Jövőképek - Central

Még mielőtt elkezdődne a szezon, lássuk a franchise-ok közép- és hosszútávú jövőképét - az ötödik részben a Central csapatait vizsgáljuk.

A korábbi részek: Pacific, Northwest, Southwest, Southeast

 

Cleveland Cavaliers

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (Los Angeles Clippers, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem kap semmit a Cavs)
- 2017-es második körös (Sacramento Kings, 31-55 védett, ha ebbe a tartományba esik, nem kap semmit a Cavs)
- 2019-es második körös (Los Angeles Lakers vagy Minnesota Timberwolves, a kettő közül a gyengébb második körös a Cavsé, a jobb pedig a Blazersé)

Elcserélt pickek:
- 2016-os első körös (Phoenix Suns, Top10 védett 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban, védetlen 2019-ben)
- 2016-os második körös (Boston Celtics)
- 2017-es második körös (Boston Celtics)
- 2018-as második körös (Charlotte Hornets vagy Philadelphia Sixers, a Hornets kapja a Brooklyn és a Cleveland második körösei közül a jobbat, a Sixers pedig a rosszabbat)
- 2019-es második körös (New York Knicks vagy Orlando Magic, az Orlandónak lehetősége van kicserélni a saját második körösét a Houston vagy a Cavs második körösével. Ha cserélnek, akkor az Orlando pick és a Rockets, valamint a Cleveland második körösei közül a gyengébb megy a Knickshez. Ha nem cserél a Magic, akkor a Cavs és a Houston második köröse is a New Yorké lesz)
- 2020-as második körös (Portland TrailBlazers)

Fizetések a következő hat évben

A Cavs jövőképe a ligában a legegyszerűbb, hiszen valószínűleg lényegében a mostani keretet látjuk majd a következő 3-5 évben is. Hosszútávú szerződése van Kyrie Irvingnek, Kevin Love-nak, Tristan Thompsonnak és Iman Shumpertnek is, LeBron James és Tyimofej Mozgov pedig a jövő nyáron kapnak majd egy-egy 4-5 éves kontraktust. A kiegészítők (Anderson Varejao, James Jones), padscorerek (Mo Williams, JR Smith) személye változhat, de a Cavsnek túl sok elköltendő dollárja nincs a sapka alatt a következő jó pár évben, így maximum kivételekkel tudnak majd igazolni, illetve jövő nyárig Brendan Haywood elcserélése miatt van egy 10 milliós TPE-jük, ezzel át tudnak valakit venni.

A pickekkel nem állnak rosszul, de semmi szükségük nincs még az első köröseikre sem, nem nagyon lesz lehetőségük és idejük beépíteni a fiatalokat, mert egyrészt nincs is nagyon hova, másrészt egy bajnokesélyes csapat ritkán áldozza be akár csak az alapszakaszát is azért, hogy egy első kör végén kihúzott játékost megpróbáljon beilleszteni.

Összességében nézve ha Mozgovot sikerül maradásra bírni (valószínűleg ezen nem fognak spórolni, látva az orosz hozzáadott értékét idecserélését követően), akkor a Cavs a belátható jövőben folyamatosan kelet és a liga elitcsapata lesz. LeBron ugyan 31 éves lesz már decemberben, de rajta kívül csak a kiegészítők töltötték be a harmadik X-et (Jones, Williams, Varejao, Smith), a húzóemberek még fiatalok. Gilbertnek fizetnie kell majd a luxusadót, mint a katonatiszt, de ha megteszi, ezt a keretet többé-kevésbé konzerválhatja a következő évekre a bajnokesélyes státuszban.

 

Chicago Bulls

Plusz draftjogok:
- 2016-os első körös (Sacramento Kings, Top10 védett 2016-ban és 2017-ben, ha eddig nem kerül át, akkor a 2017-es, 55-60 védett Kings második körös kerül a Bullshoz, de ha ebbe a tartományba esik, akkor semmit nem kell adnia a Sacramentónak)
- 2016-os második körös (Portland TrailBlazers)

Elcserélt pickek:
- 2016-os második körös (Orlando Magic, a Bulls és a Portland második köröse közül a jobbik megy Orlandóba)

Fizetések a következő hat évben

A Chicagónál jóval bizonytalanabb a jövő, mint legnagyobb csoportriválisuknál. Szépen megvan az átmenet korban a Bullsnál, hiszen a tehetségesnek tűnő Bobby Portis 20 éves, Doug McDermott 23, Nikola Mirotic és Tony Snell pedig 24-24 esztendősek. E'Twaun Moore és Jimmy Butler 26-26, Derrick Rose 27 a középkorúak közül, a harmincat betöltő részlegről pedig Taj Gibson és Joakim Noah 30-30 évesek, Kirk Hinrich 34, Pau Gasol és Mike Dunleavy pedig 35-35. Mindenhol megvan az átmenet, az utánpótlás, és látszólag egész szépen lehet majd levezényelni a korszakváltást, ami viszont nagy kérdőjel, hogyan fog zajlani.

Jövő nyáron ugyanis lejár Noah szerződése - sőt, Gasol is kiléphet kontraktusából -, utána pedig Rose, Mirotic, Gasol, Snell, Gibson és Dunleavy mehet az FA-piacra, Butleren, Portison és McDermotton kívül tehát gyakorlatilag mindenki. Közülük a legtöbb játékosról szinte semmit nem lehet előre kijelenteni, hiszen Snellt leszámítva mindenki oda fog menni, ahova akar, csak ő lesz korlátozott szabadügynök. Dunleavy 37, Gasol pedig 36 éves lesz két év múlva - utóbbi hiába nagy tanár most még, két év múlva jó eséllyel nem üti majd meg jelenlegi szintjét. Mirotic szerintem az egyetlen, akinél ki lehet jelenteni, hogy hozzá foggal-körömmel fognak ragaszkodni, ha nem üt be egy komolyabb sérülés, neki szerintem a maximum közelében fognak ajánlani majd és kell is, mert az akkor 26 éves, most még csak feltörekvő sztárra a fél liga rá fog mozdulni, akinek csak caphelye lesz.

Rose-nál és Noah-nál szerintem az is kérdés, hogy meg akarják-e őket tartani, mert utóbbi Portis ledraftolásával már pótolható lett talán, ez majd kiderül, hogy védekezésben mennyire áll össze az új Bulls - ha nem fog például a Gasol-Mirotic kettős jól teljesíteni ilyen szempontból, akkor hiába került ki most a kezdőből, megkínálhatják egy hosszabbítással. Rose-nak az állandó sérülései miatt van kérdőjel a feje fölött, egyáltalán nem biztos, hogy még egyszer megkockáztatják, hogy rá építik az együttest, sőt, ezt elég nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy jelenleg nem ebben gondolkodik a Bulls vezetősége - ha úgy döntenek, hogy nem vele számolnak első számú opcióként, Butler és Mirotic előretörésével nem is nagyon kell, akkor valószínűleg nem adnak neki annyi pénzt, amennyit szeretne.

Mindenesetre nagyon sok sapka alatti helye lehet a Bullsnak még akkor is, ha például Miroticcsal hosszabbítanak, de náluk megmondhatatlan, mennyi költőzpénzük lesz biztosan, hiszen a csapat jelentős részénél el kell dönteni, akarnak-e nekik új szerződést osztani vagy sem. Pickekkel jól állnak, főleg ha a Sacramento erősítése pont úgy sül el, hogy még lotteryben, de annak végében maradnak. Az utóbbi években a Bulls elég jól gazdálkodott a pickjeivel (Mirotic és Butler is 20-on felül kelt el az első körben), úgyhogy a plusz egy, méghozzá elég jó helyre szóló első körös sokat érhetne nekik. Az is benne van azonban, hogy nem kapják meg a draftjogot sem idén, sem jövőre, két éven belül nem látni, ki alkotja majd a keretet, illetve kit akarnak egyáltalán megtartani, éppen ezért elég nagy jelentőséggel bíró 1-2 szezon előtt áll az Illinois-i együttes.

 

Milwaukee Bucks

Plusz draftjogok:
- 2016-os második körös (New Orleans Pelicans vagy Sacramento Kings, a Milwaukee a jobbikat kapja a Kings 56-60 védett és a Pelicans pickje közül, a New Orleans pedig a rosszabbat. Ha a védett tartományon belül esik a Sacramento draftjoga, akkor nem kap semmit a Bucks)
- 2018-as második körös (Dallas Mavericks, 31-55 védett)
- 2020-as második körös (Washington Wizards, 31-55 védett)

Elcserélt pickek:
- 2019-es második körös (Philadelphia Sixers vagy Sacramento Kings, a Philly a Bucks és a Kings második körösei közül a jobbikat kapja, a Kings pedig a rosszabbat.

Fizetések a következő hat évben
(A Bucks idei événél hibásan van megjelenítve a 9 millió dollár Larry Sanders neve mellett, az az előző idényre vonatkozó pénze még, amit nem lehetett stretch provisionnel kivásárolni, de a további évekre jól van már elosztva a center kivásárlási ára, így a következő évek sapka alatti helyének meghatározásánál már használható a táblázat)

A Bucks a Chicagóval ellentétben elég stabil helyzetben van legalább a középtávú jövőt illetően is. A pickekből ugyan sokat nem fognak megkapni - valószínűleg csak a Pelicans draftjogát -, de olyan rettenetesen nagy szükségük nincs is már fiatalokra, borzasztóan jól állnak ilyen szempontból. A magot alkotók még mind pályafutásuk csúcsa előtt járnak, és akkor még finoman fogalmaztunk: Greg Monroe és John Henson 25-25, Khris Middleton és Michael Carter-Williams 24-24, Giannis Antetokounmpo 21, Jabari Parker pedig 20 esztendősek, de ott van még rajtuk kívül az idén draftolt és az előszezonban egész jó produkciót nyújtó Rashad Vaughn is, aki még 20 éves sincs.

Nagyon hosszú időszakra még náluk sem lehet jósolni, mert bár jövő nyáron csak Miles Plumlee jár le a fiatalok közül, két év múlva Antetokounmpo és Carter-Williams is korlátozott szabadügynökök lesznek, Monroe pedig kiléphet szerződéséből, és mivel oda megy, ahova akar, ezért nála semmi biztosat nem lehet előre kijelenteni.

MCW nagy kérdőjel továbbra is, már hogy lehet-e vele számolni - könnyen elképzelhető, hogy irányítóban erősíteniük kell majd, de minden lehetőségük meglesz erre. Lejáró szerződésű OJ Mayo, Greivis Vasquez és Jerryd Bayless is, és bár mindhárman tudnak ugyan használhatóak is lenni, de a 17.6 millió dolláros összfizetésüket jobban is el lehet költeni. Összességében nézve ha Plumlee QO-ját nem számoljuk, csak 61 millió dollár lekötött pénze lesz a Bucksnak jövő nyáron, az egyébként is nagyon vonzó maghoz még jöhet nekik akár egy maximum szerződés, akár nagyon hasznos cserékből kettő is, bőven lesz helyük a sapka alatt.

Sok múlik azon persze, mennyire tudnak előrelépni játékban, MCW mennyire fogja vissza a támadójátékot vagy esetleg sikerül fejlődnie legalább külső dobásokban. Mert összességében nézve 3-4 éve még vicces lett volna ez a kijelentés, de a Bucks az egyik legvonzóbb szabadügynök célpont lehet, ha csak a kosárlabdában és a keretben rejlő lehetőségeket nézzük és a marketinget nem. 2017-ben aztán Monroe meghatározhatja a hosszútávú jövőt is, mert a többiek vagy RFA-k lesznek először, úgyhogy tarthatja őket a Bucks, vagy már most 4-5 éves, hosszútávú kontraktussal rendelkeznek.

 

Detroit Pistons

Plusz draftjogok: -

Elcserélt pickek:
- 2017-es második körös (Utah Jazz)
- 2019-es második körös (Boston Celtics)
- 2020-as második körös (Phoenix Suns)

Fizetések a következő hat évben

Három második köröst postáz el a kövektező 5 draft alatt a Pistons, de ezt azért lényeges negatívumként náluk sem lehet megemlíteni. A keretük váza szerintem egész jó és van benne fantázia, hiszen Stanley Johnson 19 éves, Kentavious Caldwell-Pope és Andre Drummond 23-23, Reggie Jackson pedig 25 - erre a négy emberre építenék fel szerintem a jövő Pistonsát, márpedig ők posztokra és szerepkörökre is egészen jól illenek egymáshoz papíron, már ha azok a játékosok lesznek, akiket gondolunk róluk. A kérdés ugyanis természetesen itt is az (ahogy a fiatalokra építkező gárdák esetében mindig), hogy ki mennyit tud előrelépni ebből a négy emberből az évek folyamán. Jackson nagyon szeretne például vezér lenni és Johnson all-around játékában is megvan erre a lehetőség - ha bármelyikük elő tud lépni ebbe a státuszba, abban az esetben nagyban megváltozna a taktika a drafton és a szabadügynöknél is.

Tankolni nem fog a Pistons, de a lényegi erősítéseket az FA-piacról végezhetik majd el az előbb említett mag köré. A még szintén nem idős Brandon Jennings (26) és Anthony Tolliver lejárók, Ersan Ilyasova (27) és Joel Anthony 2016/17-es pénze pedig nem garantált, így gyakorlatilag ezzel a négy játékossal van 21.7 millió dollárnyi lejárójuk és Drummonddal sem véletlenül nem hosszabbítottak idő előtt, mivel így kevesebb helyet foglal el a sapka alól aláírásááig. Bár Aron Baynesben és Jodie Meeksben áll majd 13 millió dollárjuk (szerintem nem feltétlenül a legjobb kiegészítők ők), Josh Smith pedig 5.4 millióval terheli a sapkát a következő 5 esztendő mindegyikében, így is csak 52.5 millió dolláron áll a Detroit a következő nyáron, tehát jelentősen több mint 30 millió dollárjuk lesz a sapka alatt költekezni.

Ahogy a Bucksnál, úgy náluk is fontos lesz a pályán mutatott teljesítmény, Detroit ugyanis nem éppen a legvonzóbb és legélhetőbb város a 2009-es gazdasági világválság óta, ide borzasztóan nehéz csábítani jó játékost, Stan Van Gundy pedig első két off-szezonjában túl is fizetett embereket. A Jackson-KCP-Johnson-Drummond négyes papíron nem rossz, tehetségesek is, de semmi biztosíték nincs arra, hogy Jackson tényleg első számú irányító szintjén van, hogy Caldwell-Pope képes kiegyensúlyozottabb játékra és pontosabban dobni kintről, és arra sem, hogy Johnson egy elöl-hátul hasznos, de csak 3-4. számú kiegészítő játékos lesz-e vagy a következő Kawhi Leonard. Ha sikerül bizonyítania a magnak, akkor lehet nagyon érdekes a Pistons - ebben az esetben például nem feltétlenül a jobb FA-kra lenne esély, hanem azzal javulna sokat a helyzet, hogy már csak kiegészítőket és padot kell igazolni, amit azért jóval könnyebb lenne még Detroitban is összeszedni.

Összességében nézve a négy fiatal miatt egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy teljesen sötét lenne a Pistons jövője, de ahogy több együttesnél, úgy náluk is a jelenlegi magnak kell letennie valamit a parkettára - ez mindent megnyithat előttük, ennek hiánya viszont egy újabb garnitúra-cserét vonzhat maga után, mert sem túl jó drafthelyük és így franchise-t vezető játékosuk nem lesz a pickek útján, sem a capspace-t nem tudják normálisan elkölteni.

 

Indiana Pacers

Plusz draftjogok: -

Elcserélt pickek: -

Fizetések a következő hat évben

A Pacers érdekes csapat a jövő szempontjából, ők például az egyetlen csapat a ligában, amelynek nincs se elcserélt draftjoga, se megszerzett pickje más együttestől. Annak ellenére, hogy egy elég komoly retoolt nyomtak idén nyáron, darabszámra nincs olyan rettenetesen sok tehetségük, hiszen a 19 éves Myles Turner és a 23 éves Joe Young mellett igazán prospectnek, még sok lehetőséget nem kapó, de tehetséges fiatalnak talán csak a 24 éves Solomon Hill és a szintén idei draftolt. de decemberben már 24 esztendős Rakeem Christmas vannak. Fontos tényező azonban, hogy mellettük ott van a 25 éves Paul George és a 29 éves George Hill, így velük együtt azért elmondható, hogy nincs túl nagy veszélyben a Pacers a következő évekre előretekintve sem.

A nagy kérdőjelet az teszi mögéjük, hogy egyelőre nagyon nem tudni, hogyan sül el a stílusváltás, mit tud majd ez a teljesen megváltozott, small-ballra átálló Indiana. Ha jól sikerül, márpedig az előszezon alapján úgy néz ki, hogy George ki tudja használni az új posztján meglévő előnyeit, és mellette még Turnert is be tudják építeni 1-2 éven belül, akkor ez a garnitúra hosszú évekig megint meghatározó lehet keleten, Hill-lel, George-dzsal és Turnerrel meglehet ugyanis az alap, a centeren azonban sok múlik majd. Akár az FA-piacról is megpróbálhatnak majd szerezni egy ötöst idővel, bár szerintem Turnert nem fogják feladni, így ha be is sül, csak 2-3 év múlva lép ezen a poszton a Pacers.

A szabadügynöknél egyébként szerintem nagyon posztra fognak menni a következő két nyáron. Hill-lel és George-dzsal van két biztos pontjuk, de legalább két évre le van még kötve a CJ Miles (28), Rodney Stuckey (29), Monta Ellis (30) trió is, akikkel a small ball alsó két posztja egészen biztosan le van fedve, egy lyuk viszont van: hármasban nincs kezdő szintű játékosuk, a Miles, Stuckey, Ellis, Hill négyes mellé kellene nekik szerintem egy ötödik ember a PG-SG-SF rotációba. George ugyan lehetne ez, de ő játékidejének jelentős részét erőcsatárként fogja játszani, a mérkőzések elején például biztosan. Nem feltétlenül scorer kellene hozzájuk Ellis szerződtetéses után, de egy Milesnál kiegyensúlyozottabban dobó, jól védekező 3&D hármas igen.

Lesz is sapka alatti helye a Pacersnek nézelődni, ugyanis összesen 60 millió dollárjuk foglalt a jövő nyárra, nekik is lesz tehát helyük keresgélni, annyiból pedig mindenképpen jobban állnak, mint a Pistons, hogy nekik egyértelműen nem kellenek már húzóemberek, Hill és George bizonyítottan jó játékosok, ahogy Ellistől és a többi hátvédtől is tudható, mire lehet tőlük számítani, így nekik könnyedén belefér az is, ha egy embert túlfizetnek a piacon. Mivel azonban nem lesz túlságosan mély a jövő évi szabadügynök piac, rájuk szerintem a cseréknél is érdemes lesz figyelni, és itt segíthet a Pacersnek az, hogy az összes pickjük megvan még, így ugyanis cserélniük sem lesz annyira bonyolult, a kínálattól függ majd persze minden.

Összességében nézve talán még mindig kicsit szürkének tűnik ez az Indiana, de nagyon nem reménytelen a helyzetük. Mivel Hillék is jó korban vannak még, így a következő 4-5 évre a vázuk megvan, a mellettük lévő kiegészítőket kell majd adott esetben cserélgetni. Kulcskérdés lesz, hogy Turnerből mi lesz az idő előrehaladtával, egy kiegészítő játékos, aki állandó faultgondokkal küzd, vagy egy jó kezű, brutálisan blokkoló és összességében nézve is jól védekező center. Ha utóbbi, akkor Larry Bird kezében minden adott lesz egy keleti élcsapat felhúzására, a George-Turner 4-5-ös kombó egy eléggé kuriózumnak számító páros lenne a ligában az erősségeiket, játékstílusukat nézve még azt követően is, hogy Hill elkezd kiöregedni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus