Van kiút a brooklyni (pöce)gödörből?

Az NBA egyik legkilátástalanabbnak tűnő csapata jelenleg a Brooklyn Nets - mik lehetnek a nyári teendőik, lehetőségeik?

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers
Northwest: Timberwolves
Atlantic: Sixers
Central: Bulls

 

Ha igazán rossz helyzetben lévő franchise-t akarunk találni az NBA-ben, akkor a Sacramento Kings mellett teljesen egyértelmű, hogy a Brooklyn Nets kerül legelőször terítékre, miután a csapatnak se jelene nincs, se közeljövője. Sean Marks GM kinevezésével ugyan legalább a remény szikrája fellobbant, hiszen mégis csak a San Antonio Spurstől érkezett az egykori center, de sem ő, sem a szintén újonnan kinevezett Kenny Atkinson vezetőedző nem fog túl nagy változásokat hozni a következő 1-2 évben, ha csak nem hagyományos értelemben vett mágusukról van szó. Lássuk a csapat lehetőségeit.

 

Lyukas roster, szinte semmilyen fejlődési lehetőséggel

Brook Lopezen kívül egyetlen bizonyítottan használható kezdőjátékosuk sincs, az pedig továbbra is kérdés, hogy a jelenlegi NBA-ben lehet-e jó csapatot felépíteni egy ennyire old-school center köré. Nem volt rossz szezonja (20.6 pont 56.2%-os TS-sel), ráadásul zsinórban második évét húzta le úgy, hogy 70 meccs fölött bírt, ez a lábközépcsont-törései miatt nála kulcskérdés, vannak azonban a játékának olyan pontjai, amivel nagyon nehéz lesz értékelhető csapatot felhúzni köré. Az egyik ilyen dolog a védekezése, ami egyébként szerintem jobb is lett, mint korábban, de továbbra is kifejezetten csak a gyűrű környékén használható blokkolásra, a smallball ellen vannak gondjai, és ez a mai ligában már nem sok jót jelent.

Ennél nagyobb probléma viszont a pattanózása - centerekhez képest a 7.8-es pattanóátlaga nagyon gyenge - és az, hogy hiába hatékony scorer, a csapatjáték nem barátja. Ez utóbbi azért fontos, mert nem igazán lehet folyékony támadójátékot felépíteni arra, ha ő az első számú pontszerző - ha bemegy hozzá a labda, akkor jó hatásfokkal oldja meg a helyzeteket, de a kipasszok lehetőségeit vagy lassan veszi észre, vagy adott esetben egész egyszerűen akkor sem passzol a periméteren állóknak, ha 2-3-an védekeznek rajta. Erre a játékstílusra nehéz lesz akár egy PO-os csapatot felhúzni, úgyhogy vagy Atkinson vezetésével átalakul a játéka, vagy azt sem tartom kizártnak, hogy elcserélik, mivel a gárda egyetlen normális csereértékéről beszélhetünk személyben - ha a teljes újjáépülést választják, az ő áruba bocsájtása lesz az első lépés, ez szinte biztos.

Mellette ott van az a Thad Young, aki pont Lopez pattanózási gondjait oldotta meg (9.0), és egyébként egy nagyjából mindenes energy guy-nak lehet tekinteni, de megint egy gyenge együttesnél húzott le egy évet, egy jó gárdánál pedig soha nem volt még több, mint egy hasznos cserejátékos. Ilyen is kellene a Brooklynnak, de mivel a kezdőcsapatuk jelenleg pocsék, ezért nem a padra kell koncentrálniuk, ez is világos. Neki is lehet valamennyi csereértéke, mert 12 milliós fizetése ugyan sok, de a megnövekedő sapka miatt annyira talán nem vészes - a két magasember cseréje fel is merült egyébként, de a hírek szerint Marksék még nem döntöttek, milyen irányba induljanak. Szerencséjük sincs, mert Jarrett Jack személyében egy nem kiemelkedő, de megbízható egyesük is volt még, akit Younghoz hasonlóan egy "egyébként nem kezdő, de belefér"-szintű játékosnak bőven lehetett használni, de ACL-szakadást szenvedett januárban, nagy kérdés, hogy egyáltalán megtartják-e.

Bojan Bogdanovicnak Joe Johnson kivásárlása után voltak jobb meccsei, de a horvát nagyon hullámzó teljesítményt nyújt ahhoz, hogy stabil kezdő lehessen - már egy komolyan vehető alakulatnál -, rajta kívül viszont a sérülés miatt nagyon sokat kihagyó Rondae Hollis-Jefferson és Chris McCollough újonc duó, a nagyon kevés lehetőséget kapó Thomas Robinson és Markel Brown, vagy az utolsó 25, teljesen tét nélküli meccsen brillírozó Sean Kilpatrick azok, akiknek a fejlődésében lehet bízni. Itt jön be a Brooklyn legnagyobb problémája: se normális csapatuk nincs jelenleg Lopezt, valamint talán Youngot és Bogdanovicot leszámítva, se lehetőségeik a jövőre nézve, ugyanis borzasztóan nagy butaságokat csináltak az elmúlt években a Johnson- és a Paul Pierce-féle cseréknél.

Második körös draftjoggal 2021-ig nem rendelkezik a gárda, ami még a kisebbik probléma lenne, de idén és 2018-ban egyáltalán nincs első körösük, jövőre pedig majd a Boston Celticsét kapják meg, ami várhatóan megint valahol a 20. hely körül lesz, onnan megint nehéz lesz olyan játékost kihúzni, aki meghatározó lehet akár idővel. Nincs nagy választási lehetősége Marksnak: egyrészt egy olyan játékosmegfigyelői stábot kell összeraknia, akik akár a nem draftolt játékosokban is meglátják a lehetőséget, illetve azt, hogy mit lehet belőlük kihozni, Európában és a világ többi részén is szét kell néznie némileg kevésbé ismert kosarasok után kutatva, és mindemellett a játékosok fejlesztéséért felelős edzői stábot kell úgy összeraknia, hogy ebből az igen limitált helyzetből és opciókból kihozzák a maximumot.

Itt főleg a két újonc, Hollis-Jefferson és McCollough fejlesztése az első számú, előbbiből legalább egy jó védőt, jobb esetben egy elit 3&D prototípust lehet csinálni, és azonnal előrébb lennének annál a jelenlegi semminél, ami a csapatnál tapasztalható, Kilpatricknek pedig szintén a védekezését kell fejleszteni, hogy több lehessen, mint egy sima scorer, mert annak viszont kifejezetten jónak tűnt az eddigiek alapján.

Szabadügynökpiac

A legnagyobb gondja az szerintem a Brooklynnak, hogy abszolút semmi vonzó nincs ebben a gárdában. Lopez, Young és Bogdanovic három olyan név, amit legalább 20 másik csapat fel tud vonultatni, csak amíg a többi gárdánál ott van (majdnem) minden évben egy első körös draftjog vagy egy nagy csomó capspace, addig náluk ebből semmi nem adott. Az is igaz, hogy pick nem nyert még bajnokságot egyetlen csapatnak sem, de ha a lehetőség sincs meg a draftra, abból nehéz fejlődni, draftjogokkal pedig csere útján is sokkal könnyebb az előrelépés. Lopez, Young, Bogdanovic, Hollis-Jefferson, McCollough és Kilpatrick is elvisz 45.7 millió dollárt Deron Williams "hullájával" együtt akkor is, ha lemondanak Willie Reed és Brown QO-járól, ha Shane Larkin, Wayne Ellington és Robinson kilépnek szerződéseikből, illetve nem hívják le Jack csapatopcióját.

Utóbbi 6.5 millió dolláros kontraktussal rendelkezne, és talán érdemes is lenne megtartani, mert nélküle egyetlen komolyan vehető irányítója sincs a gárdának, de akkor nyilván csökkenne a capspace is, ami így sem kiemelkedően sok, nagyjából 43 millió dollár. Ezt azért 2-3 jobb játékosra el lehetne költeni alapesetben, de borítékolható, hogy a Netsnek túl kell fizetnie mindenkit majd, ha szeretnék megszerezni kiszemeltjeiket, akkor pedig ez talán egy jó és egy közepes ember megszerzésére alkalmas, ami a jelenlegi keretet nézve még mindig borzasztóan kevés lenne akár csak egy PO-ra alkalmas állomány összeállításához is. Szóba hozták velük Mike Conley vagy éppen Jeremy Lint is, de számomra nagyon komoly szenzáció lenne, ha bármelyiküket sikerülne leigazolni - mindkettejüket és a hozzájuk hasonló kaliberű játékosokat nagyon sokan szeretnék megszerezni, a Netsnél sokkal jobb és jobb lehetőségekkel bíró csapatok.

 

Összességében nézve nagyon nehéz megtalálni azt a pontot, hogy miben bízhatnak a szurkolók, mert szerintem 3 évig semmiben - amíg nincs első körös draftjog, addig még csak reményteljes fiatal sem fog érkezni hozzájuk, nemhogy sztárpotenciállal rendelkező, de ez a szabadügynököknél is meg fogja ölni a lehetőségeiket, hiszen semmiféle perspektíva nincs a gárdában jelenleg. Évtizedekre azért nem ásták el magukat, de Marksnak most nagyon kevésből kell főznie, és reménykedni abban, hogy mondjuk Hollis-Jefferson nem egy Tony Allen, hanem egy kisebb méretű DeMarre Carroll lesz. Elég vérszegény kiindulópontnak tűnik ez mindenesetre, az idei nyaruk pedig várhatóan még katasztrófa lesz - amennyiben nem, és további két értelmes játékost tudnak ésszerű áron szerezni akár csere útján, akár a szabadügynökök közül, úgy szerintem kihozták a jelenlegi helyzetből a maximumot, itt egyik évről a másikra csodákat nem nagyon lehet várni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus