Hírmorzsák 2023-06-22 (9:30)

Kristaps Porzingis Bostonba, Marcus Smart Memphise került. Malcolm Brogdon miatt eshetett szét a Celtics-Wizards-Clippers csere. Porzingis érkezése kihatással lehet Grant Williams jövőjére is Bostonban. Khris Middleton és Derrick Jones Jr. is kilépett a szerződéséből. A Trail Blazres nem fogad ajánlatokat Damian Lillardért, az 1/3-ért viszont egészen az utolsó pillanatokig igen. A Pelicans javítana a kapcsolatán Zion Williamsonnal, valószínűtlen az elcserélése. A Nets két első körösért sem adta el Dorian Finney-Smith játékjogát, több csapat is vinné Tobias Harrist, a Spurs Bilal Coulibaly miatt szerezne második lottery-picket. Victor Wembanyamát nem hatja meg a felhajtás. Michael Jordan dönt arról, hogy kit húz a Hornets.

Ma éjszaka rendezik az NBA 2023-as játékosbörzéjét, emiatt elkezdtek felgyorsulni az események, ezért tegnap a szokásos reggeli Hírmorzsák mellett este is írtunk egyet – ezt itt olvashatjátok.

Tegnap este már beszámoltunk arról, hogy Kristaps Porzingis a Celticshez kerülhet, és végül ez meg is valósult, ugyanakkor az eredeti tervekkel ellentétben nem a Clippers, hanem a Grizzlies szállt be az üzletbe harmadik csapatként. A megállapodás értelmében a Celtics Porzingis mellett megkapja még az idei draft 25. választási jogát, valamint a Warriors 2024-es, top 4 védett draftjogát is a Grizzliestől, ezért cserébe Marcus Smartot Memphisbe küldik. Az üzlet azt követően jöhetett létre, hogy Porzingis lehívta a 36 millió dolláros opcióját, és a Wizards megkapta érte Tyus Jonest a Grizzliestől, Danilo Gallinari és Mike Muscala játékjogát, valamint az idei draft 35. választási jogát pedig a Celticstől. Muscala csapatopciós volt a következő szezonra, ezt a Celticsnek érvényesítenie kellett a csere előtt.

A megállapodás percekkel azelőtt született meg, hogy Porzingisnek döntenie kellett az opciójáról, és az idő azért is szorította annyira a csapatokat, mert szétesett az a csere, amiben a Clippers lett volna a harmadik fél. Ezen a szálon arról szóltak a tárgyalások, hogy Malcolm Brogdon került volna Los Angelesbe, Gallinari, Marcus Morris, Amir Coffey és az 1/30 Washingtonba, de ebből semmi sem lett. Marc Stein (Substack) értesülései alapján a Clippers hátrálhatott ki a megállapodásból, méghozzá Brogdon sérülékenysége miatt – a játékos jelenleg sem teljesen egészséges, a vállával vannak gondok, de úgy tűnik, hogy nem kell műteni.

A Celtics innentől kezdve Jaylen Brown hosszabbítására, valamint Grant Williams megtartására koncentrálhat, ugyanakkor Adam Himmelsbach (Boston Globe) értesülései szerint Williams valószínűleg nem marad Bostonban Porzingis érkezését követően. A Grizzlies Jones helyett Smarttal próbálja majd meg átvészelni a szezon elején Ja Morant eltiltását, és ő a triplázása miatt Morant mellé is jobban illeszkedhet majd, mint a távozó csereirányító. A Wizards úgy csinált végül értéket Porzingisből, hogy a magasember azt is megtehette volna, hogy ellenérték nélkül távozik a nyáron, és náluk az lesz a következő kérdés, hogy mi lesz Kyle Kuzma sorsa, miután lemondott a játékosopciójáról.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Khris Middleton lemondott a következő szezonra szóló, 40,4 millió dollárt érő játékosopciójáról, így szabadügynök lesz. Arra továbbra is reális esély mutatkozik, hogy marad a Bucksnál és új szerződést ír majd alá, és a jövője szempontjából érdemes megjegyezni, hogy a 2022-es rájátszás óta több sérülés is hátráltatta, és az idei első körös kiesés után is el kellett végezni egy beavatkozást a jobb térdén. Middleton részt vett a Bucks edzőkeresési folyamatában, ez is amellett szólhat, hogy maradni fog.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy Derrick Jones Jr. lemondott a 3,36 millió dolláros opciójáról a Bullsnál, szabadügynök lesz. A döntés annyiban meglepő, hogy a játékos korábban folyamatosan azt kommunikálta, hogy le fogja hívni az opcióját. Áprilisban úgy nyilatkozott, hogy nem véletlenül írt alá két évre, két évet itt fog eltölteni, nem lát arra okot, hogy miért ne tenne így. Jones ugyanakkor már áprilisban is kitért arra, hogy egyeztetni fog az ügynökével, ahogyan azt is megjegyezte, hogy abban a pillanatban nincsenek még más tervei, utalva ezzel arra, hogy ez megváltozhat a piac nyitásához közeledve.

Adrian Wojnarowski mondta el, hogy a Trail Blazers jelenleg nem hallgatja meg azokat az ajánlatokat, amik Damian Lillard elérhetőségét firtatják, továbbra is köré akarnak építkezni, kizárólag erre koncentrálnak, bár az nem lenne meglepő, ha a drafthoz egyre jobban közeledve az érkező ajánlatok is komolyabbá válnának. Az 1/3-as draftjoggal más a helyzet, arra eddig nem kaptak megfelelő ajánlatot, viszont egészen a választás előtti percekig meg fogják hallgatni, hogy melyik csapat mit kínál ezért. A szakíró szerint csak akkor vált gazdát az 1/3, ha jelentős ajánlatot kap a Trail Blazers, mivel kis piacú csapatként rendkívül alacsony hibahatárral dolgozhatnak, meg kell fontolniuk alaposan, hogy mit fogadnak el egy olyan játékos kiválasztása helyett, aki All-Star potenciállal bír, és négy évig újoncszerződésen lesz. Jelenleg az az általános nézet, hogy három kiemelkedő játékos van ezen a drafton, és közülük az egyik mindenképpen Portlandbe kerülhetne – azt majd a jövő eldönti, hogy ténylegesen hány kiemelkedő játékos érkezik a ligába erről a játékosbörzéről, ez csupán a jelenlegi közvélekedés. Amennyiben Scoot Henderson elérhető lesz, szinte biztos, hogy húzni fognak.

William Gillory (The Athletic) értesülései szerint jelenleg nem valami valószínű az, hogy a Pelicans elcseréli Zion Williamsont annak érdekében, hogy megszerezze Hendersont. A csapat célja, hogy javítsa a játékossal a jelenleg közel sem ideális kapcsolatát. Ennek jegyében Williamson az elmúlt hét során találkozott David Griffinnel, hogy a Pelicans jövőjéről beszélgessenek, majd a találkozóba bekapcsolódott a csapat tulajdonosa, Gayle Benson is, és a beszélgetések az újságíró egyik forrása szerint pozitív hangvételűek voltak.

Több kisebb cserepletyka is született az elmúlt órákban. Brian Lewis (New York Post) úgy értesült, hogy a Nets komoly megkereséseket kap Dorian Finney-Smith és Royce O’Neale kapcsán is, de a szezon közben előbbiért kettő, utóbbiért egy első körösre mondtak nemet, nem lesz egyszerű kimozdítani őket Brooklynból. Zach Lowe (ESPN) annyit tett ehhez hozzá, hogy „igazi” első körösöket akar a Nets, nem csupán olyanokat, amikkel pár hellyel előrébb léphetnek. Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) számolt be róla, hogy Tobias Harris iránt nagy a kereslet, leginkább a Pacers vinné, de a Cavaliers és a Pistons is mutat érdeklődést, ugyanakkor csak jelentős ellenértékért válna meg tőle a 76ers. Arról már tegnap is lehetett hallani, hogy a Spurs szerezne egy második választási jogot a lottery-be, és Jake Fischer (Yahoo! Sports) szerint Bilal Coulibaly a kiszemeltjük. Coulibaly az elmúlt idényben a Metropolitans 92 színeiben csapattársa volt az 1/1-re várt Victor Wembanyamának, de már 13 éves korukban is együtt nyerték meg a korosztályos francia bajnokságot.

Victor Wembanyama egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy nem fog a fejébe szállni az a nagy felhajtás, ami körülveszi őt, mert annyira nagyok az elvárasai magával szemben, hogy immunis tud lenni erre, nem érdekli őt a felhajtás. Szerencsésnek érzi magát amiatt, hogy a Spurshöz kerülhet majd, mert számára San Antonio a győzelem szinonimája. A lottery éjszakáján is az volt az első gondolata, hogy milyen szerencsés amiatt, hogy egy ilyen kultúrával rendelkező csapathoz kerülhet, aminek ekkora tapasztalata van a sikerek elérésében és a játékosok fejlesztésében is, nagyon várja már, hogy ott legyen.

Tegnap este már megírtuk, hogy Mitch Kupchak elmondása alapján is két játékos közül fog valakit kiválasztani a Hornets a draft második helyén (amennyiben nem cserélik el a választás jogát), és ide kapcsolódik, hogy a GM azt is megerősítette, hogy Michael Jordan fogja meghozni a végső döntést. Mint ismert, Jordan eladja a tulajdonjoga jelentős hányadát, ugyanakkor az adásvétel még nem történt meg, így ő fog választani Brandon Miller és Scoot Henderson közül. Az az általános várakozás jelenleg, hogy Millerre teszi le a voksát, aki remek benyomást tett rá a személyes találkozójuk során.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus