NBA Playoff 2018: A döntő előzetese

A Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers újabb párharcának mottója: "látunk-e csodát?", azaz képes-e megszorítani a címvédőt a Cavs és a GOAT-vitához érveket gyűjtő LeBron James, vagy érvényesíti a papírformát és megint bajnokságot nyer a GSW?

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 
Első mérkőzés: 2018. június 1-je, péntek, 03:00

Mi történt eddig? A két csapat alapszakaszáról írtunk már a playoff első köre előtt (itt és itt), azóta pedig azért elég eltérő rájátszást produkáltak a felek. A Warriors simán, a Spurs és a Pelicans elleni 4-1-es győzelmekkel jutott el a nyugati döntőig, ahol aztán három mérkőzésen át szintén úgy tűnt, hogy nem lesz különösebb gondja a gárdának, ám ekkor megsérült Andre Iguodala és nélküle 3-2-es hátrányba kerültek. A széria végén aztán megrázták magukat és Chris Paul hiányát is kihasználva fordítottak, idegenbeli hetedik meccset nyertek, így ismét bejutottak a döntőbe. A Cavs még jobban megizzadt, mert már az első körben is vérrel-verejtékkel, hátrányból fordítva, hét meccsen jutott túl az Indianán, majd a második körben némileg váratlanul, pályahátrányból kisöpörte a Torontót a társaság, de a Boston megint óriási feladatot jelentett. Végül bravúrral, szintén LeBron James extrájával, szintén 3-2-ről fordítva és szintén idegenbeli hetedik meccset nyerve küzdötték le a Celticset és jutottak el a fináléba. 

Az alapszakaszban kétszer találkoztak a felek és oda-vissza nyert a GSW, karácsonykor otthon hét ponttal, majd idegenben tízzel, de egyikről sincs értelme beszélni, hiszen még a másodikon is a „régi” Cavs játszott Wade-del, Thomasszal, Crowderrel, Frye-jal, így nincs mire alapozni ezzel kapcsolatban. 

Sorozatban negyedszer találkoznak egymással a felek a nagydöntőben és eddig mind a három alkalommal a Warriors számított esélyesnek, ez pedig most sincs másképp. Eljutott ugyan idáig a Cleveland, de ne felejtsük, hogy a liga aljához tartozó védekezéssel és borzasztóan szenvedős támadójátékkal, gyakorlatilag csak és kizárólag LeBron James miatt, az ő fantasztikus playoff-teljesítménye okán.

Maradjunk is kezdésként a védekezésnél, hiszen ez a 29. hely a Cavsnél már most is történelmi adat, mert még soha senki nem nyert playoff-párharcot úgy, hogy bottom3 védekezéssel jutott be, a Cavs viszont már három szériát is behúzott. Persze tegyük hozzá, hogy javultak azért az alapszakaszhoz képest, méghozzá a második legtöbbet az egész mezőnyben, a Bostont már 3,5 ponttal kevesebben tartották száz támadásra vetítve, mint amennyit Tatumék az alapszakaszban átlagoltak, úgyhogy mutattak életjeleket, de összességében még mindig messze vannak a jótól, ami különösen úgy jelent éles kontrasztot, hogy a Warriors viszont éppen ennek köszönheti most a sikereit. Duranték támadógépezete nem működik olyan olajozottan, mint korábban, hátul viszont nagyon hamar megmutatták, hogy van „playoff-gombjuk” és hatalmasat javultak, a mezőnyben a legtöbbet – összességében 4,5 ponttal engednek kevesebbet az alapszakaszhoz képest, önmagához képest pedig a Spurst 5,2, a Pelicanst 9,2, a Houstont 11,9 ponttal limitálták. 

Na de ki fogja LeBron Jamest? Andre Iguodala játéka a hírek szerint erősen kérdéses még az első mérkőzésen, így Kevin Durantnek, Draymond Greennek, esetleg a Looney-Bell páros közül valakinek kell fognia Jamest, ami azért nem ideális a GSW számára, bár tény, hogy így is kiváló opciói vannak Steve Kerrnek. Igazából ha James passzlehetőségeit el tudják venni, az már elég is lehet, feltéve, hogy a túloldalon hozzák magukat. Az igazi kérdés ugyanis az, hogy a Cavs térfelén mi történik majd és elsősorban az egyéni védekezéssel, valamint az alapvonali váltásokkal kapcsolatban. Papíron George Hill jó védő egyes poszton és nehezítheti Steph Curry dolgát, de eddig finoman szólva sem váltotta meg a világot Clevelandben, JR Smith pedig ugyan már bizonyított a Warriors ellen ezen a szinten, de az idei szezonja és rájátszása alapján nem tennénk arra nagy pénzt, hogy most leveszi a pályáról mondjuk Klay Thompsont. Durantre rá lehet tenni Jamest, de részükről az lenne a legjobb forgatókönyv, ha Jeff Green többé-kevésbé meg tudná nehezíteni KD dolgát és lassítani tudná, így James többet pihenhetne hátul. A másik kérdés persze a Warriors labda nélküli elzárásainak, elmozgásainak levédekezése, elváltása, ezt korábban Smithék jól csinálták és főleg Tristan Thompson sebessége volt ehhez kulcsfontosságú, meglátjuk, hogy mit tudnak kifőzni – tegyük hozzá, hogy a „durantes” Warriors ellen tavaly ez már kevés volt…

Márpedig ebből kell kiindulnia a Clevelandnek, csak most közben Duranttel is kezdeni kell valamit – tavaly is jól levédték a Splash Brotherst, csak éppen KD szétszedte őket folyamatosan. Ez most nem történhet meg, ha akar valamit a keleti bajnok és abban azért haloványan bízhatnak, hogy Durant egyelőre nem villog igazán ebben a rájátszásban, már természetesen saját magához képest, egyelőre „emberi” számokat produkál. Illetve lehet még egy reménysugár, de ez is legalább olyan halvány, mint az, hogy Durant majd gyengébben fog játszani: George Hill. Neki kifejezetten jól ment eddig Steph Curry ellen a karrierje során, 19 ponton és gyenge mezőnymutatón tartotta általában, míg ő maga szinte mindig jól dobott ellene – nagyon sokat tudna segíteni a Clevelandnek, ha képes lenne limitálni a kétszeres MVP-t. Főleg, hogy a GSW támadójátéka tényleg akkor működik ebben a playoffban, amikor Currynél van a labda, ő kreál, ő bont és működteti a kinti dobásokra épülő rendszert, Durant egy-egyei jóval kevésbé hatékonyak a csapat számára, kissé „lefagyasztja” a többieket.

Persze ezek azért meglehetősen sovány érvek a Cavs esélyei mellett, főleg hogy Kevin Love játéka is erősen kérdéses az első meccsen, összességében nagyon elbizakodott, nagyon sérült (Iguodala mellett Green is sérült, de ő elvileg játszani fog), vagy egyéb váratlan problémával küzdő GSW kell ahhoz, hogy szoros döntőt lássunk, LeBron James ide vagy oda. Főleg, hogy LBJ fejben és fizikálisan is rendkívül fáradt már…

Meg kell említenünk egy érdekességet, mégpedig a harmadik negyedekkel kapcsolatban: nem lehet már szó nélkül elmenni amellett, hogy a Warriors milyen brutális ebben a játékrészben. Az eddigi 17 lejátszott playoff-meccsük során Curryék 130 ponttal dobták túl ellenfeleiket a harmadik negyedek során, míg a többi három játékrészben összesen húsz pont a különbség a javukra – 50% felett dobnak mezőnyből ebben a periódusban és 30,5 pontot átlagolnak. Ezzel szemben a Cavs kifejezetten gyenge a harmadik negyedben, az idei playoffban eddig 432-431-re a csapat aktuális ellenfele vezet ebben a játékrészben és még a 35%-ot sem érik el a mezőnyből Jamesék. Egy negyed alatt eldőlhet?

Összességében támadásban, védekezésben, a rotációt, mélységet, edzőket, bármit tekintve azt mondhatjuk, hogy előrébb tart a Warriors, tavaly egy jóval erősebb Cavs sem tudta megszorítani Thompsonékat, azóta csak tovább nyílt az olló, apróságokba (Hill, Smith jó védekezése, Green jó védekezése, csapatként megfogott Splash Brothers, gyengébb Durant, kevésbé éles GSW, James újabb fenomenális széria) kapaszkodhat Tyronn Lue csapata és azt is tegyük hozzá, hogy a Golden State-nél van a pályaelőny is. 

Tipp: 4-1 a Golden State Warriors javára. Lehet, hogy túl bizakodó ez a jóslat a Cavs szempontjából, de azért azt mégsem lehet leírni, hogy LeBron Jamest egy sima söpréssel küldi haza a GSW – pedig a realitás, a papírforma leginkább ez. Egyet azért talán nyerni tud a keleti bajnok otthon, minden más, ennél jobb eredmény számukra óriási bravúr lenne. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus