Hírmorzsák 2022-07-13 (10:30)

A Jazz mégis meghallgat ajánlatokat Donovan Mitchell játékjogáért, a Knicks és a Heat is érdeklődhet. Adam Silver csökkentené az NBA-be kerülés alsó korhatárát. Rekordbevételt ért el az NBA. Silver részben teljesítményalapú bérezéssel oldaná meg a játékosok pihentetésének a kérdését. Pat Connaughton hosszabbított a Bucksnál. Khris Middleton csuklóját megműtötték. E.J. Liddell ACL-szakadást szenvedett. A Raptors továbbra sem adná Scottie Barnest Kevin Durantért, a Heat akarja a legelszántabban megszerezni a Nets sztárját. Kyrie Irving maradna a Netsnél? A Hawks továbbra is nagyra értékeli John Collinst.

Rudy Gobert Timberwolveshoz cserélése után még arról lehetett hallani, hogy a Jazznél nem fogadják azokat a megkereséseket, amik Donovan Mitchell elérhetősége kapcsán érkeznek, viszont Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján ez megváltozott, már meghallgatják az ajánlatokat. Justin Zanik GM még a hétvégén sejtelmesen arról beszélt, hogy a változás elkerülhetetlen az NBA-ben. Mitchell egy nagyon fontos tagja a keretüknek, ugyanakkor a ligában folyamatos a változás, úgyhogy nem mondhatja egyszerűen azt, hogy valaki érinthetetlen lenne – bajnokcsapatot próbálnak építeni, és nincs szándékukban elcserélni a hátvédet. Wojnarowski szerint ettől függetlenül a Jazz hajlandó bárkit elcserélni a keretéből, de természetesen Mitchellt tartják a legnagyobb értéküknek. Tim MacMahon (ESPN) szerint Danny Ainge nincs arról meggyőződve, hogy Mitchell lehet-e egy bajnoki címre törő csapat arca.

Tony Jones (The Athletic) információi alapján a Knicks azon csapatok között lesznek, akik megpróbálnak összerakni egy csomagot Mitchellért. Anthony Chiang (The Miami Herald) szerint a Heat is az érdeklődők között lehet, Ira Winderman (South Florida Sun Sentinel) pedig azt is sejteni véli, hogy Tyler Herro, Duncan Robinson és draftjogok köré épülő csomaggal próbálkozhat be a Heat.

Adam Silver tegnap arról beszélt Las Vegasban, hogy a következő kollektív szerződés megtárgyalásakor egyeztetniük kell az NBA-be kerülés alsó korhatáráról is. Az egy nagyobb vita tárgya lesz, hogy az alsó korhatárt 19 évről 18-ra csökkentsék, de ha minden tényezőt figyelembe vesz, akkor úgy véli, hogy ez lenne a helyes lépés, és bízik benne, hogy ezt bele is tudják foglalni a következő kollektív szerződésbe. Az elmúlt években már egyeztetett erről az NBA és az NBPA, de a korábbi megbeszélések eddig rendre kudarcba fulladtak, és Silver most is megjegyezte, hogy az egyeztetések még csak korai fázisban tartanak. A komisszár beismerte azt is, hogy korábban inkább amellett állt, hogy emeljék fel a korhatárt 20 évre, de változnak az idők, és most már úgy véli, hogy a korhatár csökkentése lenne a helyes lépés.

Silver több más témára is kitért a nyilatkozatában. A liga igazgatótanácsa megszavazta azt a tegnap már említett szabályváltoztatást, hogy a gyorsindítások megakadályozása céljából elkövetett szándékos szabálytalanságokat innentől egy büntetővel is büntetik amellett, hogy a támadó csapat megtarthatja a labdabirtoklást. A play-in rendszert dicsérte Silver, úgy vélik, hogy telitalálat volt bevezetni, mert kicsit átülteti az NBA-be is azt a hangulatot, ami a March Madnesst jellemzi, és ahogyan várható volt, meg is szavazták ennek az állandósítását. A liga bevétele először lépte át a 10 milliárd dolláros álomhatárt, a kosárlabdával kapcsolatos bevételeik pedig 8,9 milliárdot tettek ki az elmúlt szezonban, ami szintén rekord – ez bevallottan meg is lepte őt, mert a várakozások alacsonyabban voltak, és még mindig érzékelték a világjárvány hatásait is. Kevin Durant ügyéről annyit nyilatkozott, hogy a játékosnak és a Netsnek közösen kell megoldást találniuk, mert ez egy kétirányú utca, általánosságban pedig nem szereti azt látni, hogy a játékosok cserét kérnek. Robert Sarver ügyének a vizsgálatáról annyit osztott meg Silver, hogy már az utolsó fázisában jár.

A játékosok pihentetéséről annyit mondott Silver, hogy erről folyamatos párbeszédet folytatnak a játékosokkal, mivel ez a ligát is komoly kihívás elé állította az elmúlt években, és ez szóba fog kerülni a következő kollektív szerződésnél is. Úgy véli, hogy a liga komoly lépéseket tett ennek a problémának az enyhítésére, már nincsen olyan, hogy egy csapat öt este alatt négy meccset játsszon, a back-to-back találkozók száma is jelentősen csökkent. El tudna képzelni egy olyan megoldást is, hogy a játékosok a fizetésük egy részét az alapján kapnák meg, hogy hány meccsen léptek pályára, és azoknak mi lett a kimenetele – a legtöbb iparág így működik, még a legmagasabb szinten dolgozó vezetők is teljesítmény alapján kapják a bérüket.

Pat Connaughton új szerződést kapott a Buckstól, mondta el a játékos ügynöke Adrian Wojnarowskinak. Connaughton korábban lehívta a 5,7 millió dolláros opcióját a 2022/23-as idényre, most ezt toldották meg további 3 évvel és 28,5 millióval – az új megállapodás utolsó éve játékosopciós. Shams Charania (The Athletic) beszámolója alapján az új szerződés nem 28,5, hanem 30 millióról szól.

Ugyancsak a Buckshoz kapcsolódó hír, hogy július elején megműtötték Khris Middleton csuklóját, egy szakadt szalagot kellett helyrehozni. A játékos felépülése az alapszakasz kezdetének a környékére várható. Middleton március óta küzdött ezzel a problémával, viszont a rájátszása nem emiatt, hanem egy térdsérülés miatt fejeződött be idő előtt.

Rossz hírt kapott a Pelicans, a vizsgálatok megállapították, hogy súlyos E.J. Liddell tegnap hajnalban elszenvedett térdsérülése, ACL-szakadást szenvedett a jobb térdében, így határozatlan időre kidőlt a 2022-es draft 41. választottja. Liddell így különösen nehéz helyzetbe került, mert még nincs szerződése, a Pelicans keretében viszont már most 15 játékos van lekötve, így legfeljebb abban bízhat, hogy megkapja az egyik two-way helyet, de a sérülése fényében ez is képlékenynek tűnik.

Kevin Durant közvetve már szóba került, és vele kapcsolatban arról beszélt Wojnarowski az NBA Today műsorában, hogy a Raptors továbbra sem hajlandó Scottie Barnest beajánlani érte. A Raptors valószínűleg Pascal Siakam vagy OG Anunoby köré húzna fel egy csomagot, ami draftjogokat is tartalmazna. A szakíró azt is elmondta, hogy a Heat az egyik legelszántabb csapat Durant megszerzését illetően, Las Vegasban is egyeztettek a csapatok vezetői. Ezt a cserét nehezítené, hogy utána nem lehet Ben Simmons és Bam Adebayo ugyanannak a keretnek a tagja a jelenlegi szerződéseik miatt, így további csapat(ok) bevonása is szükségszerűnek tűnik, ez utóbbi a Suns-Nets vonal kapcsán is elmondható. További nehézség, hogy a Nets még mindig elképesztő árat kér Durantért. Ide kapcsolódik, hogy Michael Scotto (HoopsHype) információi szerint a Spurs és a Pacers is a potenciális Durant-csere miatt tartogatja a sapka alatti helyét, mindkét csapatnál abban bíznak, hogy beszállhatnak a megállapodásba és leeshet nekik néhány draftjog, amiért szerződést vennének át.

Brian Lewis (New York Post) egy fontos részletre hívta fel a figyelmet Kyrie Irving helyzete kapcsán, az irányító ugyanis továbbra sem kért cserét. Állítólag szeretne a Netsnél maradni a következő szezonra is, függetlenül attól, hogy mi lesz Durant sorsa – Lewis ezt arra a két tényre is alapozza, hogy Irving lehívta az opcióját, majd azt követően sem kért cserét, hogy csapattársa ezt megtette.

Landry Fields megtette a kötelező köröket, amikor Mark Medina (NBA.com) John Collins helyzetéről kérdezte őt, és elmondta, hogy továbbra is sokra tartják a magasembert. A Hawks általános igazgatója szerint az abszurd gondolat, hogy meg akarnának tőle szabadulni, ez egy nagy félreértés, továbbra is nagyra becsülik őt. Ebben az esetben is inkább a játékos oldalát érdemes megvizsgálni, mert nem az kérdés, hogy beleillik-e a távlati elképzeléseikbe, hanem az, hogy őt sokan faggatják erről, és ezekből faragja a sajtó az olyan állításokat, hogy a Hawks nem akarja őt. Collins egy igazi profi, ez az egyik legnagyobb értéke, és remekül kezeli azt, hogy a neve gyakran felmerül a cserepletykákban, ezért elismerést is érdemel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus