Hírmorzsák 2023-07-09 (9:30)

Ismertették a szezonközi torna lebonyolítását és a csoportokat is. Gregg Popovich 5 évre hosszabbít a Spursszel. Amen Thompson nyári ligája befejeződött, Scoot Henderson is meccset hagy ki. Dario Saric a Warriorshoz igazol. Paul Reed offer sheet-et írt alá a Jazznél. Részletek derültek ki Kyrie Irving és Dillon Brooks szerződéséről is, több megállapodást is aláírtak az elmúlt nap során. Patty Mills a Hawkshoz kerül. A Suns a favorit Bol Bol leigazolására. PJ Doziert kitette a Kings. John Wall, Dion Waiters és Harry Giles III is privát edzést tart Las Vegasban.

Az NBA ismertette az idényközi torna részleteit. Adam Silver elmondta, hogy mintegy 15 éve egyeztetnek ennek a bevezetéséről, mert úgy gondolják, hogy ez tökéletesen kiegészítene egy olyan globális ligát, mint az NBA. Minden új tradíció meghonosítása időbe telik, de látják, ahogy a különböző sportligák megújulnak, úgyhogy eljött az ideje az NBA idényközi tornájának. Joe Dumars elmondta, hogy számolnak azzal, hogy nem mindenkit fog érdekelni az NBA Kupa mindjárt az első pillanattól fogva, az ilyen dolgok időbe telnek, hogy ezt felépítsék.

A torna lebonyolításához ötös csoportokba sorsolták a csapatokat, amik kialakításához az előző évi alapszakasz eredményét figyelembe véve helyezték mindkét konferenciában háromcsapatos kalapokba az indulókat. A csoportkörben minden párosítást egyszer rendeznek meg, vagyis négy meccs alapján alakul majd ki a sorrend, mindenki kétszer játszik hazai pályán és idegenben is, és a hat csoportgyőztes mellett mindkét konferenciából továbbjut még a legjobb második is. A csoportmeccseket hét kiemelt novemberi napon rendezik meg: 3-án, 10-én, 14-én, 17-én, 21-én, 24-én és 28-án. A kieséses szakaszban december 4-én és 5-én rendezik a negyeddöntőket a magasabb kiemeléssel bíró csapatok pályaválasztása mellett, majd a négyesdöntőt december 7-én és 9-én rendezik meg Las Vegasban – a lebonyolítás értelmében egyedül a döntőben találkoznak majd ellentétes konferenciából érkező csapatok. A kieséses szakasz azon napjain, amikor nem rendeznek meccset a tornán, az a 22 csapat fog pályára lépni az alapszakasz keretében, amelyek nem jutottak tovább a kupa csoportköréből.

A győztes csapatból minden játékos 500,000 dollárral gazdagodik majd, a döntőben vereséget szenvedő csapat minden játékosa 200,000 dollárt kap, az elődöntőig jutó játékosok 100,000 dollárt, a negyeddöntőig jutók 50,000 dollárt vihetnek haza.

A csoportok:

Kelet, A csoport: 76ers, Cavaliers, Hawks, Pacers, Pistons

Kelet, B csoport: Bucks, Knicks, Heat, Wizards, Hornets

Kelet, C csoport: Celtics, Nets, Raptors, Bulls, Magic

Nyugat, A csoport: Grizzlies, Suns, Lakers, Jazz, Trail Blazers

Nyugat, B csoport: Nuggets, Clippers, Pelicans, Mavericks, Rockets

Nyugat, C csoport: Kings, Warriors, Timberwolves, Thunder, Spurs

A Spurs bejelentette, hogy Gregg Popovich 5 évre szóló szerződést köt a csapattal. Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy értesült, hogy az edzőlegenda 80 millió dollárnál is többet kereshet ebben az időszakban, amivel az NBA történetének legjobban kereső vezetőedzője lehet – ezt megelőzően Monty Williams tartotta a rekordot, aki a közelmúltban 6 évre 78,5 millióért írt alá a Pistonshoz. Popovich 1996 óta a Spurs vezetőedzője, azt követően sorozatban 22 szezonban vezette rájátszásba a csapatát, és 5 bajnoki címet is nyertek ezalatt. 2022 márciusa óta ő tartja a legtöbb megnyert meccs rekordját is, jelenleg 1366 győzelmet számlál az alapszakaszban, míg a rájátszásban megnyert 170 meccsével a harmadik helyet foglalja el a vonatkozó rangsorban.

Tegnap reggel már írtunk róla, hogy Amen Thompson bokaficammal, Scoot Henderson pedig vállsérüléssel dőlt ki a Rockets és a Trail Blazers egymás elleni meccsén. Marc J. Spears (Andscape) értesülései szerint Thompson sérülése a súlyosabb, kettes fokozatú bokaficam miatt 3-4 hétre szorul az oldalvonalon kívülre, ezzel számára valószínűleg befejeződött az idei nyári liga. Henderson esetében egyelőre az látszik biztosnak, hogy kihagyja a ma esti, Spurs elleni összecsapást, vagyis elmarad az újabb találkozója Victor Wembanyamával.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy beigazolódtak az előzetes várakozások, Dario Saric 1 évre szóló megállapodást köt a Warriorsszal. Saric az egyik legkeresettebb szabadügynök volt azon játékosok közül, akik idáig nem találtak maguknak csapatot.

Szintén Wojnarowski írta meg, hogy Paul Reed 3 éves, 23 millió dolláros szerződést írt alá a Jazznél. Mivel Reed korlátozott szabadügynök, a 76ersnél dönthetnek úgy, hogy tartják ezt az ajánlatot, ennek a határideje keleti idő szerint ma éjfél (magyar idő szerint holnap reggel 6 óra). A Jazz egy trükkös kitételt is tett a szerződésbe, a megállapodás első éve garantált csak, míg a második és a harmadik év akkor válik garantálttá, ha a játékos csapata bejut a rájátszás második körébe a 2023/24-es szezonban. Amennyiben a 76ers Reed megtartása mellett dönt, átlépik a luxusadós határt, és 14 millió dollárt lesznek kénytelenek kifizetni luxusadóban is, ráadásul ezt követően egy évig a játékosnak vétójoga lesz minden őt érintő cserében.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy Kyrie Irving 3 éves, 126 millió dolláros szerződéséből 120 millió garantált, a fennmaradó 6 millió pedig lejátszott meccsek számához és csapatsikerekhez kötött. Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a Suns a favorit a waiverről lekerülő Bol Bol leigazolására. A Kings szabadlistára tette PJ Doziert, mivel július 10-én garantálttá vált volna a 2,41 milliós fizetése.

Adrian Wojnarowski jelentette, hogy Dillon Brooks végül 4 évre 86 millió dollárért írt alá a Rocketshez, és bónuszokkal együtt 90 millió is lehet a fizetése – eredetileg 4 évről és 80 millióról szóltak a hírek. Brooks egy ötcsapatos cserében került Houstonba:

Rockets kapja: Dillon Brooks (sign&trade), a Clippers 2026-os második köröse, a Grizzlies 2027-es második köröse (a Clipperstől), Alpha Kaba NBA-s jogai (a Hawkstól)

Hawks kapja: Usman Garuba, TyTy Washington, a Timberwolves 2025-ös második köröse (a Rocketstől), a Rockets 2028-as második köröse, készpénz (a Thundertől)

Grizzlies kapja: Josh Christopher, 11,4 millió dolláros cserekivétel (Brooks BYC alapján)

Thunder kapja: Patty Mills, egy 2024-es második körös draftjog (a Rocketstől), a Rockets 2029-es és 2030-as második köröse

Clippers kapja: Kenyon Martin Jr.

Elkelni látszik az idei Luke Ridnour vándorkupa, Patty Mills belekerült egy újabb, az előbbitől technikailag független, a gyakorlatban mégis sok szálon kötődő cserébe. Mint ismert, Mills az elmúlt idényt a Netsnél töltötte, ahonnan előbb a Rocketshez került, majd a Thunderhez, utóbbi most a Hawkshoz cseréli őt. A Thunder átveszi Rudy Gay, TyTy Washington és Usman Garuba szerződését is, és a szolgálataikért kapnak egy második körös draftjogot is, ezzel a következő 7 évre 35 draftjoguk van, közte 15 első körös – ezen a nyáron eddig 20,5 milliónyi fizetést vettek át, ezért 6 második köröst gyűjtöttek be, ráadásul egyik bejövő szerződés sem zavar bele a 2024-es nyarukba. A Hawks ezzel a lépéssel 4,5 millió dollárt spórolt, Mills jövőjéről viszont még nem döntöttek, nem biztos, hogy az előszezon kezdetén is még a keret tagja lesz. A Thundernél biztosan várható még mozgás, náluk jelenleg 21 játékos van szerződésen, ezt kell majd lefaragniuk az alapszakasz kezdetéig.

Több szerződést is aláírtak az elmúlt nap során. Anthony Edwards és Desmond Bane is megkapta az 5 éves hosszabbítását, ahogyan Draymond Green és Kyle Kuzma is a maga 4 éves szerződését. Donte DiVincenzo aláírt a Knickshez. Dereck Lively II megkapta az újoncszerződését a Maverickstől. Jalen Hood-Schifino és Maxwell Lewis is aláírt a Lakershez. Chris Livingston 4 évre 7,7 millió dollárért szignózott a Buckshoz, a megállapodása első 2 éve garantált. Leonard Miller a Timberwolvestól kapott 4 évet, az ő szerződéséből is az első 2 év garantált.

Chris Haynes (B/R) értesülései szerint John Wall a mai nap folyamán több csapat megfigyelői előtt privát edzést tart Las Vegasban. Wall az elmúlt idényben 34 meccsen 11,4 pontot és 5,2 gólpasszt átlagolt a Clippersben, mielőtt kikerült a csapat rotációjából, majd egy cserében a Rocketshez került, ahol szabadlistára tették. Hétfőn Dion Waiters és Harry Giles III is Las Vegasban mutatja meg magát a csapatok számára. Waiters legutóbb a 2019/20-as szezonban, Giles utoljára a 2020/21-es idényben lépett pályára az NBA-ben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus