisbe távoztak gyakorlatilag Jevon Carterért, míg Bostonból az 1/24 (Ty Jerome) és Aron Baynes érkeztek egy jövő évi, várhatóan kései első körös pickért (Milwaukee). A szabadügynökpiacon több kisebb igazolás mellett Ricky Rubiót szerződtették, így áll fel most a többek között Dragan Bendert is elengedő Suns.

Ha egyben nézzük az egészet, akkor több megközelítése van James Jones munkásságának. A szakvezető, illetve leginkább Robert Sarver tulajdonos biztos, hogy megunta, hogy a komoly tehetségként draftolt játékosok közül néhány kivételtől eltekintve semmi nem lett, a csapat meg egy helyben toporgott nyugat aljában (Sarvert lényegében csak a pénz érdekli, de ebben a helyzetben nyilván a bevétel is kevesebb, mintha versenyképes csapata lenne). Josh Jackson mindenhogy, emberileg is megbukott, az ő elpasszolása nem meglepetés, mint ahogy Bender elengedése sem az, a horvát lényegében semmit nem mutatott eddig. Az biztos volt, hogy a fejlődéshez két dolog nagyon kellett: egy igazi irányító és a tripladobás javítása, ezt pedig megoldották.

Ricky Rubio leigazolásához kellett sapka alatti hely, így Warren elherdálása is valamennyire magyarázható azt a nem elhanyagolható tényt leszámítva, hogy ha egy GM semmit nem kap egy Warren szintű játékosért és egy 32. pickért, azzal a GM-mel vannak gondok, nem kicsi. Warren azon kevés sunsos közé tartozott, akik hasznosak voltak egy teljesen katyvasz csapatban - nem mellesleg egy gyengén dobó alakulat leghatékonyabb embere volt a triplavonalon túlról, ami még akkor is igaz, ha Warren kifejezetten "tanult" dobó, és ez volt az első igazán jó szezonja ilyen tekintetben.

A másik draft napi cserében érkező Saric megoldja Warren pótlását, mert bár nagyon streaky shooter, jóval több mindenre használható támadásban, mint az echte befejező TJ. Az megint más kérdés, hogy mitől várható majd előrelépés egy másik hatalmas gyengeségben, a védekezésben - se a horvát, se Deandre Ayton nem jók hátul egyénileg. Támadásban Saric nagyon szépen illik a center, Rubio és Devin Booker mellé is, de védekezésben ez megint egy nagyon lyukas festéknek tűnik egyelőre. Ahol egyértelműen nyert a Suns, az a Baynes-csere, mivel két, nagyjából ugyanolyan picket cserélt ki, miközben megkapta az ausztrált. Ő segítség lesz majd hátul, viszont Aytont jó eséllyel nem fogják háttérbe szorítani miatta, egymás mellett pedig nem nagyon lehet őket játszatni, tehát limitált játékideje lesz.

Mindettől függetlenül viszont érthetetlen, hogy az 1/11-en hogyan sikerült Cameron Johnsont kiválasztani. A tripladobás nagy fegyvere, de az is nagy kérdés, hogy egészséges tud-e maradni, meg az is, hogy ha egészséges, akkor a tripladobást leszámítva miben fogja még elérni akár csak a liga átlagszintjét, így pályán tartható lesz-e. Johnsont az első kör végére, de leginkább a második elejére várták - azzal a 32. pickkel is nyugodtan ki lehetett volna húzni, amit teljesen fölöslegesen adott oda a Suns a Pacersnek, az Indiana Warrennek is nagyon örült volna ingyen. Egy 11. picket pazarolt el a Suns, és a jövőben meglátjuk, hogy csak nagyon kevés ellenértékért vagy a semmiért.

Volt még egy fontos változás: Igor Kokoskovnak egy év után megköszönték a munkát, helyére Monty Williams érkezett. Williams borzasztóan népszerű a játékosok körében, hallgatnak rá az emberek, és ez még nagyon hasznos lehet a gárda számára, de azért olyan rettenetesen nagy eredményei nem voltak korábban, New Orleansban öt év alatt két első kört tudott felmutatni. Rövid távon még sokat használhat, hogy össze tudja rántani az előző években teljesen széteső, egyénieskedő együttest, és leginkább most ez kellett ennek a keretnek.
 

Alapvetően a támadójáték sokkal kompaktabb lehet már csak attól is, hogy van egy echte irányító. Bookernek és Aytonnak sem feltétlenül kell az, hogy megbontsák nekik a védelmet, de a gárda többi részének és az egész előrejáték ritmusának nagyon, ezt pedig a friss vb-MVP biztosítani fogja. Oubre az előző idényben meglepően agilisan kosárlabdázott a pálya mindkét oldalán (nem véletlenül kapott 2 éves, 30 milliós szerződést), Saricról pedig már ejtettünk szót - ő egy újabb playmaker, aki hozzászokhatott már az NBA-ben ahhoz, hogy többnyire labda nélkül játszik. A padról Bridges, C. Johnson és jobb napjain Kaminsky hozhat triplázást, a kezdők okos rotálásával pedig arra sem lesz nagyon szükség, hogy a padról olyas valaki érkezzen, aki képes helyzeteket teremteni (ilyen ember nem is nagyon van, talán Tyler Johnsont leszámítva, de csak nagyon idézőjelben).

A védekezés viszont hatalmas kérdőjel továbbra is ezzel a Saric-Ayton párossal. Rubio, Carter, Bridges, és ha a tavalyi, agilis játékát hozza, akkor Oubre a keret legjobb védői jelen állás szerint - kérdés, hogy ha a periméteren sikerül összerakni valami használható hátsó alakzatot, az mennyire fog eredményekre vezetni, ha a védekezés oszlopa, a belső játék továbbra is erősen sebezhető lesz (ezt Baynes bizonyos mértékig tudja orvosolni, de a meccs nagy részében nem fogja). Megoldás lehet egy alacsonyabb szerkezet, Bridges-zel a kezdőben stabilabb lehet a Suns a saját térfelén is, de Ayton egyéni fejlődésén rengeteg múlik majd, és nemcsak ebben az idényben, hanem a következő 5-10 szezonban is.

Összességében nézve komoly bukónak tűnt a Suns nyara egészen Rubio megszerzéséig, ez, illetve Baynes érkezése kozmetikázott Warren érthetetlenül olcsó elpasszolásán, illetve Cameron Johnson draftolásán - arról nem is beszélve, hogy Saricnak a szezon végén új szerződést kell adni, könnyen elképzelhető, hogy egy év múlva már csak Johnson lesz itt az 1/6-ért... Támadásban egészen biztosan jobb lesz az együttes, mint egy évvel ezelőtt. A védekezés ettől függetlenül várhatóan nem lesz jó továbbra sem, a pad sem igazán mély, úgyhogy egyelőre a Memphis Grizzliest tudom mögéjük tenni, mást nem - a Memphist is csak azért, mert ott a vezéreknek szánt Ja Morant és Jaren Jackson Jr. jóval kevesebb tapasztalattal bírnak, mint itt Rubio és Booker.

Off-szezon értékelés: D+

Tipp: Nyugat 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus