Meddig bírja a Los Angeles-i porcelánbolt?

A szezon közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő idényben - harmadjára a Los Angeles Clippers kerül terítékre.

A korábban tárgyal csapatok:

Pacific: Warriors, Kings


Los Angeles Clippers

Draft: Shai Gilgeous-Alexander (1/11), Jerome Robinson (1/13)

Távozott: DeAndre Jordan (Mavs, 1 év 22.9 millió), Austin Rivers (csere, Wizards), Sam Dekker (csere, Cavaliers), Tyrone Wallace (?, Pelicans), CJ Williams (Timberwolves, two-way)

Érkezett: Marcin Gortat (csere, Wizards), Luc Richard Mbah a Moute (Rockets, 1 év 4.3 millió), Mike Scott (Wizards, 1 év 4.3 millió), Ángel Delgado (two-way)

Maradt: Danilo Gallinari, Tobias Harris, Avery Bradley, Lou Williams, Boban Marjanovic, Milos Teodosic, Wesley Johnson, Montrezl Harrell (2 év 12 millió), Patrick Beverley, Jawun Evans, Sindarius Thornwell, Johnathan Motley, Tyrone Wallace (?)

Keret:
Teodosic - Bradley - Gallinari - Harris - Gortat
Beverley (TO) - Williams - Mbah a Moute - Harrell - Marjanovic
Gilgeous-Alexander - Robinson - Thornwell - Johnson - Scott
Evans - Wallace (?)
Motley (tw) - Delgado (tw)

A Clippersnek nem volt egyszerű a nyara, miután fel kellett készülni arra, hogy DeAndre Jordan kilép majd szerződéséből, és távozik az együttestől. Ahhoz azonban, hogy legalább szinten maradjon a gárda, kellett egy legit első számú center, és arra is oda kellett figyelniük, hogy a nagy jövő nyári terveiket ne húzzák keresztbe azzal, hogy nagy szerződéseket osztanak ki.

Jordan lelépését az Austin Rivers - Marcin Gortat cserével elő is készítették, ami tökéletes volt a Los Angeles-iek szempontjából: a lengyel ugyan kevésbé atletikus, mint Jordan, pattanózásban, blokkolásban is elmarad tőle, viszont összességében nem sokkal rosszabb játékos: védekezésben jobb számokat hozott tavaly, támadásban pedig jóval képzettebb amerikai kollégájánál, így új lehetőségeket nyithat majd Doc Riversék támadójátékában. A távozó Austin Rivers nem sok vizet zavart volna már ebben az idényben, mert ha mindenki egészséges, ötödik számú hátvéd lehetett volna, ha meg nem egészséges mindenki, akkor már jobban megéri a draftról érkező Shai Gilgeous-Alexander, Jerome Robinson duónak adni a játékperceit.

Sam Dekker és CJ Williams távozása nem fogja megrengetni az együttest, az érkezők névsorában azonban ott van Luc Mbah a Moute és Mike Scott is, nagyon könnyen elképzelhető, hogy mindketten rotációtagok lesznek. Előbbi a Houston Rocketsnél bizonyította, hogy még mindig nagyon hasznos védő - a vállsérülése(i) előtt támadásban is használható volt -, utóbbi pedig stretch négyesként továbbra is használható, jó eséllyel fogják is majd.

Papíron ezt a keretet erősebbnek tartom, mint amelyik tavaly elkezdte az idényt, és jóval jobbnak annál, amit év közben láthattunk a Clippersnél. A Tobias Harris - Gortat duó valószínűleg visszalépés Blake Griffinhez és Jordanhez képest, de azt is láthattuk, hogy Griffinékkel sem nagyon haladt semerre a klub - az erőcsatár elcserélése után is ugyanolyan jól tartotta magát a csapat a rengeteg sérülés ellenére is, mint előtte. A Rivers-Bradley "váltás" azonban egyértelmű pozitívum, Mbah a Moute és Scott érkezésével pedig sokkal mélyebbnek tűnik a rotáció - főleg ha az előző évben meglepően hasznosnak bizonyuló Tyrone Wallace is marad.

Védekezésben vannak kifejezetten jó opcióik. Gortat átlag fölötti védő (sokkal jobb DRPM-je volt, mint mondjuk Jordannek az előző idényben, hiába kevésbé látványos, amit csinál), egészségesen Avery Bradley és Patrick Beverley konkrétan a posztjaik legjobbjai közé tartoznak, Mbah a Moute szintén nagyon hasznos, úgyhogy a periméterszűrő és a palánk alatti védekezés is megoldott lehet, amennyiben ezeket az egyéni képességeket csapattá tudja gyúrni Rivers.

Papíron két nagy bajuk azonban van. Az egyik az, hogy nincs igazán kiemelkedő játékosuk, olyan, akire lehet akkor is támaszkodni, ha nagyon akadozik a gépezet - Harris és Gallinari is másod- vagy még többedvonalas játékosoknak számítottak világ életükben, Milos Teodosicból pedig nem sokat láttunk NBA szinten az előző idényben. Még talán az előző szezon legjobb hatodik emberére, Lou Williamsre igaz leginkább, hogy képes vezérré előlépni, és pontokat a táblára rakni, amikor nagyon kell, de vele le is zártuk azoknak a névsorát, akik ilyen jellegű spílerek. Itt érdemes lehet kiemelni, hogy Harrisnek nagyon jó fél szezonja volt legutóbb (19.3 pont, 41.4% tripla) - érdekes kérdés lesz, hogy ő képes-e mondjuk emelni a játéka szintjén, vagy legalább tartani a 20 pontos és 40% környéki triplás átlagait.

Ez azonban egyáltalán nem lenne akkora gond önmagában. Több második és harmadik opciója is van papíron a Clippersnek - az első látszólag nagyon hiányzik, de az alapszakaszban ezzel is lehetne eredményt elérni, ezt pont ez a csapat bizonyította tavaly. Gallinari és Harris scorerként bizonyítottak (előbbi korábban, utóbbi az előző szezonban), Teodosic a társak kiszolgálásában járhatna élen, Bradley pedig bostoni karrierje vége felé elkezdte bizonyítani, hogy nemcsak védőként vagy éppen catch-and-shoot játékosként lehet rá tekinteni, hanem néha megoldóemberként is. Williams évek óta a liga egyik legjobb cseréje, főként a scoringnak köszönhetően, úgyhogy meg lehetne oldani az előrejátékot úgy is, hogy első vonalas sztár egy sincs a keretben (legalábbis az alapszakaszban).

A másik probléma viszont olyan jellegű, ami már nem csak a rájátszásbeli körök megnyerésének esélyét teheti tönkre: ez a sérülékenység, amivel talán a Clippers áll a legrosszabbul az egész ligában. Gallinarinál már az meglepő lenne, ha lehozna akár egy 60 meccses szezont is, legutóbb a törött keze miatt 21 találkozót bírt, de az egyébként rendkívül hasznos Beverley sincs sokkal jobb helyzetben a krónikus térdgondjával (11 mérkőzés), Teodosic testének is meg kellett szoknia az NBA-t, egy combhajlító sérülés miatt 45 összecsapást bírt összesen, Bradley a bostoni vállproblémái után legutóbb sérvet kapott, neki ezért maradt ki a szezon egyik fele, Mbah a Moute pedig olyan vállsérülésekkel küszködött tavaly, hogy saját bevallása szerint sem mert zsákolni, így bár a pályán volt az idény vége felé is, sima ziccereket is hibázott.

Az 1-3 posztokon Williamst és a fiatalokat leszámítva mindenki "veszélyeztetett", és senkit nem egy-egy sérülés után lehet ebbe a kategóriába rakni. Persze mindenki lehozhat egy egészséges idényt, a mély keret miatt senkinek nem kell annyit játszani és vállalni sem, ettől függetlenül azért óriási meglepetés lenne, ha az előbb említett ötösfogatból kettő, de inkább több nem fejezné be féltáv előtt a teljes idényt az eddigi karrierjüket tekintve, vagy nem lennének nagyon hosszú kihagyásaik. A magasembereknél papíron nincsenek ilyen problémák, viszont ha a hátvésornak vége van, akkor elvileg a PO-álmoknak is - azért csak elvileg, mert az előző szezonban jócskán erőn felül teljesített a gárda annak ellenére is, hogy a keret egy harmadát a kórházban kellett keresni. Abban is meg lehet találni a pozitívumot, ha ez most is így alakul, Gilgeous-Alexander és Robinson több lehetőséget kapnak, szokhatják az NBA-t, de velük az aktív rotációban a PO nem reális elvárás.

A pénzügyi részt a Clippers szépen megoldotta, az érkezők kivétel nélkül egyéves szerződést kaptak (Scott, Mbah a Moute) vagy lejáróval érkeztek (Gortat), egyedül Montrezl Harrell 2 éves, összesen 12 milliós kontraktusa rondít bele a következő nyárba, de a 17 perc alatt hozott 11 pontos, 4 pattanós statisztikájáért az évi 6 milliós bér ajándék. Azt is hozzá kell tenni, hogy Harris esetében már felajánlottak egy 80 millió dolláros hosszabbítást, de ezt a csatár nem fogadta el, mivel jövő nyáron jóval több pénzt kaphat majd ennél - és mivel újra elég sok csapatnak lesz sapka alatti helye, így benne is van a pakliban, hogy kapni fog egy ennél jobb szerződést. Érdekes kérdés lehet még az, hogy ha mondjuk egy-két ember lesérül, vagy elúsznak a PO-álmok, akkor megpróbálják-e elcserélni Gallinarit és/vagy Bradley-t a jövő nyári capspace érdekében - előbbi 22.6 milliót, utóbbi pedig 13 milliót keres 2019/20-ban, és ők ketten vesznek csak el nagy sapka alatti területet a következő off-szezont vizsgálva.

Összességében nézve a Clippers a nyári céljait teljesítette, mélyítette a keretet, így jobban felkészült a sérülésekre, és Jordan távozása ellenére sem léptek vissza centerposzton. Érdekes csapat lehetne ez teljesen egészségesen, egy kiemelkedő opció nélkül, de több hasznos és tapasztalt játékossal támadásban. Ettől függetlenül annyira irreálisnak tűnik, hogy a sok sérülékeny ember most egyszerre le tud hozni egy egészséges szezont, hogy megítélésem szerint nagyobb esély van idén is arra, hogy nem jut PO-ba a Clippers, mint arra, hogy igen.

Tipp: Nyugat 7-12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus