Visszajátszás: Két meccsre van a nagydöntőtől a Boston

Tavaly ezen a napon kezdődött a Bucks-Raptors keleti döntő egy izgalmas nyitómeccsel - két éve a szakadék szélére sodródott a reménytelen Cleveland - három éve hetedik meccset nyert és bejutott a konferencia fináléjába a Celtics.

2019: Előnyben a Milwaukee

Tavaly ezen a napon kezdődött a keleti döntő az alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks és a playoffban eddig nagyot játszó Kawhi Leonard által vezetett, a Sixerst parádés szériában búcsúztató Toronto Raptors között. Az első meccs rögtön nagyszerű teljesítményeket hozott, taktikailag is meglépte a magáét mindkét oldal, a Toronto pedig nagyon közel állt ahhoz, hogy azonnal elvegye a pályaelőnyt, ugyanis az elöl-hátul élesebbnek tűnő gárda már az első negyedben állva hagyta ellenfelét - három perc alatt egy 16-0-t reptesztett a társaság négy bedobott hármassal és 0/7-es hazai mezőnymutatóval. Danny Greenék dobtak két negyedzáró buzzert is és egészen a záró etapig úgy tűnt, hogy kézben tartják a dolgokat - védekezésben jól néztek ki, támadásban pedig Kawhi Leonard szokásos teljesítménye (31 pont, 9 lepattanó, 10/26 mezőnyből) mellett hatalmas extrát hozott Kyle Lowry (30 pont, 10/15 mezőnyből, 7/9 tripla). A hajrára azonban már nem tudták átmenteni ezt a formát, az utolsó negyedben borzalmas összeomlást produkált a Raptors, itt Lowry 5/7-es mezőnymutatója mellett a csapat többi része összesen 0/15-öt (!) erőlködött össze, úgyhogy elolvadt az előny, majd fordított a Bucks és a meccs legvégére teljesen lefagyott Nick Nurse alakulata - 15 ponttal bukták el az utolsó játékrészt, amely a győzelmükbe került.

A végén egyébként Brook Lopez clutch dobásai kellettek ahhoz, hogy behúzza ezt a meccset a Milwaukee, mégis inkább azt írhattuk, hogy az ő akaratuk érvényesült. A lepattanózást 60-46-ra húzták be Antetokounmpóék, akik 15-8-ra nyerték ezen belül a támadópattanózást és ennek (is) köszönhetően 44-26-ra diadalmaskodtak a festékben, ezt pedig a leindításból szerzett pontokat tekintve egy 25-15-ös győzelemmel toldották meg - pedig a Toronto vigyázott a labdára, csak 12-szer adta el, de azokból 20 pontot kapott, míg a többi ötöt sima lepattanóból hozta a Bucks. Ez komoly probléma Leonardék számára, mert a Philly ellen gyakorlatilag ez volt az egyik legnagyobb fegyverük (mármint a leindítás), de a lepattanózást sem fogják elbírni, ha nem tudnak rajta javítani - a Jumbo Lineup egyik előnye éppen ez lenne, de a magas Milwaukee ellen elsőre nem sikerült érvényesíteni.

Olyannyira nem, hogy amíg a Raptors "Jumbója" (Siakam-Gasol-Ibaka) összesen 25 pontot, 4 támadópattanót és 4 blokkot tett hozzá, addig a Bucks szerkezetének "teteje" (Antetokounmpo-Lopez-Mirotic) 66 ponttal, 11 támadópattanóval és 8 blokkal jelentkezett - oké, Ibaka most csak 17 percet játszott, de Mirotic is csak 25-öt és a két trió játékperceit összeadva még mindig a Raptorsé a több...

Mindkét fél elmondhatta, hogy igazából nem volt rossz és van miben bízni a folytatásra, de a pályaelőnyt elsőre megvédte a Bucks, így mondhatjuk, hogy "nem történt semmi", várjuk a második felvonást...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: A kiesés szélén a Cleveland

Két évvel ezelőtt nagyon nagy bajban volt LeBron James és a Cleveland, a pocsék játékkal elvesztett első meccs után ugyanis James megemberelte magát és hozta azt a teljesítményt, amellyel eddig hősi harcot vívva elhúzta csapatát a keleti döntőig. Azonban most az sem volt elég, hogy egy 42 pontos tripla-duplát rakott össze, mert egyrészt a többiek teljesen vállalhatatlan produkciót nyújtottak, másrészt a harmadik negyedben védekezésben is komoly gondjaik adódtak - a nagyszünetben még vezettek hét ponttal, de az említett játékrészt 36-22-re elvesztették és a záró etapban sem tudtak javítani, sőt, csak tovább nyílt az olló. Az első félidőben ugyan még segített az, hogy Tristan Thompson bekerült a kezdőbe Kyle Korver helyére, tíz pont feletti fórt épített ki a Cleveland, de később már ez sem ért sokat, főleg, hogy James is visszavett a brutális (21 pont, 8/13 mezőnyből, 4/7 tripla) első negyede és kisebb nyaksérülése után - most már aggódhatnak Tyronn Lue-ék, mert ha James ilyen meccse sem elég a győzelemhez, a kiegészítők pedig megint ennyire botrányosan teljesítettek, akkor otthon is nagyon nehéz lesz mit tenniük, főleg 0-2-ről. 

Ezzel szemben a Bostonról elhittük, hogy helye van a nagydöntőben úgy is, hogy sem Kyrie Irving, sem Gordon Hayward nem áll rendelkezésre és bár azt nehezen hittük, hogy tényleg lenne esélyük a GSW ellen, de a látottak alapján azt mindenki kizárta, hogy ennek a Cavsnek bármire lenne sansza - annyira mélyen voltak itt Jamesék (és az egész PO alapján, nem csak ebben a párharcban), annyira pocsék volt ez a csapat a vezér körül, hogy minden a Celtics sikerét jövendölte.

A kiegyensúlyozott csapatjáték és az egymás után kétszer érvényesített akarat, na meg a hazai pálya mellett abban is bízhattak, hogy a franchise története során sosem vesztett még szériát 2-0-s előnyből...

Egyébként Lue Thompson-Korver cseréjét is érték kritikák, mivel ez a csapat mindenhogyan csak 29. (!) volt védekezésben az alapszakaszban, így pedig már támadásban sem tudta kiaknázni a maga erősségeit - érződött, hogy valami a végéhez közeledik.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

 

2017: Kiesik a Washington

Hosszú idő (1979!) után ekkor állt a legközelebb legalább a konferenciadöntőhöz a Washington, de John Wallék nem tudták átlépni saját árnyékukat, a párharcban megszokottak szerint kikaptak idegenben, elvesztették a hetedik meccset, ezzel pedig a szériát is - három évvel ezelőtt, ezen a napon ért véget annak a csapatnak a története, hiszen azóta abszolút lefelé tart. A hetedik mérkőzésre viszont John Wall dobásai már teljesen eltűntek (18 pont 23 mezőnykísérletből, a második félidőben az óceánba se talált volna be), a megnyert lepattanózás ellenére simán kikaptak a festékből (58-40) és a második félidőben a periméter-védekezésük is szétesett (8/13 bostoni tripla) - hiába dobott 38 pontot Bradley Beal (12/22 mezőnyből, 5/10 tripla, 9/10 büntető), ez most kevésnek bizonyult a kiegyensúlyozott és sok lábon álló Boston ellen. Az elfáradó Wall az utolsó 19 percben 0/11-et (!) dobott mezőnyből, közte 0/7 triplával (el sem jutott a gyűrűig már) amikor a legjobban kellett volna, akkor omlott össze. 

A Celtics itt abszolút a liga egyik pozitív meglepetéscsapata volt a szimpatikus Brad Stevensszel és Isaiah Thomasszal, utóbbi most is 29 pontot dobott, de ehhez a győzelemhez nagyon kellett a szupercsere Kelly Olynyk, aki minden Wizards-dobásra válaszolni tudott és tizennégy pontot szerzett a negyedik negyedben.

A csapat vezérének számító, testvérét gyászoló, a fél világot maga mellett tudó Thomas párharcában azért voltak hullámvölgyek, a második meccsen beszórt 53 pont után a harmadik-negyediken nem nagyon talált ellenszert a Washington védekezésére, de összességében hatékonyan átlagolt 27,4 pontot, mellé kiosztott hét gólpasszt és készülhet a Clevelandre - a keleti döntőnek ugyanis pályaelőnyből vághat neki a Celtics, de az ellenfél az itt még óriási formában lévő, címvédésre készülő Cavs lesz.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus