Hírmorzsák 2022-06-24 (10:30)

Lezajlott a draft, Paolo Banchero az 1/1. Kemba Walker a Pistonsnál, várhatóan kivásárolják. Danny Greent és De’Anthony Meltont egymásra cserélték. Számos draftolatlan játékos csapatra talált, Shaq és Pippen fia is a Lakersnél próbálkozhat. Kyrie Irving hat csapatba igazolna szívesen, ha nem egyezik meg a Netsszel, Kevin Durant is felmérheti a lehetőségeit. A Hawks nem tett le John Collins cseréjéről. A Jazz újonc edzőt szeretne, nyitottak Rudy Gobert elcserélésére. A Suns szerint Deandre Ayton nem ér maximumot. A Wizards érdeklődhet Monte Morris iránt. A Bulls mindent megtesz Zach LaVine megtartásáért. Adam Silver szerint a luxusadó nem büntetés. Marc Gasol még egy szezont játszik a Gironában.

Lezajlott a 2022-es draft. A Magic Paolo Banchero játékjogát foglalta le az első helyen, a másodikként választó Thunder Chet Holmgren mellett tette le a vokság, míg a sokáig biztos Top2-be várt Jabari Smith Jr. 1/3-mal a Rocketsnél kötött ki – a draft eseménykövetését ide kattintva olvashatjátok vissza. Banchero az 1/1 kapcsán elmondta, hogy azokból az információkból, amiket megosztottak vele, volt egy olyan érzése, hogy lehet ő az első választott, de akkoriban a Magic még nem volt teljesen biztos a döntésében, úgyhogy minden eshetőségre készen állt. Körülbelül 20 másodperccel azelőtt tudta csak meg, hogy ő lesz az 1/1, hogy bejelentették volna a Magic választását, ezért nem is igazán volt alkalma ezen gondolkodni. Szinte el sem hiszi, hogy ő lett az első választott, de készen áll.

A második választott Holmgren úgy érzi, hogy jó helyzetbe kerül a Thundernél, ahol olyanokkal játszhat együtt, mint Josh Giddey, Shai Gilgeous-Alexander és a többiek a keretből. Sok olyan kiváló játékossal rendelkeznek, akiknek egyedülálló képességeik vannak, és úgy érzi, hogy remekül fog illeszkedni hozzájuk, ugyanúgy segíthet többet kihozni a társakból, ahogyan ők segíthetnek az ő játékából többet kihozni. A harmadik helyre csúszó Smith elmondta, hogy innentől magával kell cipelnie azt a terhet, hogy nem ő lett az 1/1, de mindenhol boldog, ahol úgy érzi, hogy akarják őt. Örül neki, hogy Houstonba került, mert megmutathatja nekik, hogy milyen játékost választottak.

Több csere is történt az éjszaka folyamán. A Thunder három jövőbeli, egyaránt védettséggel rendelkező első köröst (Nuggets, Wizards, Pistons) adott a Knicksnek az 1/11-ért, hogy ledraftolhassák Ousmane Dienget. Az 1/13 (Jalen Duren) a Hornetstől előbb a Knickshez került a Thundertől megszerzett Nuggets-draftjogért és négy második körösért, majd Durent és Kemba Walkert a Pistonshoz cserélték a Bucks 2025-ös, védett első köröséért – a Pistons ezt az első köröst kapta tegnap a Trail Blazerstől Jerami Grant cseréjében, Walkerrel pedig várhatóan meg fognak egyezni a kivásárlásról. Ezen kívül még egy olyan megállapodás történt, amiben eddig is ligában játszó kosaras váltott csapatot, a 76ers az 1/23-at (David Roddy) és Danny Greent a Grizzlieshez cserélte De'Anthony Melton játékjogáért. További draftjogok is gazdát cseréltek az éjszaka folyamán, ezekről a már hivatkozott eseménykövetésben olvashattok.

Több második körös nemzetközi játékos esetében is valószínűnek tűnik, hogy idén még nem viszi át a csapata az NBA-be, így ebbe a kategóriába eshet  Gabriele Procida (2/36, Pistons), Khalifa Diop (2/39, Cavaliers), Ismael Kamagate (2/46, Nuggets), Matteo Spagnolo (2/50, Timberwolves), Karlo Matkovic (2/52, Pelicans), Yannick Nzosa (2/54, Wizards) és Gui Santos (2/55, Warriors) is.

A drafton el nem kelő játékosok közül is többen csapatra találtak. Two-way szerződést kapott Collin Gillespie (Nuggets), Lester Quinones (Warriors), Trevor Hudgins (Rockets), Scotty Pippen Jr. (Lakers), Cole Swider (Lakers), Buddy Boeheim (Pistons), Dominick Barlow (Spurs), Dereon Seabron (Pelicans), Ron Harper Jr. (Raptors), Keon Ellis (Kings), Justin Lewis (Bulls), Alondes Williams (Nets), Kenneth Lofton Jr. (Grizzlies), Julian Champagnie (76ers) és Johnny Juzang (Jazz).

Nyári ligás meghívót kapott Shareef O’Neal (Lakers), Theo John (Timberwolves), Jamaree Bouyea (Heat), Jalen Adaway (Heat) és Bryce Hamilton (Heat). Marcus Bingham (Mavericks), Tyson Etienne (Hawks), Aminu Mohammed (76ers) és Jean Montero (Knicks) Exhibit 10 megállapodást írhatott alá, ami alapján a nyári liga mellett az őszi edzőtáborba is mehetnek jelen állás szerint. Michael Devoe (Clippers) arra kap lehetőséget, hogy megpróbáljon two-way szerződést kiharcolni. Jeriah Horne (Kings), Michael Foster Jr. (76ers) és Iverson Molinar (Bucks) megállapodásainak a részletei egyelőre nem ismertek.

Tegnap este látott napvilágot, hogy a Hornetsnél felmerülhet Steve Clifford visszatérése, a Clippersnél árulják Luke Kennardot, míg a Suns elkezdte felmérni Jae Crowder piacát – ezekről ide kattintva olvashattok részletesebben. Az este egyik nagy híre volt, hogy Kyrie Irving állítólag megjelölt hat csapatot (Lakers, Clippers, Knicks, Heat, Mavericks, 76ers), hogy hova kerülne szívesen, ha nem tud megegyezni a Netsszel, és eközben Kevin Durant is elkezdte felmérni a lehetőségeit – erről a draft eseménykövetésénél írtunk részletesebben.

Az elmúlt nap során olyan híreket lehetett hallani, hogy a Hawks preferáltan még a draft előtt, vagy alatt elcserélné John Collinst, ez azonban nem történt meg. Chris Kirschner (The Athletic) információi szerint ettől függetlenül reális esély mutatkozik arra, hogy az erőcsatár a következő napokban csapatot váltson.

Marc Stein (Substack) információi szerint a Jazz preferáltan olyan szakembert ültetne le a kispadjára, aki az első vezetőedzői megbízatását tölthetné náluk. Erre eleve nagy az esély, mert a 15 jelöltjük közül csak Frank Vogel és Terry Stotts vállalt már korábban is vezetőedzői megbízatását. Stein azt is megírta, hogy az interjúk első körében különösen Will Hardy (Celtics) és Kevin Young (Suns) keltett jó benyomást a Jazz vezetőiben.

Toby Jones (The Athletic) még a játékosbörze előtt írt arról, hogy a Jazz nyitott Rudy Gobert elcserélésére, de csak abban az esetben, ha komoly ajánlatot kapnak érte. Az újságíró azt is megjegyezte, hogy ez nem biztos, hogy adott lesz, mert több másik center is elérhető lehet a piacon, így Deandre Ayton, Myles Turner és Clint Capela is, és ez jelentősen lejjebb nyomja Gobert értékét.

Ha már szóba került Deandre Ayton, folytassuk is vele, Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a Suns már csak azért is nagyon motivált azzal kapcsolatban, hogy összehozzanak vele egy sign&trade ügyletet, mert nem tartják a centert maximumot érő játékosnak. Úgy vélik, hogy a jelenlegi rendszerükben Ayton pótolható elem, elvégre JaVale McGee és Bismack Biyombo kettőséből is sokat ki tudott az hozni, ugyanakkor szeretnének valamilyen értéket kapni Aytonért, nem akarják a semmiért elengedni őt.

Josh Robbins (The Athletic) szerint a Wizards egyik kiszemeltje az irányítóposztra Monte Morris. Az elmúlt hetekben többször is lehetett arról hallani, hogy a Nuggets nyitott lehet az elcserélésére spórolási okokból, ráadásul Jamal Murray visszatér, illetve szeretnék növelni Bones Hyland csapaton belül betöltött szerepét is. Mivel ez a hír még a játékosbörze előttről származik, nem tudni, hogy mennyiben befolyásolhatja a Wizards szándékait Johnny Davis ledraftolása.

Marc Eversley elmondta, hogy a Bullsnál mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtartsák Zach LaVine-t, azt akarják, hogy a csapatnál maradjon. LaVine egy kétszeres All-Star, olimpikon, és eddig pazarul játszott a Bullsnál, úgyhogy a legfőbb szándékuk visszaigazolni őt. Nagyon izgatottak a tárgyalások miatt, és úgy érzik, hogy a játékos is hasonlóan van ezzel, várják már azt a napot, amikor leülhetnek vele.

Adam Silvert arról kérdezték, hogy mennyire igazságos az, hogy luxusadóval büntetik az olyan csapatokat, mint a Warriors, akik nagyrészt a draftról építkeztek. A komisszár nem tekint erre úgy, hogy büntetnék őket, az NBA-nek nem csupán jövedelemmegosztási, de játékosmegosztási rendszere is van. Egy olyan rendszert működtetnek, ami segíti a csapatokat abban, hogy megtartsák a saját draftoltjaikat, a Warriorsnak viszont ehhez be kellett vállalnia a luxusadót.

Marc Gasol úgy döntött, hogy még egy szezont játszik a Girona csapatában. Mint ismert, Gasol az elnöke és a tulajdonosa is a csapatnak, és az előző idényben játékosként is csatlakozott kerethez, majd a vezérletével feljutottak a spanyol élvonalba. A veterán magasember az elmúlt idényben 25 meccsen lépett pályára a spanyol másodosztályban, 25,2 perc alatt 14,5 pontot, 8,2 lepattanót és 2,6 gólpasszt átlagolt ezeken a találkozókon.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus