NBA Playoff 2016: Az első kör előzetese (6/8)

A Miami Heat és a Charlotte Hornets párharcának mottója: "tapasztalat vagy forma?" avagy van-e elég a Heat támadójátékában ahhoz, hogy feltörjék a Charlotte védelmét, vagy a Hornets a Bobcats-éra kezdete óta először kört megy a PO-ban?

(A többi párharc beharangozói:
Kelet: Raptors-Pacers, Hawks-Celtics, Cavaliers-Pistons
Nyugat: Warriors-Rockets, Thunder-Mavericks)


Miami Heat (3.) – Charlotte Hornets (6.)
(Első mérkőzés: 2016. április 17., vasárnap, 23:30)

Mi történt eddig? A Heat a nyáron leginkább Chris Bosh visszatérését várhatta, Dwyane Wade és Luol Deng is maradtak a csapatnál, a padot pedig megerősítették Amar'e Stoudemire-rel és Gerald Greennel, valamint a draftról Justise Winslow-val és Josh Richardsonnal. Nem is kezdtek rosszul, 21-13-mal is álltak, januárban azonban 10 meccsből 8-at vesztettek, majd 7-ből 6-ot nyertek - itt volt egy kis hullámzás a játékukban, egyébként nagyjából kiegyensúlyozottan haladtak előre az egész idény folyamán. Az All-Star hétvégén megismétlődött, ami tavaly is: Bosh vérrögök miatt kiesett az egész idényre, de a Brooklyn Netstől kivásárolt Joe Johnsonnal erősítettek utána, és egészen jól reagálták le az erőcsatár elvesztését - végül 48-34-gyel végeztek a négyes holtverseny első helyén, kelet harmadik pozíciójában.

A Hornetsnél komoly változtatások voltak a keretben - Nicolas Batumot és Jeremy Lambet csere útján szerezték, Spencer Hawes a Lance Stephensonért kapott csomag része volt, Jeremy Lint pedig a szabadügynök piacról igazolták. Egész jól kezdték az idényt, viszont december közepe és január közepe között 18 mérkőzésből 13-at elbuktak, ekkor csak 18-22-vel álltak. Nagyon összeszedték azonban magukat ezután, 30-12-t mentek a hátralévő 42 mérkőzésen, ami a Toronto mögött kelet második legjobbja volt az utolsó 42 találkozót figyelembe véve. Michael Kidd-Gilchrist előbb kiesett az egész évre, aztán mégis vissza tudott térni, de rásérült a vállára, így ő biztosan nem lesz, megszerezték viszont a deadline előtt a Memphis Grizzliestől Courtney Lee-t is, vele teljes a keretük. Hatodikak lettek ugyan, de 48-34-gyel, ugyanolyan mérleggel végeztek, mint a Miami

Az alapszakaszban 2-2-re végeztek. Egymás ellen kezdték az idényt október 28-án, akkor a Heat győzött 104-94-re Floridában, december 9-én viszont a Hornets Charlotte-ban visszavágott egy 99-81-gyel. A Miami idegenben tudott győzni február 5-én 98-95-re, de a Charlotte is megtette ugyanezt március 17-én, ők 109-106-ra nyertek saját pályájuktól távol.

 

A Miami támadójátéka összességében nézve abszolút középszer volt az alapszakaszban, a 14-ek voltak (106.1 dobott pont 100 támadásonként), míg a Hornets védekezése a 8. legjobb volt a ligában (104.3 kapott pont 100 támadásonként).

Hiába néz ki papíron jól a floridaiak kerete még Bosh nélkül is, támadásban ebből nem sok minden jött ki - 14-ek voltak kiharcolt büntetőkben (23.0), 17-ek támadópattanózásban (23.8% ORB%) és 18-ok eladott labdákban (13.3% TOV%), egytől-egyig középmezőnybeli statisztikák. Ezek közül főleg a büntetők lehetnek problémásak, a Hornets ellen állhattak az ellenfelek a negyedik legkevesebbszer a vonalra (21.2), illetve a pattanózás kulcskérdés lesz, a védőpattanóknál ugyanis a Charlotte a ligaelső (79.8% DRB%) - ez egyébként a négy egymás elleni találkozón is látszódott, összesen 23 támadópattanót szerzett a Miami a négy meccs alatt. A Hornets nem védekezik olyan kiemelkedően jól a triplák ellen, csak 14-ek voltak a mezőnyben (34.9%), viszont ez a Heat támadójátékának a leggyengébb pontja, alig vállalnak és dobnak be hármasokat Wade-ék, hatékonyság alapján is csak 27-ek (33.6%), és ezen Johnson érkezése is csak részben tudott javítani - igaz, ő és Richardson már legalább veszélyesek távolról.

A Miami egyértelműen a duplákra épít (50.8% kettesekből, 8. hely a ligában), Dragic 2-2-ire és Wade betöréseire, valamint az ebből való kiosztásokra és második szándékból elindított újabb védelembontásokra. Érdekes kérdés lesz az is, hogy a Heat padja hogyan szerepel majd, hiszen Green borzasztóan hullámzó teljesítményt nyújt, és amíg a palánk alatt a Stoudemire - Josh McRoberts rutinos párost lehet bevetni, addig a periméteren Green mellett két újoncot - Winslow-ék kifejezetten jók voltak az alapszakaszban, de az azért egyelőre kérdőjeles, hogy a rájátszásban mire mennek.

A Hornets elöl is jó volt, a 9. legjobb támadójátékkal rendelkeztek a ligában (107.1 dobott pont 100 támadásonként), míg a Heat a 9. legjobb védelmet hozta (104.4 kapott pont 100 támadásonként) - érdekesség tehát, hogy hiába 3-6 a kiemelés a Miaminek, a pálya mindkét oldalán jobb volt a Charlotte.

Annyi biztos, hogy nem a Hornets támadópattanói fogják uralni a párharcot, ebben ugyanis hátulról a másodikak Steve Cliffordék (20.0% ORB%), míg a Heat a hatodik legjobb védőpattanózó együttes (77.8% DRB%) - egyértelműen a gyors visszarendeződés az elsődleges a Charlotte-nak, ez meg is látszik a védekezésükön. Azt is nagy összegben lehet fogadni, hogy nem a rengeteg eladott labdán megy el a Hornetsnek a továbbjutás, ha végül nem sikerül bejutniuk a második körbe, mivel a legkevesebb labdát adták el az alapszakasz során (11.7% TOV%), míg a Miami az ötödik legkevesebb eladott labdát harcolta ki (12.1% TOV%). A dobásokat teljesen máshogy építi fel a két gárda - a Heat kevés triplájával szemben a Charlotte a negyedik legtöbb hármast dobja rá (29.4) és be is, hatékonyságuk pedig a 8. (36.2%) - a Heat ez ellen csak a 12. legjobban védekezett (34.6%).

Az látszik, hogy Batuméknak kintről kell szétdobniuk ellenfelüket, ebben jobbak, duplát pedig alig vállalnak és csak a 24-ek hatékonyságban (47.9%), míg a Miami kifejezetten jól védi le ezeket, a hatodikak voltak a ligában (47.4%). A Charlotte-nak egyébként nagyon fog kelleni az említett Batum, mert Kemba Walker nagy évet futott, jelentősen javult például a triplaszázaléka, de a francia kiscsatárral a pályán sokkal jobban megoszlik a védelem figyelme - Batum azonban rengeteg kisebb-nagyobb bajjal küszködött a szezon során és az alapszakasz végén is, neki nagyjából 100%-os állapotban kell lennie, hogy igazán esélye legyen a Hornetsnek például idegenből elhozni egy meccset.

Edzők. Steve Clifford óriási munkát végzett a Charlotte-tal, mert bár Batummal és Lee-vel van két kifejezetten jó védője a periméteren, de a palánk alatt egyénileg maximum közepes mindenki a jelenlegi keretben, és mégis összerakott egy Top10-es védelmet - a kevés büntető és a ligaelit védőpattanózás elég is volt ehhez -, támadásban pedig most már elég sok opciója van a Charlotte-nak. Erik Spoelstra is hátul bizonyított újfent, a védekezést ő is összerakta, neki ráadásul összehasonlíthatatlanul nagyobb tapasztalata van a rájátszásokat nézve, mint Cliffordnak, ezt előnyére fordíthatja.

Konklúzió. A Miaminél Bosh kiesésével változott és talán jobb is lett a játék, tapasztaltabb nemcsak az edzőjük, hanem a keretük is, a Hornets viszont jobb formában van náluk, az állományuk pedig legalább olyan mély, mint a Heaté, és minőségileg sem rosszabb szerintem. A hazai pálya is sokat számíthat, de az még inkább, hogy a Heat padjáról a két újonc hogyan kezdi PO-karrierjét - ha ugyanúgy teljesítenek, ahogy az alapszakasz második felében, akkor a floridaiak továbbmennek, ha viszont nem, akkor még az is könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen kevesen lesznek. Az egyik oldalon Wade, a másikon Batum egészsége kérdéses szerintem, illetve az egyik oldalon Kemba Walker megállítása, a másikon pedig az lesz a kulcs, hogy hogyan tud a Heat eljutni a festékbe és első szándékból pontokat szerezni, mert túl sok második esélyre nem számíthatnak.

Tipp. 4-3 a Miami Heatnek. Egy-egy meccset elhoz idegenből mindkét együttes, de a nagyobb tapasztalat döntő lesz - az Atlanta-Boston mellett ez a másik párharc, ahol óriási csata várható a továbbjutásért, az alapszakaszban elért mérleg alapján nem is csoda.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus