Hírmorzsák 2022-10-31 (11:00)

Bojan Bogdanovic szerződést hosszabbított a Pistonsnál. Először nyert a Lakers, Darvin Ham szerint maguknak kellett bizonyítaniuk. Zion Williamson visszatért, Willie Green a passzjátékát méltatta. Marcus Morris szerint csak a mezt viszi ki a pályára a Clippers. Kawhi Leonard ma este sem játszik. A Warriors nem elég egységes. Gregg Popovich nem kommentálta Joshua Primo ügyét. Lockout lehet, ha az NBA be akarja vezetni a felső fizetési határt. Jalen Green és Tyrese Maxey opcióját is lehívták, a Jazz két játékosáról is lemond.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Pistons 2 évvel és 39,1 millió dollárral megtoldotta Bojan Bogdanovic szerződését, ezzel egészen a 2024/25-ös idény végéig lekötötték őt. A veterán wing a nyáron érkezett a csapathoz a Jazztől, és egyelőre kiválóan teljesít, 7 meccsen 22,7 pontot átlagol, amivel a Pistons legjobb pontszerzője.

A Lakers ma hajnalban 121-110-re nyerni tudott a Nuggets ellen, úgyhogy már nincs nyeretlen csapat a ligában. Darvin Ham vezetőedzőként pályafutása első győzelmét ünnepelhette, és a hagyományokhoz híven a csapat játékosai fel is köszöntötték őt ennek alkalmából, nyakon öntötték egy jókora adag vízzel. Ham a meccs után elmondta, hogy ezen az estén nem a világnak, nem a médiának, hanem saját maguk számára kellett bizonyítaniuk, és tetszett neki az, ahogyan ezt megtették. Úgy látja, hogy pattogósabban játszottak, büntették az ellenfél hibáit, megtalálták az üres embert, és senki sem hezitált, amikor bele kellett állni egy dobásba. Az első naptól kezdve azt mondja, hogy be fognak esni a dobások, a támadójátékuk fel fog érni a védekezésük szintjére.

Anthony Davis visszatért ugyan, de ezen a meccsen is egyszer látványosan a hátához kapott, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy vannak jobb és rosszabb napjai is. Jelenleg komoly fájdalmai vannak, de igyekeznek kordában tartani azt, továbbra is kapja majd a kezeléseket.

A Lakers legközelebb azzal a Pelicansszal mérkőzik meg, akiknél tegnap este visszatérhetett Zion Williamson, ráadásul ismét megcsillantotta az első szezonjában időnként már látott játékszervezői készségeit. Úgy érzi, hogy korábban siettette azt, hogy megtalálja az üres embert, most viszont hagyja, hogy természetesen fejlődjön a passzjátéka, és próbálja azt kihasználni, ahogy rázár a védelem. Willie Green természetesen nagyon örült az erőcsatár visszatérésének, és ő is a passzjátékát emelte ki, rendre jó döntéseket hozott játékosa. Ezúttal többet adták Williamson kezébe a labdát, egyes időszakokban irányítót játszattak vele, és próbáltak előnyt kovácsolni abból, hogy milyen párharcok alakulnak ki a pályán ennek köszönhetően. A meccs közben alakult úgy, hogy ezt az irányt kezdjék erőltetni, de erre volt most szükségük, és ez olyasmi, amit korábban is láttak már tőle.

A Pelicans 112-91-re verte a Clipperst, a vesztes oldalról a sérülésből visszatérő Marcus Morris értékelt. Úgy gondolja, hogy jelenleg csak kimennek a pályára, és azt hiszik, hogy a tehetségük elegendő a győzelem megszerzéséhez, de nagyon nem ez a helyzet. Még nem igazán találták meg az identitásukat, miközben bajnoki címért próbálnak küzdeni. Számukra a bajnoki címen kívül minden más eredmény kudarc, de ahhoz, hogy ezt elérhessék, nem szabad megengedniük, hogy lejátsszák őket a pályáról. Nem a képességeiken múlik ez, egyszerűen felülmúlják őket, ellenfeleik keményebben játszanak. Áldozatokat kell hozniuk, meg kell mutatniuk, hogy nem pontokért, nem statisztikákért játszanak, hanem győzelmekért. Nem lenne szabad kikapniuk azoktól a csapatoktól, akik ellen eddig vereséget szenvedtek, függetlenül attól, hogy eddig hány meccset játszottak együtt, illetve éppen ki hiányzott tőlük, nem használhatnak semmilyen kifogást.

A Clippershez kapcsolódik, hogy tegnap még arról lehetett hallani, hogy a Rockets elleni ma esti meccsen ismét pályára léphet Kawhi Leonard, de Tyronn Lue elmondta, hogy ez nem fog megtörténni. Leonard térde továbbra is merev, ami miatt kezelésekre szorul, de jó jel, hogy javul az állapota.

A Warriors sincs jó formában, a Pistons elleni vereségükkel 3-4-re módosult a mérlegük. Steve Kerr szerint a csapata nem érzi a nyomást, hogy ki kellene javítaniuk a hibáikat. Úgy érzi, hogy időre van szükségük, és semmi kétsége afelől, hogy ismét összeállnak, de ehhez az kell, hogy egységesen játsszanak és valamilyen célért tegyék ezt –ki kell találniuk, hogy ez pontosan mit is jelent. Jordan Poole is hasonló véleményen van, az öltözőben a játékosok is beszéltek arról, hogy nagyobb elszántsággal kell játszaniuk, és ezt egységesen kell tenniük, egyértelműen erre kell koncentrálniuk. Stephen Curry szerint az energiát beleteszik a meccseikbe, de nincsenek egy hullámhosszon, nem elég összetartóak, így hiába csinálják egyénileg a megfelelő dolgokat, az nem fog eredményre vezetni.

Tegnap látott napvilágot, hogy Joshua Primónak minden bizonnyal azért kellett távoznia a Spurstől, mert nőknek mutogatta magát. Gregg Popovich kapott is egy erre vonatkozó kérdést, de azt elhárította, mondván a körülmények miatt nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy erről beszéljen, így nincs további mondandója azon túlt, mint ami a Spurs közleményében is szerepelt a játékos elengedésekor.

Tegnapelőtt lehetett már arról hallani, hogy az NBA átalakítaná a fizetési rendszert, szeretnének bevezetni egy hard capet, amit semmiképpen sem lehetne átlépni. A játékosok szakszervezete ezt erősen ellenzi, és Marc Stein (Substack) egyik forrása szerint ez akár lockouthoz is vezethet 2023 nyarán, amennyiben a liga nem hátrál meg, mert a játékosok ebbe biztosan nem fognak belemenni. Jelenleg csak akkor van egy csapatnak megkötve a fizetési plafonja, ha sign&trade ügyletben igazol, ha felhasználja a nem adófizető csapatok MLE-jét, vagy ha felhasználja a kétévenkénti kivételt. Mint ismert, a jelenlegi kollektív szerződésből mindkét oldal kiléphet december 15-ig, és ha így tesznek, akkor a megállapodás 2023. június 30-án lejár – a liga éppen emiatt még a kilépési határidő előtt szeretne megegyezni a fizetési rendszer átalakításáról a játékosokkal.

A Rockets lehívta Jalen Green, Alperen Sengün, Usman Garuba és Josh Christopher 2023/24-es szezonra szóló opcióját is. A 76ers ugyanígy járt el Tyrese Maxey és Jaden Springer esetében. A Jazz lemondott Udoka Azubuike és Leandro Bolmaro opciójáról is, így mindketten szabadügynökök lesznek a nyáron.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus