NBA Playoff 2018: A második kör előzetese (4/4)

A Toronto Raptors és a Cleveland Cavaliers párharcának mottója: "LeBron a világ ellen", avagy felnő-e bárki James mellé az ohióiaknál, vagy megint egyedül kell megpróbálnia továbbjutni, ezúttal a keleti elsővel szemben?

Toronto Raptors (1.) - Cleveland Cavaliers (4.)
(Első mérkőzés: 2018.05.02., szerda, 02:00)

A Toronto az alapszakaszt követően négy érdekes találkozót játszott a Washington Wizards-dzal az első körben. Az első két mérkőzést megnyerték Dwane Casey-ék, ráadásul úgy, hogy olyan rettenetesen jól nem játszott sem Kyle Lowry, sem DeMar DeRozan - előbbi dupla-duplázott, utóbbi pedig 37 pontig jutott a második meccsen, de az elsőt visszafogott teljesítményük ellenére is megnyert a Raptors. Kijött, hogy ez a csapat nemcsak több lábon áll, mint korábban, hanem sokkal inkább csapatjátékot is játszik, mint az elmúlt években. A támadójáték azonban idegenben becsődölt, két vereség következett, és félő volt, hogy visszatér a régi Toronto - nem tette meg, az utolsó két meccsen a védekezést is összerántották a kanadaiak, és végül 4-2-vel továbbmentek. 

A Clevelandnél a finoman szólva is eseménydús alapszakasz után a rájátszás első köre sem alakult egyszerűen. Az első mérkőzésen rögtön kiütéses vereséget szenvedett a két évvel ezelőtti bajnok az Indiana Pacersszel szemben, így elvesztette pályaelőnyét. A negyedik meccsen aztán visszaszerezték ezt LeBron Jamesék, az ötödik meccs érdekes végjátéka és a hatodikon kapott újabb hatalmas pofon után viszont a hetedik ütközetre nagyon felszívták magukat, és a semmiből előkerülő Tristan Thompson hathatós segítségével 4-3-mal lehozták végül a párharcot. A szoros végeredmény mellett azonban több fontos kérdést is felvetett ez sorozat, amire eddig nem feltétlenül kapott pozitív választ akár a csapat, akár LeBron.

Az alapszakaszban 2-1-re hozta az egymás elleni párharcot az ohiói alakulat. Január 11-én Torontóban még a Raptors diadalmaskodott 133-99-re, a deadline után pedig kétszer találkoztak a felek, mindkét alkalommal Clevelandben. Március 21-én 132-129 lett a végeredmény a hazaiak javára, április 3-án pedig 112-106.


A pálya érdekesebb része talán a clevelandi támadóoldal lesz, hiszen itt az alapszakasz ötödik legjobb előrejátéka (112.9 dobott pont 100 támadásonként) az ötödik legjobb védelemmel néz majd farkasszemet (105.9 kapott pont 100 támadásonként). Ebben a szegmensben azonban előjön az, amit az első körben láttunk, és ami miatt a Cavs komolyan elkedzhet aggódni már a második kanyarban.

Az alapjáték ugyanis nem változott az előző évekhez képest, LeBron betörései után a kiosztásokból kellett volna eredményesnek lennie a többieknek, amivel papíron nem is volt gond, a megvalósítással már annál több: Kyle Korver és Kevin Love 40%-os triplamutatója még több, mint jónak számít, ezekre a teljesítményekre lehetne is alapozni (bár Love összességében így is visszafogott volt nagyon ahhoz képest, hogy második opció), mindenki más azonban vállalhatatlan hatásfokkal dobálta el a kinti helyzeteket, ez pedig ebben a körben szinte biztosan kevés lesz a továbbjutáshoz. Jose Calderon 26.7%, George Hill 25%, Jordan Clarkson 14.3%, Rodney Hood 16.7%, JR Smith 31.3%, Jeff Green pedig 31.6% - ennél a szintnél nem lesz túl nehéz jobbat hozni, a kérdés az, hogy pontosan mennyit is sikerül fejlődnie a gárdának azzal a Raptorsszal szemben, amely az alapszakasz során a legkevesebb triplát engedélyezte ellenfeleinek (8.9 meccsenként), és amely a Wizardsot is mérkőzésenként 8.0 hármasra limitálta - csak Bradley Beal szórta meg magát, és ő is hiába tette meg mindezt.

Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a Pacers ellen nem véletlenül szenvedett a Cavs. Egyrészt azért tette, mert az Indiana részben utazott arra, hogy verjék meg a kiegészítők, de LeBronra komolyabb figyelmet szentelnek, másrészt azért, mert James egészen jó őrzést kapott Bojan Bogdanovictól és Thad Youngtól is, a kifejezetten pazar számai ellenére rendesen megdolgozták a Cleveland vezérét.

A többiek "feladása" a Raptors számára is opció lehet, hiszen több ember besegítésével lehet lassítani, passzokra kényszeríteni LeBront, de az üres dobóhelyzeteket azért nem fogják mindig tizen- és huszonszázalékokkal dobni a kiegészítők - nem kifejezetten jókezű társaság veszi körül Jamest egy-egy kivételt leszámítva, de annyira nem is rossz, mint amit az első körben láttunk. OG Anunoby, Serge Ibaka és Paskal Siakam előtt nagyon komoly feladat áll - várhatóan őket rotálják majd Jamesen, és nekik kell majd első számú védőként megtartaniuk maguk előtt, amennyire lehet. LeBron a hírek szerint nincs már a legjobb állapotban, a hetedik meccsen görcsölt is, annyit kellett vállalnia a többiek impotens játéka miatt, és ha őt tovább tudja fárasztani az előbb említett trió, az a párharc előrehaladtával kifizetődhet. Ebben az esetben ugyanis a Delon Wright-Fred VanVleet-Lowry-CJ Miles vezette periméter védekezés, illetve a palánk alatt Jonas Valanciunas és Jakob Pöltl dolga könnyebb lehet James betöréseinél és kiosztásainál is.

A túloldal is rendkívül érdekesen alakulhat, mivel az alapszakaszban a Raptorsé volt a liga második legjobb támadójátéka (113.8 dobott pont 100 támadásonként), és a második leggyengébb védelemmel találkoznak a kanadaiak (111.9 kapott pont 100 támadásonként).

A korábbi években a 4-0-ban és a 4-1-ben lehetett gondolkodni ennél a párharcnál, a 4-2 már kifejezetten jónak számított a Raptors szempontjából, mert Lowry és DeRozan érezhetően visszaestek az alapszakaszhoz képest (hol nagyobb, hol kisebb mértékben), a gyengébb támadójátékot pedig simán "ütötte" a Cavs előrefelé, így igazán sosem volt kérdés az, melyik gárda fog továbbmenni. Ami idén változás, az természetesen a Cavs gyengébb támadásai (és főleg kiegészítő személyzete) mellett az, hogy a Cleveland nagyon gyakran átjáróház volt idén, és ez a PO-ban, a Pacers ellen is előfordult többször is. Ha emellé hozzátesszük, hogy bár továbbra is Lowry és DeRozan az első két embere a kanadaiaknak, de sokkal inkább elosztják a labdákat (és nem csak a dobásokat), így jóval nehezebb egy-egy emberre készülni az esetükben, akkor látható, mivel nyerhet most a Raptors.

A Cleveland nagy baja az, hogy nem nagyon vannak védőik mindkét sztárra egyszerre, csak akkor, ha LeBron fogja DeRozant, és George Hill őrzi Lowry-t. Ezzel az a probléma, hogy James egyébként sincs a legfittebb állapotban, már az első kör is rettenetesen elhúzódott, talán minden eddiginél nagyobb szerepet kellett vállalnia (körülbelül akkorát, mint a 2015-ös nagydöntőben), és amellett, hogy Anunoby-ék fizikálisan darálhatják akkor, amikor támad, védekezésben még a pontfelelőst is meg kellene állítania - nem mindig hiszem el, hogy James ember, de fizikai határai neki is vannak, és a Cavs egész egyszerűen nem merítheti le nullára az egyetlen igazi fegyverét, mert ott vége is van az egész csapatnak. Rárakhatják DeRozanre JR Smith-t és Larry Nance-t is, de erősen kétséges ezeknek a párharcoknak a végeredménye a clevelandiek szempontjából - Clarksont és Hoodot is lehet forgatni, de nekik pocsék első körük volt, egyszerűen nincs meg a Cavsnek az állománya most ehhez, legalábbis nagyon úgy tűnik, ráadásul Hill nagyon messze van a 100%-os állapottól, folyamatosan sérült.

Az egyik megoldás náluk is a csapatvédekezés olyan megszervezése lehet, hogy Lowry és DeRozan minél kevesebb helyet kapjon, váltsanak oda a legtöbb esetben, aztán ha Anunoby, Miles, VanVleet meg Wright szétdobja a csapatot, akkor ez van, de legalább megpróbálták a tőlük telhetőt - az említett négyesből VanVleet keveset játszott vállsérülése miatt, a másik három viszont kifejezetten jó volt, teljesen ellentétes teljesítményt hoztak, mint a Cavs kiegészítői. A másik opció, amit jó eséllyel meg is fognak lépni, az Tristan Thompson kezdőben hagyása lesz, hiszen Mr. Kardashian a Pacers elleni hetedik meccsen is a mérleg nyelvét jelentette, a védekezést és a pattanózást is stabilizálta, így egész egyszerűen nincs értelme annak, hogy tovább erőlködjenek az alacsony szerkezettel vagy éppen megint Jeff Greennel, ha Tyronn Lue agya esetleg kikapcsolna... Thompsonnak és Love-nak kulcsfeladata lesz, mert a pattanózást meg kell oldaniuk Valanciunasék ellen, és Jamesszel együtt erre képesek is lehetnek - ez döntő is lehet, mert annyira gyengén támadott a Cavs az első körben (Jamest leszámítva), hogy ha ez folytatódik, minél több második esélyre lesz szükségük ahhoz, hogy legalább sanszuk legyen.


Összességében nézve van bizonytalanság bőven ebben a párharcban. A Raptors rengeteget változott stílusra az előző évekhez képest, de még mindig benne van az emberben az az érzés, hogy össze fognak esni az első komolyabb ellenféllel szemben. Nagy kérdés, hogy a Cleveland komolyabb ellenfélnek vehető-e, mert az eddigi játék alapján ez közel sem biztos. Kérdés, hogy Anunoby-ék olyan szinten tudják-e fizikális párharcra kényszeríteni LeBront, mint ahogy Bogdanovicéknak sikerült ez. Kérdés, hogy ha nem, az mennyire rántja össze jobban a Raptors csapatvédekezését, mennyivel lesznek esetleg tisztább dobóhelyzetei a Cavsnek, és mennyivel tud jobb százalékkal dobni a clevelandi kiegészítő személyzet. Kérdés, hogy a papíron mélyebb Raptorsnál a tapasztalatlan, de az első körben a feladatnak megfelelő cserék és fiatalok a Cavs ellen is tudják-e hozni, amit a Wizards-dzal szemben. És kérdés, hogy mennyire lesznek szorosak a végjátékok, ott ugyanis még mindig LeBron James lehet a mérleg nyelve, és akkor a Cleveland a maga javára döntheti el a párharcot.

Tipp: 4-3 a Toronto Raptorsnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus