Hírmorzsák 2021-10-15 (10:30)

Zion Williamson lemarad az alapszakasz kezdetéről. Kevin Durant továbbra is bízik benne, hogy elrendeződik Kyrie Irving helyzete. Karl-Anthony Townsban nincs rossz érzés azok irányába, akik nem vették fel az oltást. Marcus Smartot egy meccsre eltiltotta a Celtics. Az új CBA-ben büntethetik azokat a szupermaxos játékosokat, akik cserét kérnek. Mamadi Diakite csípősérüléssel határozatlan időre kidőlt. Armoni Brooks rendes szerződést kapott a Rocketstől. LiAngelo Ball nem garantált szerződéssel a Hornetsnél.

David Griffin bejelentette, hogy Zion Williamson lemarad az alapszakasz kezdetéről, mivel még felépülőben van a nyáron összeszedett lábsérüléséből, amit meg is kellett műteni. Williamsont szerdán vizsgálták felül, és ugyan az orvosok nagyon pozitívan értékelték az eredményeket, egyelőre nincs kijelölt dátum, hogy mikor térhet vissza a pályára. Legközelebb két- két és fél hét múlva vizsgálják felül az állapotát, amiből következik is, hogy lemarad az alapszakasz nyitányáról, és ehhez annyit fűzött hozzá Griffin, hogy Williamson akkor tér majd vissza, amikor ezt biztonságosan megteheti.

Kevin Durantet ismét Kyrie Irving helyzetéről kérdezték. Durant a szokásos körökön túl elmondta, hogy természetesen szeretnék, ha a csapat mellett lenne, és azt kívánja, hogy semmi se történt volna meg abból, ami ehhez a helyzethez vezetett, de most ezzel kell megbirkózniuk. Irving meghozta arról a döntését, hogy mit akar csinálni, és ezt meg is tette, majd a csapat is ugyanígy tett. Durant úgy látja, hogy az ő feladata az, hogy magával foglalkozzon és végezze el a munkáját, és engedje a két félnek maguk között elrendezni ezt. Azt akarja, hogy az egész csapat együtt legyen a lehető legerősebb keretükkel, de néha nem így történnek a dolgok, ugyanakkor továbbra is bizakodó azzal kapcsolatban, hogy minden el fog rendeződni. Durant egy kérdésfelvetésre azt is elmondta, hogy azóta nem beszélt Irvinggel, hogy a Nets úgy döntött, nem vehet részt az idegenbeli meccseken és az edzéseken sem.

Shams Charania (The Athletic) a CNN kérdésére mondta el, hogy értesülései szerint Irving jelenleg nem tervezi, hogy felvegye az oltást.

Karl-Anthony Towns arról beszélt, hogy nincs benne azok iránt rossz érzés, akik nem veszik fel az oltást. Természetesen ő hisz az oltás erejében, eléggé ellentmondásos is lenne, ha nem az oltás mellett lenne mindazok után, amiken átment – mint ismert, Towns 7 családtagját, köztük az édesanyját is elveszítette a koronavírus miatt. Az oltás mellett hisz ugyanakkor a szabad választás jogában is, így nincs baja azokkal az emberekkel, akik az oltás ellen döntenek. Úgy gondolja, hogy ez nemcsak emberi jog, hanem amerikai jog is, a saját döntésüket hozzák a saját testükről és a saját családjukról. Egyetlen dolgot mondana ezeknek az embereknek, mégpedig azt, hogy a döntésüket ne kifogásokkal támasszák alá, hanem egyszerűen vállalják fel, hogy nem akarják beadatni az oltást. A Minnesota Timberwolves centerét arról is megkérdezték, hogy beszélt-e Irvinggel erről, amire elmondta, hogy nem.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy a Boston Celtics egymeccses eltiltást rótt ki Marcus Smartra, amiért lekéste a csapat Floridába induló repülőjét a héten, így Smart nem játszhat a Miami Heat elleni ma esti meccsen. A játékos nem kívánta érdemben kommentálni az esetet, annyit mondott erről, hogy ez csak a csapatra tartozik, és ezt el is rendezték, úgyhogy nem is foglalkozik ezzel. Ugyanezt elmondta Ime Udoka is, ugyanakkor az edző hozzáfűzte, hogy magasak az elvárásaik Smart irányába, és ezt a legelső napon a tudomására hozták, ezért most lemarad az esti meccsről. Játékosa megbánta a hibáját, úgyhogy továbblépnek.

Jake Fischer (Bleacher Report) arról írt, hogy várhatóan a csapatvezetők azon lesznek a következő kollektív szerződés összehozásakor, hogy megváltoztassák a szupermax szerződések rendszerét, amiknek az lenne a célja, hogy a sztárjátékosokat könnyebben meg tudják tartani a csapataik, de többek között Ben Simmons jelenlegi helyzete is rámutat arra, hogy ez nem működik az elképzelés szerint. A csapatvezetők egy olyan kikötést szeretnének az új CBA-be, ami alapján csökkenthetnék az ilyen szerződésű játkosok fizetését abban az esetben, ha cserét kérnének. Többek között egy fordított trade kickerben gondolkodnak, 15%-kal csökkenne azoknak a szupermaxos játékosoknak a fizetése az elcserélésük után, amennyiben a játékos kérvényezi azt, hogy máshová kerüljön, de más lehetőségek is felmerültek. Nem kizárt, hogy ennek az átviteléhez a tulajdonosok hajlandóak lennének a BRI valamivel nagyobb részét is feladni, azaz a bevételelosztásra is hatással lehetne ez.

Ugyancsak megoldandó problémának látják azt is, hogy egy kisebb piacon nehezebb egy olyan játékos köré építkezni, akinek a fizetése elviszi a sapka 35%-át. A csapatok azt is kötelezővé tennék, hogy a draftra jelentkező játékosoknak meg kelljen osztaniuk velük az egészségi állapotukat igazoló dokumentumokat. Ezek mellett várhatóan szóba fog kerülni a tárgyalások során a luxusadó rendszere, a játékosok kivásárlásának a kezelése, a two-way szerződések helyzete, a korlátozott szabadügynöki státusz, valamint a draft és a piac nyitásának az elhelyezése a naptárban.

Az Oklahoma City Thunder bejelentette, hogy Mamadi Diakite csípősérüléssel határozatlan időre kidőlt, miután még a csapat október 10-én játszott, Milwaukee Bucks elleni találkozóján rosszul esett. Diakite pont a Buckstól került waiverre szeptemberben, ahonnan lehívta őt a Thunder, a sérülésével viszont csökkentek az esélyei arra, hogy az alapszakaszra is a keret tagja legyen. Szerződése csak 100,000 dollárig garantált, ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy a Thunder garantálja a 1,5 millióját, mielőtt elengedi, mivel úgy sérült meg, hogy a csapatban játszott, illetve a Thunder jelenleg a fizetési minimum alatt áll, és ez is segítené őket abban, hogy elérjék azt.

Tegnap még arról számoltunk be, hogy Armoni Brooks two-way megállapodást köthet a Houston Rocketsnél, ehhez képest jelentős változás történt a gyakorlatban, a csapat végül egy 4 évre szóló rendes szerződést adott a fiatal hátvédnek. Adrian Wojnarowski értesülései szerint az első év teljesen garantált, míg a további idények akkor válhatnak garantálttá, ha bizonyos dátumok után is a keret tagja lesz.

Néhány nappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy LiAngelo Ball a G Ligában töltheti a következő szezont, és azon belül is a Charlotte Hornets partnerénél, a Greensboro Swarmnál, és ezt most be is biztosíthatja a Hornets, akik nem garantált szerződést adtak neki. Ezzel a lépéssel előnybe kerültek ahhoz, hogy a partnercsapatukhoz igazolhasson Ball, miután felbontják a most kötött megállapodást. A Hornets emellett elengedte Jalen Crutcher és Cameron McGriff kettősét, várhatóan ők is a Swarmban fognak kikötni.

A New York Knicksnél sokáig úgy tűnt, hogy Dwayne Baconnek esélye lehet bekerülni a csapat végső keretébe is, de végül elengedték őt, ahogyan Myles Powellt is, ugyanakkor szerződtették Brandon Goodwint. A Los Angeles Lakers fel is bontotta a tegnap leigazolt Frank Mason III szerződését. A Utah Jazztől szabadlistára került Derrick Alston Jr., Marques Bolden és MaCio Teague is. A San Antonio Spurs már el is engedte a tegnap igazolt Damyean Dotsont, Jordan Burnst, míg a Sacramento Kings Damien Jefferson és Ade Murkey esetében járt el ugyanígy. A Boston Celtics Chris Clemonsnak adott szerződést. Elijah Bryant három hét alatt másodszor is szabadlistára került a Milwaukee Buckstól, de a tegnap szerződtetett Rayjon Tucker is távozott. A Chicago Bullstól Bryce Alford távozik. Az Oklahoma City Thunder elengedte Melvin Fraziert, és várhatóan Zavier Simpsont szerződtetik a helyére. A Los Angeles Clippers Moses Wright és George King munkáját köszönte meg. A Memphis Grizzliestől távozott Sean McDermott és Romeo Weems, míg érkezett Ahmad Caver és Matthew Hurt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus