Hírmorzsák 2021-03-10 (12:00)

Meyers Leonard egy antiszemita kifejezés használata miatt került bajba. Joel Embiid és Ben Simmons is kihagyásra számíthat. Ersan Iljasova a Jazzben. Harrison Barnes iránt érdeklődik a Celtics. Kyle Lowry cáfolta, hogy mindenkinek azt mondaná, hogy el fogják cserélni. Yuta Watanabe mezét veszik a legtöbben Japánban. Anthony Lamb a Rocketsben. Kihirdették a 2021-es Hall of Fame osztály döntőseit. Mintegy 150 játékos Miamiban töltötte az All-Star szünetet. Vanessa Bryant pert nyert.

Meyers Leonard magát sodorta bajba, amikor Twitch-en streamelte, ahogyan videójátékozik, és eközben egy antiszemita megjegyzést tett. A kosaras a „kike” kifejezést használta, amit régebben például az írástudatlan bevándorló zsidókra is alkalmaztak az Egyesült Államokban, és ezen kívül is negatív töltetű szónak tartják. Az eset hatalmas felháborodást keltett, ami után Leonard bocsánatot kért, és elmondta, hogy nem volt tisztában annak a szónak a jelentésével, amit használt, de ez nem menti fel őt abban, hogy hibázott. Most már tisztában van annak a jelentéstartalmával, amit mondott, és most olyan embereket keres, akik segítenek neki művelődni a témában, hogy fel tudja venni a harcot a zsidó közösséget érő gyűlölettel szemben.

A játékos elismerte a hibáját, és felelősséget vállal emiatt. Ez a megnyilvánulás nem tükrözi, hogy ő kicsoda, és bocsánatot kér a Miami Heat tulajdonosaitól, a csapattársaitól, az edzőitől és mindenkitől, aki a csapathoz tartozik, a családjától, a szurkolóiktól és mindenkitől a zsidó közösségből, akit megbántott. Megígéri, hogy a jövőbeli cselekedetei sokkal jelentőségteljesebbek lesznek, mint az, hogy most ezt a szót használta. A liga ugyanakkor vizsgálatot indított ellene, mivel elítélik a gyűlöletbeszéd minden formáját, ahogyan a Heat is ezt kommunikálta a történtek utáni közleményében. Nagyon csalódottak és fájdalmas nekik, hogy egyik játékosuk ilyenre vetemedett. Leonard határozatlan ideig távol marad a csapattól.

Reggel arról beszámoltunk külön is, hogy Joel Embiid és Ben Simmons sem ússza meg kihagyás nélkül, hogy találkoztak a koronavírusos fodrászukkal – Embiid egy, Simmons két meccset lesz kénytelen kihagyni.

Az előző szezon végén a Milwaukee Buckstól távozó Ersan Iljasova minden jel szerint a Utah Jazznél folytatja pályafutását, legalábbis erről számolt be Eric Walden (Salt Lake Tribune). A török játékos azt követően írhatja majd alá a szezon végéig szóló szerződését, hogy átesett az NBA egészségügyi és biztonsági protokollján és kellő számú negatív tesztet produkál.

Chris Mannix (Sports Illustrated) forrásai alapján a Boston Celtics érdeklődik Harrison Barnes iránt. A Sacramento Kings kosarasa 2019 nyarán 4 éves, 85 millió dolláros szerződést kötött, a Celtics pedig azzal a 28,5 milliós kivétellel tudná befogadni őt, ami Gordon Hayward távozásakor keletkezett. A csapat másik jelöltje Jerami Grant lehet állítólag, ugyanakkor a Detroit Pistons nem valószínű, hogy megválna most tőle.

Kyle Lowry reagált azokra a híresztelésekre, amik arról szóltak, hogy mindenkinek azt mondja, el fogja őt cseréni a Raptors. Ezt a kacsát Ryen Russillo (The Ringer) kezdte el terjeszteni, Lowry pedig annyit írt erre Instagramon, hogy elképesztő, milyen hazugságokat terjeszt a média, és ne adjanak a szájába olyasmit, amit nem is ő mondott.

Szintén a Raptorshoz kapcsolódik, hogy Yuta Watanabe elképesztő népszerűségnek örvend hazájában, Japánban az ő mezét veszik a legtöbben az összes NBA-s játékos közül. A japán kosaras miatt a csapat ajándéktárgyai és szurkolói kellékei is hatalmas népszerűségnek örvendnek, a vonatkozó rangsort a Raptors vezeti. Japánban a mezeladások 46%-a hozzá, illetve a Wizardsban játszó Rui Hachimura nevéhez kötődik.

Anthony Lamb two-way megállapodást kötött Houstonban, és ezzel párhuzamosan a Rockets szabadlistára tette Mason Jonest, hogy meg tudják kötni a szerződést. Lamb idén előbb a Canton Charge, majd a Rio Grande Valley színeiben játszott a fejlesztőligában, utóbbi helyen 6 meccsen 18,2 pontot, 8,8 lepattanót és 3,7 gólpasszt átlagolt.

Kihirdették az idei Hall of Fame mezőny döntőseit, 9 játékos és 5 edző közül választják ki, hogy kik kerülhetnek be. 5 olyan jelölt van, aki korábban is közel állt a beiktatáshoz, így a minden idők legtöbb győzelmét elérő középisokai edző, Leta Andrews, valamint az ismertebb nevek közül Tim Hardaway, Marques Johnson, Ben Wallace és Chris Webber. Először került a listára a korábbi játékosok közül Chris Bosh, Michael Cooper és Paul Pierce, edzőként is bekerülhet Bill Russell, ahogyan Rick Adelman, Jay Wright, Yolanda Griffith, Lauren Jackson és Marianne Stanley is helyet kapott a listán, közülük fogják kiválasztani, hogy kiket iktatnak be 2021-ben a Hírességek Csarnokába. A mostani szűkítésnél többek között olyan jelöltek maradtak ki, mint Chauncey Billups, Richard Hamilton, Becky Hammon és Swin Cash. Az idei döntősökről itt olvashattok részletesebben.

Brian Windhorst (ESPN) arról számolt be, hogy mintegy 150 játékos töltötte Miamiban az All-Star szünetet. Sokan tartottak attól, hogy Atlantában a gálán megfertőzik egymást a játékosok, de a liga ettől nem tartott, nem úgy attól, hogy a kosarasok tömegesen utaztak Miamiba. A liga ezt onnan tudja, hogy a játékosoknak napi szinten kell tesztelniük, és hozzávetőlegesen ennyien a Heat edzőközpontjában végezték ezt el a hétvége folyamán, ahová olyan sokan jelentkeztek be, hogy beosztást kellett csinálni a játékosok számára, hogy mikor mehetnek tesztelni. Windhorst azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy ez a szám tovább is növekedhetett, mert úgy tudja, hogy több repülő az All-Star gáláról is Miami felé vette az irányt.

Ha már szóba került a gála, itt érdemes megjegyezni, hogy történelmi mélységekben volt a nézettsége, 24%-kal csökkent a nézettségi mutatója, 18%-kal pedig az eseményt követők száma. Így is ez volt az idény legnézettebb NBA-s közvetítése, illetve a World Series óta a legtöbbek által követett olyan sporteseménye, ami nem amerikai futball. A 18 és 34 évesek körében ez volt az este legnézettebb műsora, megelőzte azt az interjút is, amit Oprah Winfrey készített Meghan Markle és Harry herceg párosával.

Marc Berman (New York Post) értesülései szerint a New York Knicks a szezon végére szeretné megduplázni annak a számát, hogy mennyi nézőt engedhetnek be a mérkőzéseikre. Jelenleg körülbelül 2,000 szurkoló látogathat ki a Madison Square Gardenbe.

Vanessa Bryant megnyerte az arról szóló pert, hogy megtudhatja-e, ki volt az a 4 seriffhelyettes, akik fényképeket készítettek arról a helikopterbalesetről, amiben a néhai Kobe és Gina Bryant, valamint 7 további személy az életét vesztette. Az ítélet értelmében ezeket az adatokat is felhasználhatja Vanessa Bryant abban a perben, amit a megye, valamint a seriffhivatal ellen indítottak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus