Mi lesz veled, Bulls?

A Chicago Bulls óriási csalódást okozott ebben az idényben - több fontos szabadügynökük és eldöntendő kérdésük is van a mostani nyárra.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers
Northwest: Timberwolves
Atlantic: Sixers

A 2015/16-os idény egyik, ha nem a legnagyobb csalódását a Chicago Bulls szolgáltatta - a csapatot sokan a Cleveland Cavaliers legnagyobb kihívójának tartották a keleti főcsoportban, végül azonban nemhogy megszorongatták volna LeBron Jameséket, még a rájátszásba sem sikerült bekerülniük, ami Tom Thibodeau irányítása alatt egyetlen egyszer sem fordult elő. Fred Hoiberg kinevezése sem jött be rövidtávon, de ami rosszul alakulhatott, az gyakorlatilag rosszul is alakult az együttesnél - belső feszültségek, sérülések. Most válaszút elé érkeztek, hiszen több személyi kérdést is el kell dönteniük a következő hetekben, 2-2.5 hónapban.

 

Ki az úr a háznál?

Az első és legfontosabb kérdés szerintem az, hogy mi lesz Jimmy Butlerrel és Fred Hoiberg vezetőedzővel. Butler a Bulls új arca akart lenni, és bár erre játéka alapján egyértelműen ő a legalkamasabb, nem a legmegfelelőbb módon tette mindezt: többször kritizálta a trénert nyilatkozataiban. Cserébe Hoiberg az év végén némileg ráfogta Butler kirohanásaira, hogy a viszonylag jól induló szezonjuk pocsék véget ért. Azt már nagyon sokszor láthattuk, hogy hiába jó játékos valaki, és hiába van jó edzője, ha a két ember nem jön ki egymással, abból soha nem lesz jó eredmény, úgyhogy ezt a kérdést kell mindenekelőtt megoldania a Bullsnak, méghozzá ha lehet, házon belül.

Az egyik verzió az, hogy Butlert elcserélik, ami szerintem óriási butaság és végzetes hiba is lenne. Akár még egy jó csomagot is kaphat érte a Chicago, de mi a biztosíték arra, hogy Hoiberg megállja a helyét a ligában? Egyelőre semmilyen erre utaló jelet nem láttunk - azon kívül, hogy ráfoghatta mindenki, hogy nem az ő rendszerének megfelelő volt az állomány, de ez egyelőre csak kifogás, nem bizonyíték. Ha elcseréli a Bulls Butlert, majd Hoibergről kiderül, hogy másokat sem tud kordában tartani vagy éppen működő rendszerbe építeni, akkor két szék közé a pad alá esik a csapat - Hoiberget már hiába küldik el mondjuk jövő nyáron, Butlert már elbukták. Idén nem fogják leváltani a trénert, mert tavaly kapott egy 6 éves szerződést, és az ő sorsa össze van kötve Gar Formanéval és John Paxsonéval. Így pedig egyetlen megoldás maradt még Butler cseréjén kívül: az, ha a két fél megtanul együtt dolgozni.

Hoiberg egyébként hiába élvezi a vezetőség bizalmát, kényszerpályán mozog valamilyen szinten: az az edző, aki nem tud használni egy olyan, 2-es és 3-as poszton is elit védőnek számító, 20 pontos és emellett hatékony scorert, mint Butler, annak szerintem a mostani NBA-ben reszeltek, nincs ugyanis olyan csapat, amelybe ne férne be azonnal kezdőnek az egykori hajléktalan (Warriors hármas, Spurs és Cavs kettes poszt). Hoiberg nyakán ott van a kés, mert két PO nélküli évet egy ilyen Bullsnál semmivel nem lehet magyarázni, Butler cseréjét pedig a köztük lévő munkakapcsolattól függetlenül szintén nem lehet ész érvekkel megtámogatni. A swingman a legjobb korban van, ráadásul még 4 évig szerződés köti/kötné a klubhoz - nem mellesleg ha hibázott is az idény során azzal, hogy nyíltan kritizálta trénerét, a hozzáállása továbbra is megkérdőjelezhetetlen, miután nemrég lenyilatkozta, ő vállalja a kudarcért a teljes felelősséget... Semmi egyéb ok nincs arra, hogy mozdítsák, azt a nem elhanyagolható tényt kivéve, hogy "mintha" nem lenne a legjobb kettejük munkakapcsolata.

Szerintem Hoiberg és Butler viszonya, ennek rendezése, illetve a rendezés mikéntje határozza meg a Chicago Bulls idei nyarát, minden más csak ezután következik. Butler a csapat jelene és jövője, Hoiberg pedig egyelőre csak a rövidtávú jövőt fedi le, ettől függetlenül mégis Butlertől "szabadulhat meg" az együttes. Nem ez az egyetlen eldöntendő kérdés azonban a gárdánál.

Ott van az a Derrick Rose, akivel kapcsolatban el kell dönteni, hisz-e még benne bárki is, mint játékos. Marketingértéke még mindig van az irányítónak, de itt le is zárhatjuk a vele kapcsolatos pozitívumokat, hiszen 21 millió dolláros szerződésének a töredékét nem éri meg az, amit letesz a parkettre. Bár a szezon második felében fejlődött, mindez arra volt jó, hogy 16.4 pontját 47.9%-os TS-sel hozza - a tripláinak számát hiába szorította le, még rosszabb scorer lett, mint volt egy éve, pedig akkor is 50% alatt volt a TS-mutatója. Megy a fogadkozás, hogy Butlerrel sokat fognak együtt edzeni a nyáron, de ennek akkor lehet igazán foganatja, ha megtanul stabilan legalább középtávolról tempózni, jóval jobb védő lesz, vagy a társakat kategóriákkal jobban szolgálja ki. Sosem volt jellemző Rose-ra egyik sem, ez maximum reménykedés marad nála innentől kezdve - igaz, a remény hal meg utoljára...

Bonyolítja viszont a dolgot, hogy Rose lejáró szerződésű, így akár el is cserélhetik - illetve cserélhetnék, ha kellene bárkinek a jelenlegi állapotában. Ha Butler mellett kitartana a vezetőség, mégsem menne a csapatnak, nem lenne ördögtől való gondolat, ha a deadline-nál nagy lejáróként megpróbálnák elpasszolni valahova, igaz, eléggé kérdőjeles, hogy bárki átvenné őt akár egy fél szezon erejéig is, és akkor már megoldás lehet az is, ha hagyják kifutni a szerződését.

A kiegészítőkkel szerintem nincs gond, Doug McDermott sokat fejlődött idén, Nikola Mirotic év végére összekapta magát azok után, hogy csalódást keltő volt második idénye nagy része, Taj Gibsonra még mindig rá lehet bízni minden feladatot a palánk alatt, Bobby Portis nagyon ígéretes első évet produkált, és várhatóan a következő szezonban több lehetősége is lesz, Cristiano Felicio és Justin Holiday pedig kihasználták a sok sérülést, jó eséllyel 12-15. emberként maradnak a csapatnál ők is. A kisebb nevek közül E'Twaun Moore kontraktusa lejárt, nem is nyújtott rossz teljesítményt, őt valószínűleg megpróbálják megtartani, hiszen az évek óta más-más játékossal megoldott csereegyes szerepekört el is bírná Moore a látottak alapján, van azonban még egy, ennél sokkal fontosabb eldöntendő kérdés: mi lesz Pau Gasollal és Joakim Noah-val?

Mindkét magasember szabadügynök lesz, miután a spanyol ki fog lépni szerződése utolsó évéből, és egyiküknél sem lenne meglepő, ha nem maradna az együttesnél. Gasolnak nagyon nem jött be, ahogyan az idei problémákra reagált a csapat, de egyébként is kérdéses, mennyire lehet vele számolni még, és az, pontosan mennyi pénzt ér meg - támadásban több mint jó a spanyol, de hiába jó hátul a palánk alatt, vele egyszerűen nem tudott a gárda olyan csapatvédekezést összerakni, ami működött volna, és ez nemcsak Hoibergnél, hanem Thibodeau-nál is gond volt. Noah már összerúgta a port Hoiberggel, amiért a vezetőedző azt füllentette, hogy a center ajánlotta fel, hogy jöjjön a cserepadról, de hogy mennyire hiányzott ő a Bullsnak, azt jól mutatja, hogy az egész gárda tartása eltűnt, miután Noah kiszállt a szezonra egy vállsérülés miatt - hiába volt visszafogott produkciója, felbecsülhetetlen értékkel bírt az öltöző szempontjából.

Míg Gasolnál az a kérdés, lehet-e értelmes védekezést vele együtt összerakni - Miroticot és őt nem lehet egyszerre a pályán tartani például, mert az alapvédekezés hiába jó, a pattanózáson elbukja a csapat azt, amit az ellenfél gyenge mezőnyszázalékán nyer -, addig Noah-nál a teljesítménye visszaesése miatt kell erősen elgondolkodni. Sokat volt sérült a center az utóbbi két évben, amivel az Év Védője és Top10 MVP-jelölt státuszból nagyon sokat romlott hirtelen - azt kell eldöntenie a csapatnak, hogy lesz-e még valaha egészséges Noah, illetve ha igen, akkor látnak-e benne annyit, hogy visszatérjen 2013/14-es szintje közelébe. Úgy tűnik, hisznek még benne, de nem 100%-osan, mert a hírek szerint rövidtávú szerződést akarnak vele kötni, nyilván azért, hogy megnézzék, mennyire bírja a strapát most, hogy az idény nagy részét kiülte sérülés miatt.

 

Draft

A Bulls jelenleg a legjobb nem bejutó csapat, tehát a 14. helyen van a lottery előtt, ahonnan nagy csodák nem szoktak azért történni. Két dolgot érdemes azonban megjegyezni a Chicagóval kapcsolatban. 0.5% esélyük lesz az 1/1-re a lottósorsolásnál, és 2008-ban sem volt ennél sokkal nagyobb: akkor 1.7%-os esélyt "használtak ki", hogy az első helyre jöjjenek fel, onnan draftolták utána Rose-t. Másrészt a Bullsnak nem nagyon kellenek magas draftpickek ahhoz, hogy csiszolatlan gyémántokat vagy hasznos kiegészítőket találjanak: Gibsont 2009-ben a 26., Butlert 2010-ben a 30., Miroticot 2011-ben a 23. helyen választották ki, és a tavaly 22. helyen kihúzott Portis sem tűnik rossz választásnak, bár őt és McDermottot még korai megítélni. Becsúszott ugyan egy-egy Marquis Teague vagy éppen James Johnson is, de ilyen magasságokban már örülnek a rotációembernek is a csapatok, nekik azért ennél többre futotta - ha valami egyértelműen működik a Bullsnál, akkor az a kiválasztó és fiatal játékosokat fejlesztő rendszer.

Posztfüggetlenül húzhatnak bárkit a 14. hely környékén, hiszen swingmanre is lenne szükségük Butler és McDermott mögé - Tony Snell nem éppen a legbiztosabb megoldás -, Rose-zal biztosan számolni egyáltalán nem lehet egyes poszton, és az is elképzelhető, hogy Noah és Gasol is lelépnek, akkor pedig a Mirotic-Gibson-Portis hármas mellé elfér magasember is. Lehet még egy pickjük, hiszen ha hárman megelőzik a lotteryn a jelenleg 1/8-nál húzó Sacramento Kingst, akkor a draftjog átkerül Chicagóba, de erre minimális esély van csak, nem nagyon érdemes ebben gondolkodni, és szignifikánsan a 11. helyen sem lesz jobb a felhozatal, mint a 14-nél.

 

Szabadügynökpiac

Nincs túl sok költőpénze az együttesnek, hiszen ha Gasol kilép a szerződéséből, akkor is 65.5 millió dolláron állnak fizetésügyileg, tehát nagyjából 26.5 milliójuk marad - ennél valamivel kevesebb ténylegesen. Akkor csinálhatnak még helyet a sapka alatt, ha Mike Dunleavy 4.8 millió dollárját kiszórják, de a hátával majdnem az egész évet kihagyó kiscsatár iránt nem nagyon lesz kereslet, az borítékolható. Ezt a sapka alatti helyet el is lehet felejteni, ha Noah-t meg akarják tartani, maximum kiegészítőkre, abból is az olcsóbb fajtára maradhat pénz, ha a franciát maradásra bírják, ha viszont nem tartják meg, akkor lehet még érdekes az off-szezonjuk, mert akkor elkezdhetik felépíteni Hoiberg kénye-kedve szerint a gárdát.

A legnagyobb nevekre szerintem nincs esélyük, de ők egyértelműen a periméterre építkezhetnek ebben az esetben, ott meg gyakorlatilag az összes 1-2-3-asra rámehetnek - Courtney Lee, Arron Afflalo, talán Chandler Parsons lehetnek reális célpontok. A korlátozott szabadügynököket tartani fogják csapataik, a legnagyobb nevek pedig nem fognak most Chicagóba igazolni szerintem, ahhoz túl nagy a káosz és a bizonytalanság - ráadásul azok után, ahogyan tavaly Thibodeau-t menesztették, nem csodálkoznék, ha alapvetően sem szívesen igazolnának a játékosok a Bullshoz.

 

Összességében nézve szerintem az a legnagyobb gond, hogy egyetlen biztos pont sincs jelenleg a gárdánál, és ez nem a játékosoknál kezdődik. Hoiberg semmit nem bizonyított, még egy bukó évvel viszont nemcsak ő, hanem a vezetőség is mehet a levesbe, ez pedig kapkodáshoz és kétségbeesett húzásokhoz vezethet - a Bullstól rettenetesen nagy húzásokat nem szoktunk meg, ismeretlen területre kell tévednie Formanéknak. Butlernek kellene az egyetlen mozdíthatatlan játékosnak lenni, és ő sem az, Rose-ról sem azt nem tudjuk, bármikor lesz-e még hasznára bármilyen kosárcsapatnak, sem azt, hogy egy év múlva melyik együttes színeiben láthatjuk, Noah és Gasol pedig már idén nyáron búcsút inthetnek a klubnak.

Nincsenek egyértelműen jónak tűnő megoldások Butler megtartását leszámítva - és az is csak akkor hoz működőképes felállást, ha tudják rendezni a viszonyát Hoiberggel -, úgyhogy Paxsonék szerintem feldobnak egy érmét, és imádkoznak, hogy a jó oldalára essen, mert ha Butlert elszórakozzák, akkor egy év múlva egy teljesen új Bullsszal is megismerkedhetünk - 2017-ben lejár Gibson, Mirotic és Rose szerződése, de veheti a kabátját a két vezető és a vezetőedző is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus