Visszajátszás: LeBron-varázslat és történelmi Cavs-siker

Két Cavs-Pacerst is rendeztek ezen a napon az utóbbi három évben, ellentétes kimenetellel - Joel Embiid balhézott és oktatott, a Bucks rendszeresen szóba került, a Raptorsnak és a Spursnek viszont nem jött be ez a nap.

2019: Embiid kilép a fényre

Joel Embiid került a középpontba egy évvel ezelőtt, egy meccs kihagyás után visszatért és egy 31 pontos, 16 lepattanós, 7 gólpasszos, 6 blokkos estét rakott össze, ezzel győzelemre vezette a Sixerst Brooklynban. A Netsnek megint maradt a keménykedés, éppen Embiid miatt robbant ki balhé, jöttek a kiállítások, de a széria korábbi szakaszában működő feszültségkeltés most már nem ért semmit, a Brooklyn a kiesés szélére sodródott. Ugyanígy járt a Pistons és a Jazz is: előbbi a Buckstól kapott ki megint úgy, hogy Blake Griffin félsérülten is "meghalt" a pályán és hogy Giannis Antetokounmpo nagyrészt eltűnt, míg utóbbi James Harden 3/20-as mezőnymutatóját sem tudta kihasználni, így is kikapott a Houstontól. Mindkét párharc 3-0-ra állt, a Milwaukee és a Rockets már félig a következő körre készülhetett.

Egy szoros párharc azért még maradt, a Spurs-Nuggets csatában pedig meg is jött a fordulat: Mike Malone lépett, Will Barton helyett előkapta Torrey Craiget, így a Denver más játékot játszott, amellyel ismét kiegyenlítették a szériát. Gregg Popovich elmondta, hogy a Denver egész más volt korábbi önmagához képest, de ők nem tudtak reagálni és minden eddigi fegyvertényüket elvesztették, hiszen visszaadták a pályaelőnyt - a fiatal Nuggets kezdett bemelegedni, ami nem sok jót ígért a továbbjutásra leginkább a gyors előnyszerzéssel apelláló San Antonio számára.

A játéknap összefoglalója
Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: James nélkül mit sem ér a Cleveland

17 pontos hátrányból állt fel és került 2-1-es előnybe a párharcban a Pacers, parádés második félidőben, Bojan Bogdanovic 30 pontos teljesítményével győzték le LeBron Jamest és a Clevelandet. James az előző meccs parádéja után most megint magára maradt, de ezúttal nem "akarta" egyedül eldönteni a találkozót, próbálta összefogni a csapatot, de a társak erre nem voltak vevők - itt már érződött, hogy ez a Cavs nem az eddigi Cavs, hanem egy jóval gyengébb csapat, amely csak akkor juthat el akármeddig, ha James hősködik, különben már itt, ebben a körben véget érhet a szezonjuk.

A másik keleti párharcban a Boston került került bajba, az itt még a nagy szintlépés előtt álló Milwaukee ugyanis 24 pontos csapást mért rá - Brad Stevens gárdája összeomlott, Irving nem segíthetett a sérülése miatt, a fiatalok pedig idegenben teljesen elvesztek. Így is ők vezettek 2-1-re, de a Bucks megmutatta, hogy ha hagyják játszani, akkor okozhat meglepetéseket és hogy még nincs lefutva a széria.

Hasonló jelzést küldött a Washington is, amely a Wall-Beal páros 56 pontjával verte meg alaposan a Torontót és szépített 2-1-re - persze 0-2 után ezek a győzelmek kötelezők voltak a fővárosiak és a Milwaukee számára is. A Raptorsnál DeRozanék elkényelmesedtek kissé, így a Wizarsd megtette a szükséges lépést - a Wall-Beal páros egyik utolsó "ütése" volt mindez...

A játéknap összefoglalója
Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2017: LeBron-mágia és történelmi fordítás

Pontosan egy évvel a fent említett gyenge Cavs-produkció előtt egészen más volt a narratíva a Clevelanddel kapcsolatban. Ugyanúgy a Pacers volt az ellenfél az első körben és a csapat egyébként ugyanúgy szenvedett ezen az aktuális meccsen, hiszen 25 pontos hátrányba került egy félidő alatt, sokan nem adtak volna egy dollárt sem arra, hogy van még visszaút. Pedig lett, méghozzá természetesen LeBron Jamesnek köszönhetően: gyakorlatilag nem pihent (45 percet játszott) és 41 ponttal, 13 lepattanóval, valamint 12 gólpasszal tripla-duplázott, vezérletével NBA-csúcsot jelentő fordítást mutatott be a társaság, majd a hajrában megnyerte a mérkőzést. James sok parádés meccset játszott már a rájátszásban, de ez a legjobbak közé való, olyan szinten dominált a második félidőben elöl-hátul, hogy az Indiana teljesen összeomlott - ráadásul ezzel az estével megelőzte Kobe Bryantet a playoffban szerzett pontokat tekintve és sorozatban 20. elsőkörös győzelmével is beállított egy NBA-rekordot. A Cavs itt 3-0-s előnybe került és tulajdonképpen eldöntötte a továbbjutást, Paul George itt kevésnek bizonyult a Pacers vezéreként.

Volt még egy jó Milwaukee-Toronto is ezen a napon, ahol a Raptorsra rá sem lehetett ismerni: a gyenge első találkozó után legutóbb összeszedte magát Dwane Casey együttese és talált ellenszert támadásban, most viszont teljesen lenullázta őket a Bucks - DeRozan mezőnykosár nélkül (!) zárt, csapatszinten 33,8%-kal dobtak és csak asszisztáltak a hazai gálához. Végül 77 dobott ponttal kaptak ki, a Bucks 2-1-es előnybe került - látható, hogy Giannisékban ezekben az években is volt már némi erő, csak itt még ennél tovább nem jutottak.

A harmadik meccsen a Spurs 2-0-s előnnyel érkezett meg Memphisbe, de már az első negyedben kiderült, hogy itt nem lesz 3-0 - Popovich hamar felismerte ezt és pihenőre küldte sztárjait, elfogadta, hogy ez a meccs a Grizzliesé. Így is lett, simán nyert a Conley-Gasol-Randolph trióra építő hazaiak és szépítettek, a második félidőben talán már mindkét fél a negyedik meccsre készült.

A játéknap összefoglalója
Playoff-percek - a játéknap érdekességei

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus