Centert húz a Cavs, vagy Kevin Love megbolygatja a Cleveland nyarát?

Véget ért az NBA-idény, így elkezdjük elemezni, hogy mik lehetnek a csapatok feladatai az off-szezon során. A drafton az ötödik helyen választó Cleveland Cavaliersnél nagy átalakulás lehet hamarosan a palánk alatt.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors
Southeast: Hornets
Central: Bulls

 

A Cleveland Cavaliers nagyjából azt a szezont hozta, amire számítottunk tőlük, 19-46-tal kelet leggyengébb csapatát alkották. Volt probléma John Beilein vezetőedzővel is, akit JB Bickerstaff váltott a kispadon - a Cavs jelen állapotából csak felfelé indulhat el.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Darius Garland, Dante Exum
Collin Sexton, Kevin Porter Jr.
Cedi Osman, Dylan Windler, Alfonzo McKinnie
(nem garantált)
Kevin Love, Larry Nance Jr., Dean Wade (ng)
Andre Drummond (játékosopció), Jordan Bell (ng)

Szabadügynökök:

UFA: Tristan Thompson, Matthew Dellavedova, Ante Zizic
RFA: -


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 25.7 millió dollár


A Cleveland darabszámra elég komplett kerettel rendelkezik egyetlen posztot kivéve, ez pedig eléggé leegyszerűsíthetné a képletet a drafttal kapcsolatban.

Darius Garlanddal és Collin Sextonnal van két labdadominás hátvédje az együttesnek, akik mögött ott van még a sokat sérült Dante Exum és a Garlandhoz hasonlóan tavaly draftolt Kevin Porter Jr. A wingeknél Cedi Osman, Dylan Windler és Larry Nance Jr. képviselik a fiatalságot - Windlerből sokat még nem láttunk, a másik két érintett hasznos játékos. Kevin Love-nak is van még egy hároméves szerződése, amire később még visszatérünk, center poszton azonban Andre Drummondnak van egy játékosopciója, és az eddig minden csapatában megbukó Jordan Bell vannak még - Tristan Thompson szinte biztosan jobb csapatba fog igazolni, kérői lesznek, Ante Zizic pedig már játszik is a Maccabi Tel-Avivnál, ő visszatért Európába.

Nem véletlen, hogy az ESPN Top100-as listáján az ötödik helyre Onyeka Okongwut hozzák, aki James Wiseman mögött a második legjobb elérhető center - papíron. Támadásban van még miben fejlődnie, védekezésben viszont rendkívül jó képességei vannak - kérdés, hogy 6'9-es magassággal lesz-e elég jó az NBA-ben ahhoz, hogy már az ötödik helyen elvigye őt a Cavs, elég nagy hatással lehet-e a játékra. Meg lehet vele próbálkozni bőven ezen a ponton, miután Wiseman szinte biztosan nem lesz már bent, de könnyen elképzelhető, hogy másban több lehetőséget lát a klub, és azért vannak posztok, ahol elképzelhető az erősítés.

Garland és Sexton nyakára ráhozni még egy labdadomináns hátvédet szerintem nagy butaság. Sextonnak kifejezetten hatékony éve volt a pontszerzést tekintve, Garland pedig még csak most bontogatja szárnyait, de az sem biztos, hogy ezzel a két emberrel egyszerre a pályán lehet jó csapatot építeni, nemhogy még egy olyan játékossal, akinek a kezébe kell a labda - LaMelo Ball és a többi labdadominás játékos itt is kiesik szerintem az érdeklődési körből, de még Anthony Edwards is kérdőjeles lehet, ha valami csoda folytán elérhető lesz még 1/5-ön. Ami viszont kellhet a Cavsnek, azok a hasznos kiegészítők, mert Osman semmi olyat nem mutatott tavaly, amivel ne lehetne elé húzni valakit, Nance jó a cserepadról használva is, Love sorsa pedig nagyon kérdőjeles.

Mindezt figyelembe véve Obi Toppint nyugodtan behúzhatnák Love utódjának, de Toppinnál valószínűbbnek tűnik jelenleg, hogy elkel a Top4-ben, mint hogy nem. Deni Avdijával ugyanez a helyzet, Isaac Okoro viszont már opció lehet - sokkal markánsabb védő, mint amilyen Osmanból valaha lesz, erre pedig egyébként is kifejezetten nagy szükség lenne Sexton és Garland mellett, amennyiben a két hátvéddel hosszútávon is számol a gárda. Szóba kerülhet egy kicsit hátrébbról Devin Vassell és Patrick Williams, mint potenciális 3&D hátvédek/wingek, de Aaron Nesmith is ott lehet a pakliban, mint elit kinti dobó. Ha valakiben nagyobb lehetőségeket érez a klub, mint Okongwuban, egészen nyugodtan elképzelhető, hogy őt fogják választani, aztán majd szereznek centert mondjuk a jövő évi drafton - ennek a Clevelandnek valószínűleg kell még idő, nem egy év, mire a PO-ért harcolhat.

A draft mellett Love sorsa lehet még érdekes. Egyelőre még tartja magát Kobi Altman GM, hogy nem akarja mindenképpen elpasszolni a veterán magasembert, és ha el is cseréli, akkor is elég komoly csomagot vár érte: pickek és játékosok kombinációját. Ha ez így van, és nem akar spórolni Love-on a Cleveland, akkor valószínűleg maradni is fog az erőcsatár, ennyit senki nem fog érte fizetni. Ha viszont ez csak vetítés, és alig várják, hogy valaki adjon érte két második köröst, akkor az még megkavarhatja a dolgokat - az ellenérték nyilván kérdés, de az is benne van a pakliban, hogy a Cleveland egyszerűen csak a lehető legmagasabban akarja tartani játékosa árát. Lényegi draftjogot vagy kosarast valószínűleg nem kap érte a Cavs, de feljebb vagy esetleg lejjebb mozdulhatnak vele a draftsorrendben, ez pedig a lehetőségeket is változtatja - a Top2-ben például már ott lehet Wiseman is, a 10. hely környékén viszont az előbb említett Vassellék lehetnek a célpontok.

Költőpénze jelenleg nincs az ohiói gárdának, és csak akkor lesz, ha Drummond kilép a szerződéséből - jelen állás szerint erre maximum akkor van reális esély, ha kap egy éves szinten kisebb, de hosszabb szerződést, különben nem. A két fél tárgyal egymással, de nem tudtak még megegyezni a hosszútávú közös folytatásról, és őszintén szólva meglepő is lenne, ha a jelenlegi ligában egy Drummond profilú, sem védekezésben, sem külső dobásban, sem passzjátékban, sem palánk alatti képzettséget tekintve nem igazán jó ötöst megfizetnének. Akkor már sokkal több értelme van a draftról szerezni valakit, aki legalább az egyik szegmensben jó.

Ez azt is jelenti, hogy Drummond jó eséllyel lehívja játékosopcióját, így pedig az MLE, illetve a veterán minimumok maradnak Altmanék kezében. Szerintem a Cavs is azok közé a csapatok közé tartozik, amelyeknek jelenleg fölösleges bárkit kitömni, hogy elvegye a helyet a fiatalok elöl - fel kell mérni, hogy Garland és Sexton tud-e együtt hatékony, győztes kosárlabdát játszani, hogy mire képes még Exum, mennyit tud előrelépni Porter és Windler, és van-e több esetleg Nance-ben és Osmanban. Ha ez megvan, akkor esetleg jövő nyáron mégis ki lehet szórni Love fizetését, és az alapján költeni a pénzt, hogy kik buktak meg a mostani keretből és kikkel lehet komolyabban is számolni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus