Visszatér-e a Kánaán a Lakershez?

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, de előtte idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - ma másodjára a Los Angeles Lakers kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Phoenix SunsSacramento Kings
Southeast: Atlanta Hawks
Souwthwest: Memphis Grizzlies


A Lakers története legrosszabb évein van túl (?), de Luke Walton kinevezése után, az előző idényben (szerintem) felülteljesített a gárda, elindult felfelé, most pedig a nyár egyik főszereplője lehet - vagy az lesz, vagy az egyik pofára eső, nem nagyon van középút.

A Lakers pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:
Ball - Hart - Ingram - Kuzma - Randle (QO)
Ennis (TO) - Deng - Bryant (TO) - Zubac (TO)

Nem nagyon van játékosa Magic Johnsonéknak a következő idényre, de ez most a legkevésbé sem zavarja őket, tekintve hogy ennek hála 39 millió dollár a csapat összfizetési listája, ha Julius Randle-t nem számoljuk bele, és ez még 4.5 millióval csökkenthető, amennyiben kiteszik a Tyler Ennis - Thomas Bryant - Ivica Zubac triót. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 62-66.5 millió dollárnyi sapka alatti helye lesz a Lakersnek a mostani nyáron (mínusz annyiszor a minimum fizetés, amennyiszer kevesebb játékosuk van, mint a minimális 13 fős keretlétszám), ami még tovább csökkenthető Luol Deng két éves, évi 18 millió dolláros szerződésével.

Az teljesen egyértelmű, hogy játékosként nulla értéke van az angolnak ilyen kontraktus mellett, ám az aranysárga-liláknál van a Cleveland Cavaliers első körös pickje (1/25), így hiába nincs náluk a saját első körösük, édesítőnek felhasználhatják ezt a draftjogot. Zseniális húzás volt a deadline előtt Rob Pelinkától az a bizonyos Lakers-Cavs tranzakció, mert egyrészt lepasszolta Jordan Clarkson még évekig ketyegő, évi 12.5 millió dolláros kontraktusát, plusz megteremtett magának egy esélyt, hogy Dengtől is megszabaduljon - ha nincs ez a Cavs pick, akkor nemcsak idén nem lenne első köröse a Lakersnek, de így a jövő évit sem adhatná oda senkinek, csak 2020-as vagy későbbi draftjoggal üzletelhetne, így viszont nem, vagy ha kap vissza ő is egyet, de ez egy Deng-cserében csak álom.

Egy 1/25-ös pick azért kevésbé vonzó, mint amennyire pocsék Deng szerződése, van azonban két együttes, amelynek helye is van átvenni az angolt, ideje is van, hogy kivárja a szerződése lejártát, és minden első körös jól jön neki - ez a két csapat a Chicago Bulls és az Atlanta Hawks, a többieknek vagy a sapka alatti helyük nincs meg erre, vagy nem akarnak két évre kiszállni a szabadügynökpiacból Deng miatt. A Bulls nagyon az újjáépülés elején jár, reálisan nézve Deng nem oszt, nem szoroz semmilyen szempontból, kérdés, hogy John Paxsonéknak elég-e egy 1/25 arra, hogy szívességet tegyenek a Lakersnek. A Hawksnál akkor járható ez az út, ha nem akarják felgyorsítani a saját rebuildjüket - náluk már tárgyaltuk, hogy lehetséges az is, hogy a Schröder-Plumlee-Bazemore hármast lejárókra váltják. Ebbe a forgatókönyve nem férne bele Deng, ha viszont ki tudják várni Plumlee két évét, akkor ki tudják várni Deng két évét is, és Atlantába is nagyon kellene minden pick és fiatal.

Ha nem sikerül elcserélni Denget, az is szóba került már, hogy kivásárolják stretch provision segítségével, mindennek a lényege ugyanis az, hogy két maximum szerződésre legyen helyük, ami függően a ligában játszott évek számától indulhat (25) 30 vagy 35 millió dollártól.

Természetesen a legnagyobb hal LeBron James, jó ideje minden arról szól, hogy miért vagy éppen miért ne igazolna ő a Lakershez, és mindkét oldalon lehet érveket felsorakoztatni, senki nem tudja azonban, hogy mi alapján fog dönteni a Cavs ikonja. Ha játékerősséget, lehetséges bajnoki címeket néz, akkor van ennél jobb opciója is a Philadelphia Sixersnél - az kérdés, hogyan férne meg Ben Simmonsszal, hogyan osztanák el a labdát, de ettől függetlenül még akkor is jóval komplettebb a Philly kerete, ha egy két embert el kell bizony engedni az idei állományból ahhoz, hogy LeBront le lehessen igazolni. A Sixers ráadásul keleten van, nem nyugaton - itt jóval előbb találkozna James egy esetleges PO során a Houstonnal vagy a Golden State-tel, amire ez a keret jó eséllyel nincs még kész. Ball, Ingram és Kuzma, a három igazi vonzóerő rendkívül tapasztalatlan még, akármennyire tehetségesek, így 1-2 év bajnokesélyességet szinte biztos, hogy eldobna magától LeBron.

Dwyane Wade azonban elmondta már, hogy szerinte nem feltétlenül a kosárlabda szempontok fognak dönteni idén nyáron, és nála jobban kevesen ismerik Jamest. Márpedig ha nem csak a keret, az abban rejlő lehetőségek a lényeg, akkor Hollywoodot Philadelphia biztosan nem tudja lenyomni, és Los Angelesben James már esetleg elkezdheti építeni a kosaras pályafutása utáni karrierjét is - a család egészen biztosan nem fog tiltakozni LA ellen, tekintve hogy van ott házuk elég régóta, az év egy részét ott töltik.

Senki nem tudja még egyelőre, hogy mi lesz a vége, egy azonban biztos: a Lakers megadhatja Jamesnek az esélyt, hogy összeálljon valakivel, ezért kell a csapatnak a hely a két maximum szerződésre (és ez az, ami éppen nincs meg Deng miatt, mert 66.5 millió dollárból annyi lejön az üres rosterhelyek miatt, hogy James 35 és mondjuk Paul George 30 milliós kezdőfizetése már ne férjen be).

Kulcsmomentum lesz, hogy sikerül-e lebeszélnie bárkivel, hogy összeálljanak a Lakersnél, nincs túl sok opciója ugyanis. Chris Paul Lonzo Ball, DeMarcus Cousins az Achillese, Clint Capela a korlátozott szabadügynök státusza miatt nem játszik, DeAndre Jordan meg manapság már nem akkora név, hogy ő billenthesse a mérleg nyelvét a Lakers irányába. Maradt egyetlen ismert és egyetlen kevésbé ismert név: Paul George és Dennis Robertson.

George esetében tavaly nyáron szinte már kész tényként lehetett közölni, hogy legkésőbb idén a Lakershez szerződik, hiszen hazatérne, de azóta a hírek szerint az Oklahoma City Thundernél egyre jobban érzi, érezte magát, az pedig nagyon csúnyán beleköpne az aranysárga-lilák kigondolt tervébe, ha PG13 hosszabbítana a Thunderrel. Ebben az esetben ugyanis gyakorlatilag azt kellene eladniuk LeBronnak, hogy "gyere ide, egy évig majd a resztlivel meg ezzel a három jó fiatallal játszhatsz, aztán megpróbálunk melléd igazolni még egy sztárt". Rögtön nem annyira nagy Hollywood vonzóereje sem ebben az esetben, és a végén könnyen előfordulhat, hogy semmit nem markol a Lakers. Van azonban még egy mentsvár erre a nyárra, ez pedig Dennis Robertson, aka "Uncle Dennis", vagyis Kawhi Leonard nagybátyja.

Nehéz ép ésszel megmagyarázni azt, ami az előző egy évben történt a San Antonio Spursnél, és úgy tűnik, két főszereplőnek, Gregg Popovich-nak és Leonardnak is le kell ülnie, hogy átbeszéljék, akkor most mégis hányadán állnak. Legalább annyira ködös az a történet, mint azok a spekulációk, hogy hova igazol LeBron, így akármi lehet a vége, az is, hogy kenyértörésre kerül sor a Spurs és a 2014-es nagydöntő MVP-je között - és ebben bizony nagy szerepe lenne Robertsonnak, aki a hírek szerint kicsit nagyobb piacra próbálná meg Leonardot elcseréltetni, ha rajta múlna ez a dolog.

A baj az a Lakers szempontjából, hogy ha George-ot nem tudják rábeszélni (Jamesszel közös erővel), hogy szerződjön hozzájuk, akkor Leonard esetében megint lutri, hogy hova kerül, mivel neki még van egy éve a szerződéséből, a San Antonio pedig oda fogja cserélni, ahonnan a legtöbbet kapják érte. Persze segíthet a helyzetükön az, hogy Kawhi kijelenti, hogy "én máshol nem írok alá idő előtti hosszabbítást, csak a Lakersnél", de ez így nagyon ismerős lenne egy évvel ezelőttről: Paul George ugyanezt játszotta el, és most ott tartunk, hogy teljesen reális esély van rá, hogy ő marad az OKC-nél. Ez tehát nem biztos, hogy visszatartja majd megintcsak a Philly-t, hogy feláldozzák érte Markelle Fultzot vagy/és Dario Saricot a fizetést kiegyenlítő emberek mellett, és akkor a LeBron-Leonard duó nem a Lakersnél, hanem Philadelphiában áll össze... Rá tud kontrázni erre a Lakers akár egy Ingram és/vagy Ball duóval is, ha akar, de ott megint kérdés lenne, hogy mit értékel többre a Spurs, meg az is, hogy akkor végülis ki játszana a Lakersnél James és Leonard mellett.


Borzasztóan érdekes nyár elé nézünk, és a Lakers és James lesz ennek a középpontjában. Azt sem lehet kijelenteni, hogy LeBron lesz az a dominó, ami sorban eldönti a többit - inkább az lesz a helyzet, hogy két-három fődominó összeáll, megnézik, hogy ki mit szeretne, és mindannyian úgy esnek, hogy nekik az jó legyen. Ebben a helyzetben benne van, hogy James és George a Lakers játékosa lesz a nyártól kezdve, és akkor ha nem is instant bajnokesélyes lesz a gárda, de rögtön egy komoly erő nyugaton - Ingrammel a pályán simán el tudnak váltani mindent védekezésben, Ballnak pedig hiába pocsék a dobómozdulata, a két ász mellett sokkal több helye lesz, kevésbé fogják siettetni a dobásait, és ez elég is lehet, hogy a csúnyácska "lökése" ellenére is sokkal hatékonyabb legyen. Igaz, ekkor még mindig kérdés lenne Kuzmát leszámítva a pad (amit a gyűrűre ácsingózó veteránokból akár meg is lehetne oldani), illetve a center poszt.

Az időzítés kulcs lesz, hiszen ha George és James aláírnak úgy, hogy Denget sikerül elpasszolni, akkor a 12.4 millió dolláros capholddal rendelkező Julius Randle és a QO-ja maradhat a fizetési listában, és LeBronék aláírása után vele is meg lehet egyezni. Ha viszont nem sikerül elcserélni Denget, akkor stretch provision segítségével ki kell vásárolni a 36.8 milliós szerződéséből, ami 5 évre elosztva 7.35 millió dollárt jelentene a sapka alól, és akkor megint ott tartanánk, hogy Randle QO-ja nem fér be, le kell mondani a jogairól. Onnantól kezdve lényegében lehetetlen lenne visszaigazolni, ha csak nem ír alá minimumért vagy room MLE-ért, ami nagyjából 4-5 millió dollár, és szinte kizárt, hogy megtegye ezt. Amennyiben azonban James aláír úgy is, hogy idén nyáron nem jön mellé senki, és "majd jövő nyáron megszerezzük Leonardot vagy Klay Thompsont" a mantra a Lakersnél, akkor például elég Denget a következő idény közben kivásárolni, ami azt jelentené, hogy 18.8 millió dollárt kell 3 évre elnyújtani, évi 6.3 millió dollárt foglalna csak a sapka alól.

Az látható, hogy dupla vagy semmit játszik a Lakers - csak a nagy nevek érdeklik Pelinkáékat, ami érthető, hiszen amíg nincs meg az a váz, amire építeni akarnak, addig nem költenek a kiegészítőkre. Kimondták már korábban is, hogy nemcsak erre, hanem a következő nyárra is készülnek, ezért ha James nem jön össze, vagy csak James jön össze, akkor a megmaradó sapka alatti helyekre 1 éves szerződésekkel fognak igazolni, mert jövő nyáron újra neki akarnak menni a legnagyobb sztároknak. Van benne rizikó, de ha bejön, akkor újra PO-szinten is komolyan vehető csapat lesz a Lakersnél - ha nem, akkor is lehet még az, csak az egy lassabb folyamat végeredménye lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus