Hírmorzsák 2018-07-06 (09:15)

Nem alakult túl jól Clint Capela és a Rockets első tárgyalása, a svájci hajlik a QO elfogadása felé. Marcus Smartnak nagyon fáj, hogy a Celtics még csak meg sem kereste a szabadügynökpiac nyitása óta. LeBron James nem erőlteti a Lakersnél, hogy idén nyáron mindenképpen szerezzenek egy másik sztárt is. Újabb Kawhi Leonard-blokk: már a Clippers a kiscsatár első számú célpontja, de LeBron Lakershez szerződése óta a Sixersnél is hosszabbítana. Leonard tavalyi, kínai promóciós körútján változott meg minden közte és a Spurs között - a nagybátyja a hunyó? David Fizdale néha hármast akar játszatni Kristaps Porzingisszel. Ryan Broekhoff a Mavericksnél. Dwight Buyckstól a Pistons, Aaron Jacksontól a Houston búcsúzott.

Egy megegyezés volt összesen ma hajnalban: a Dallas Mavericks 2 éves, 2.4 millió dolláros szerződést kötött Ryan Broekhoff-fal, aki nem olyan nagyon rég, 2014/15-ben még Magyarországon is járt a Besiktas színeiben - szerződésének első éve teljesen garantált. Két játékost menesztettek: a Houston Rockets Aaron Jacksonnak, a Detroit Pistons pedig Dwight Buycksnak köszönte meg az eddigieket.

A Sportando európai hírportál úgy tudja, hogy a Rockets és Clint Capela első tárgyalása nem éppen úgy alakult, ahogyan azt az érintettek gondolták - a csapat vezetői a svájci center képviselőivel ültek le beszélgetni Los Angelesben. A lap úgy tudja, hogy Capela jelenleg afelé hajlik, hogy elfogadja a 4.7 millió dolláros QO-ját, amivel egy év múlva oda igazolhat, ahova akar, ráadásul komolyabb piac is várható a felszabaduló sapka alatti helyek miatt. A Rockets első ajánlata csalódást keltő volt Capela ügynökei szerint, és amikor ez kitudódott, több együttes is felhívta őket, hogy megmondják, jövő nyáron készek a center elé tolni a maximum kontraktust - idén mindenki fél, hogy a Houston bármilyen ajánlatot tartana, mivel Capela RFA. A Sportando szerint a játékos kivárhat az aláírással, így nyomást helyezhet a csapatra, ahogy például Tristan Thompson tette a Cleveland Cavaliersnél.

Mark Murphy (Boston Herald) információi szerint a Boston Celtics és Marcus Smart esetében sem fenékig tejfel a helyzet - a hátvéd továbbra is imádja a Celticset, de állítólag az nem tetszik neki, hogy még csak nem is hallott a klub és Danny Ainge felöl, ez sokkal jobban idegesíti, mint az, hogy kicsi iránta a kereslet, ahogy az összes többi korlátozott szabadügynök iránt is. A forrás szerint Smart azt hitte, hogy majd 3-4 éves szerződéseket kap a Bostontól, amiből látszik, hogy szeretnék megtartani, de egyelőre csak a QO-t kapta a franchise-tól, azóta semmilyen ajánlatot nem tettek elé, és a szabadügynökpiac kezdete óta nem is beszélt a két fél - emiatt csalódott és fáj is neki, hogy meg sem keresték, utoljára pár nappal július 1-je előtt beszélt a vezetőséggel, azóta semmi.

Zach Lowe (ESPN) értesülései szerint LeBron James nem feltétlenül kardoskodik amellett a Los Angeles Lakersnél, hogy a csapat szerezzen egy második sztárt idén nyáron, egyáltalán nem erőlteti ezt a vezetőségnél - 3+1 évre írt alá, ez azt mutatja, hogy hosszútávon elkötelezte magát a franchise-hoz, és 2019-ben is lesz még sapka alatti helye a Lakersnek, hogy szerezzen mellé valakit.

És akkor jöjjön a Kawhi Leonard-blokk, ahogy minden morzsában. Az utóbbi napokban több ellentmondó hír is napvilágot látott, hogy hova akar menni - tegnap írtuk, hogy Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint LeBron Lakershez szerződése miatt Leonard nem nagyon akar a Los Angeles Clippershez kerülni, szerda délelőtt azonban arról számoltunk be, hogy Shams Charania (The Vertical, Yahoo Sports) forrásai szerint Leonard épp azért nem akar a Lakershez kerülni, hogy ne James árnyékában kelljen játszania. Michael C. Wright (ESPN) a Back to Back podcastben beszélt Kawhi esetéről, amelyben ő Charania értesüléseit támasztotta alá: Leonard most már inkább a Clippersnél szeretne játszani a két Los Angeles-i gárda közül, nem a Lakersnél, mert nem akar James mellett másodhegedűs lenni. Wright úgy tudja, hogy a San Antonio Spurs is tudja ezt, csak a Clippersnek gyakorlatilag semmilyen értékes cserealapja nincs. Az újságíró szerint egy sötét ló nagyon is elképzelhető, akire senki nem számít, és az a csapat viszi majd el Kawhi-t - a hírek szerint amint aláírt LeBron a Lakershez, Leonard azonnal nyitott lett arra is, hogy a Philadelphia Sixershez cseréljék, és ott is hosszabbítana hosszútávra.

Wright arról is beszélt, hogy amikor a Spurs emberei New Yorkba mentek, hogy megnézzék a rehabon lévő Leonardot, a játékos képviselői fogták, és az épület másik részébe vitték Kawhi-t, hogy még csak ne is láthassa őt senki a csapatból. A klub intézte Leonard rehabját 2017 augusztusától kezdve, de a 2014-es döntő MVP-je úgy érezte, hogy olyan gyakorlatokat végeztettek vele, amivel csak rosszabbodott állapota. Augusztusban Kínában járt Leonard egy promóciós körúton, és akkor még telefonon sem tudtak vele kapcsolatba lépni - a szokás az, hogy az ilyen liga által előírt turnékon a csapat küldi az illetővel a PR-osait, most pedig elérni sem tudták. Wright szerint a franchise-on belül mindenki alátámaszthatja, hogy ez a történet volt a fordulópont, mikor nem tudtak vele kommunikálni sem Kínában, onnantól minden megváltozott. Az újságíró elmondta, hogy minden magasrangú Spurs-vezetővel beszélt az elmúlt napokban, és fogalmuk sincs, mi lesz Leonard sorsa, elcserélik-e, és ha igen, akkor mikor. Még mindig azt szeretnék leginkább, ha helyre lehetne hozni a kapcsolatot, de nem biztos, hogy ebből a helyzetből ezt még meg lehet tenni. Wright szerint az az igazán furcsa, hogy Leonardnak nagyszerű a kapcsolata Gregg Popovich-csal és RC Buforddal, ők bármikor megbeszélhetnék ezt, de amikor képbe kerülnek Kawhi emberei, akkor válik ködössé az egész történet - utalt is arra Wright, hogy szerinte Leonard nagybátyja, Dennis Robertson miatt helyrehozhatatlan ez a dolog, ő kavarja azt a bizonyost...

A végére pedig ezúttal a New York Knicks maradt, amelynek vezetőedzője, David Fizdale arról beszélt Al Iannazzone-nak (Newsday), hogy azon gondolkodik, hogy Kristaps Porzingis néha hármast játsszon. Megmondta sztárjának, hogy nem nagyon van konkrét pozíciója számára, aminek örült is a lett magasember, mert Fizdale elmondása szerint nem szeretné, ha skatulyába zárnák. Nem fogja olyan helyzetbe hozni Porzingist, amelyben elbukik, amelyben egy sokkal erősebb ellenfél fizikálisan tönkreteszi, de azt is hozzátette a tréner, hogy ilyen ötösökből egyre kevesebb van a ligában, úgyhogy rengeteg variációs lehetőséget ad számára a lett - lehet négyes, adott esetben ötös poszton is szerepelhet, és néha hármasként is. Fizdale fel is vázolta, hogy már elképzelt egy olyan felállást, ahol a 206 centi magas Kevin Knox a kettes, Porzingis 221-gyel a hármas, a 216-s Luke Kornet a négyes, a szintén 216 centis Mitchell Robinson pedig az ötös - kíváncsi rá, hogy az ellenfelek hogyan bírkóznak meg ezzel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus