Hírmorzsák 2023-04-03 (11:45)

A Knicks a rájátszásban, a Raptors a play-inben biztosította a helyét, a Trail Blazers történelmi győzelmet aratott. LeBron James bajnoki reményekről beszélt, Steve Kerr szerint a Warriors egyszer csak abbahagyta a játékot, Mike Budenholzer Giannis Antetokounmpo MVP-érdemeit emelte ki. Sérülések: Nikola Jokics, Walker Kessler, Grayson Allen, Malik Monk, D’Angelo Russell. James Wiseman szerint idővel jönni fognak a sikerek. A Trail Blazers megtartaná Jerami Grant-et, de nagy lehet rá a kereslet. Újabb részletek a CBA-ből: maximum 10 százalékkal emelkedhet a fizetési sapka, kettőnél több designated játékosa is lehet egy csapatnak, maximum alatt is hosszabbíthatnak 5 évre az újoncszerződésű játékosok, kevesebb ideig dönthetnek a csapatok az offer sheet-et aláírók megtartásáról, külön kivételből lehet leigazolni a második körösöket, a draft előtt mindenkinek el kell mennie a felmérőre.

Több csapat sorsa is eldőlt az NBA alapszakaszának elmúlt játéknapja. A Knicks 118-109-re nyerni tudott a Wizards ellen, ezzel eldőlt, hogy a New York-i csapat biztosan ott lesz a rájátszásban, a legrosszabb esetben is a hatodik helyen végeznek keleten. A Wizards sorsa is eldőlt, már biztosan nem jutnak be a play-inbe, a Magic viszont elvben még reménykedhet, gyakorlatban viszont csak akkor juthatnak be, ha minden meccsüket megnyerik, míg a Bulls elveszti az összes hátralévő találkozóját. Az is biztossá vált, hogy a Raptors a play-inben fog szerepelni, egyik irányba sem kerülhetnek ki ebből a zónából.

A Trail Blazers már biztosan lemarad a play-inről, de ezzel együtt is történelmet írtak ma hajnalban, annak ellenére is legyőzték 107-05-re a Timberwolvest, hogy ellenfelük 19,5 pontos favorit volt a meccs előtt. Ennél rosszabb esélyekkel induló csapat csak egyszer, az 1991/92-es idényben tudott meccset nyerni, akkor a Magic annak ellenére ünnepelhetett, hogy előzetesen a Bulls 21 pontos favorit volt, míg az 1992/93-as idényben a Mavericks tudott úgy nyerni, hogy a Sonic 19,5 pontos favorit volt a meccs előtt. A Trail Blazerst azért is tartották ennyire esélytelennek, mert négy kezdőjük, köztük Damian Lillard sem játszott, és az ezt megelőző 12 meccsükön 11 vereséget szedtek össze.

Ugyancsak a ma hajnali eseményekhez kapcsolódik, hogy a Lakers újabb győzelmet aratott, az elmúlt 14 meccsükből a 10. alkalommal hagyhatták el győztesen a pályán, és ezt követően LeBron James elmondta, hogy egyszerűen csak olyan helyzetbe akarják magukat hozni, amiből képesek lehetnek a bajnoki címért küzdeni. Ez egy hosszú út, és érthető módon nincs még a játékosok között olyan kémia, mint némelyik másik csapatnál, amelyek szintén a bajnoki címre hajtanak, de tetszik neki, hogy miként építkeztek az elmúlt egy hónapban. Amikor nem játszhatott, akkor is tetszett neki, hogy milyen irányt vettek, és örül neki, hogy ismét a pályán lehet. James 18 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott a Rockets ellen, ez volt a 107. tripla-duplája a pályafutása során, és utolérte Jason Kidd-et az NBA örökranglistájának a negyedik helyén. A Lakersnek ez volt a 3,500. győzelme a fennállása során, második csapatként érték el ezt a mérföldkövet, csak a Celtics előzi meg őket – a Kelták 67 győzelemmel többet számlálnak, de 110 meccsel többet is játszottak.

A Warriors fontos meccset veszített el a Nuggets, ellen, a Splash Bors. közös erővel mindössze 17/56 dobását értékesítette, és Steve Kerr szerint nem is érdemeltek győzelmet. Az edző szerint a második negyed közepéig irányították a meccset, innentől kezdve viszont abbahagyták a játékot, mindkét oldalon elveszítették a fókuszt. A kezükben volt az irányítás, de azt egyszerűen átadták ellenfelüknek, akik ezt ki is használták. Ész nélkül játszottak, nem voltak elég kemények és elég fegyelmezettek, és így nem is érdemeltek győzelmet.

A Bucks magabiztos győzelmet aratott a 76ers ellen, Giannis Antetokounmpo is felülmúlta Joel Embiid teljesítményét, és a meccs után Mike Budenholzer ki is tért arra, hogy a csapatnál úgy érzik, hogy Antetokounmpo a szezon MVP-je. Ő a legjobb játékos, a legjobb mérleggel álló csapatban játszik, mindkét oldalon teljesít, lepattanózik, dobásokat blokkol, a periméteren is védekezik. A túloldalon is mindent csinál, szervez, támad és büntetőket harcol ki, ezért is érzik azt, hogy helye van az MVP-párbeszédben, sőt, neki kellene nyerni. Antetokounmpo elmondta, hogy az MVP-cím egy nagyszerű elismerés, örült az első két díjának is, és örül neki, hogy már öt éve folyamatosan ott van a neve az esélyesek között. Örül neki, hogy kiegyensúlyozott, hogy jobb teljesítményhez segítheti a csapatát, de ez is áll nála a középpontban, a csapatsikerek, az az egyetlen célja, hogy a csapatát jobbá tudja tenni.

Térjünk át a sérültekre. Nikola Jokics egymást követő harmadik meccsét ülte ki vádliproblémák miatt. Walker Kesslernek azt követően kellett elhagynia a pályát, hogy arcon találta Talen Horton-Tucker könyöke, a mai nap során agyrázkódás gyanújával vizsgálják ki az újonc centert. Grayson Allen bokaficammal dőlt ki a Bucksból egy rossz leérkezés után, számára ezért ért véget idő előtt a 76ers elleni összecsapás. Malik Monk nélkül kapott ki a Kings, mivel a hátvéd még a bemelegítés közben kezdett izomfájdalomra panaszkodni a bal lábában. D’Angelo Russell kiülte a Rockets elleni meccs második félidejét a fájós bal lábfeje miatt, de Darvin Ham szerint leginkább elővigyázatosságról volt szó, ha szükség lett volna rá, akkor tudta volna folytatni a játékot.

James Wiseman pályafutása hányattatottan indult, és ezzel kapcsolatba elmondta, hogy kicsit úgy érzi, mintha most lenne újonc, mert olyan kevés meccsen játszott a Pistonshoz kerülése előtt. Mindig csak az előtte álló napra koncentrál, igyekszik nem túl szigorú lenni magával szemben, hogy azonnal nagyon jó legyen, hanem próbál őszinte lenni magával, időre van szüksége ahhoz, hogy jobb játékossá váljon. Ez nem most lesz, de ha folytatja a kemény munkát, akkor meg fog történni. Amikor a Warriors elcserélte, megtapasztalta a liga üzleti oldalát, de biztos benne, hogy fejlődni fog a Pistons rendszerében. Igyekszik sokat videózni, hogy kielemezze a hibáit, de próbál nem rágörcsölni a hibákra, mert ezek is a fejlődési folyamathoz tartoznak, és a sok kihagyás után természetes is, hogy hibákat követ el. Hinnie kell magában, keményen dolgoznia, és akkor össze fog állni a játéka.

Yossi Gozlan (HoopsHype) már a nyári pletykákkal foglalkozott, értesülései szerint a Trail Blazers Jerami Grant megtartásában gondolkodik, de nem lesz feltétlenül egyszerű dolguk, sok kérője lehet a játékosnak. A Rockets és a Pacers is bepróbálkozhat nála, amennyiben szeretnék erősíteni a veterán jelenlétet a csapatukban, a Thundernél is felmerülhet a leigazolása, de az sincs kizárva, hogy visszatér a Pistonshoz.

Tegnapelőtt beszámoltunk arról, hogy az NBA és az NBPA megegyezett egymással az új kollektív szerződésről, tegnap újabb részletekről számolhattunk be, és az elmúlt nap folyamán ismét nyilvánosságra került néhány érdekes pont a CBA-ből.

Pénzügyi szempontból az egyik legfontosabb újításnak az számít, hogy a jövőben legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet a fizetési sapka, ezzel igyekeznek elkerülni a hasonló történéseket, mint ami 2016 nyarán volt, amikor az új tévés szerződést követően 70 millió dollárról 94,1 millióra nőtt a sapka. Ez a lépés azért is aktuális, mert 2025-től ismét új televíziós megállapodás lesz majd érvényben, és egyes becslések szerint akár megtriplázódhat az ebből befolyó bevétel, de a sapka nem fog felrobbanni, hanem az esetleges többletnövekedést átütemezik a következő évekre.

A jövőben könnyebben tarthatják meg a csapatok a játékosaikat, ugyanis innentől kezdve nincsen korlátozva, hogy hány „designated” játékos kaphat helyet egy csapat keretében. Eddig két designated szupermax szerződésű játékos lehetett egy csapat keretében, így például a Cavaliers is nehéz helyzetbe kerülhetett volna a régi szabályok értelmében, Donovan Mitchell és Darius Garland miatt Evan Mobley már nem írhatott volna alá ilyen hosszabbítást, de elhárult ennek az akadálya.

Az újoncszerződésű játékosok meghosszabbításánál innentől kezdve akkor is adhat a játékos csapata 5 éves megállapodást, ha a maximum alatt egyeznek meg, eddig legfeljebb 4 évre írhattak csak alá a maximum alatt hosszabbítók. A korlátozott szabadügynökök helyzetével is foglalkozik az új CBA, 10 százalékkal nagyobb minősítő ajánlatra lesznek jogosultak, és ha valahová máshová írnak alá, akkor a régi csapatuknak az eddigi 48 helyett 24 órájuk lesz dönteni arról, hogy tartják-e az ajánlatot.

Az új CBA kötelezi a draftra bejelentkező játékosokat, hogy elmenjenek a játékosbörze előtti felmérőre, ahol alá kell vetniük magukat egy erőnléti felmérőnek, és az itteni adatokat elérhetővé kell tenni minden csapat számára. Szintén a drafthoz kapcsolódik, hogy innentől kezdve egyszerűbb lesz a második körös játékosok leigazolása, erre létrehoznak egy „Második Körös Kivételt”, így a jövőben nem fog egyetlen csapat sem arra rászorulni, hogy az MLE egyrészét használja fel erre a célra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus