Hírmorzsák 2023-08-04 (9:30)

Hivatalosan is lezajlott a Hornets tulajdonosváltása. Az előszezon során Vancouverbe és Montrealba látogat az NBA. Az NBPA problémásnak találja, hogy a Magic pénzzel támogatta Florida kormányzóját. Terrence Williams 10 év börtönt kapott. John Wall tagadja, hogy Olaszországba igazolna, több más játékos viszont elhagyta az NBA-t. Serge Ibaka maradna az NBA-ben. Trendon Watford a Netsnél. A 76ers várhatóan megtartja Montrezl Harrellt.

Michael Jordan tegnap közleményben tudatta, hogy eladta a Hornets többségi tulajdonjogát Rick Schnall és Gabe Plotkin kettősének, miután az NBA igazgatótanácsa is áldását adta az adásvételre. Biztos benne, hogy a csapat remek kezekbe került, izgatott amiatt, hogy mit hoz a jövő, míg ő az új szerepében is támogatni fogja a csapatot és a közösséget. A két üzletember a tervek szerint ötévente fogja cserélni, hogy melyikük a döntéshozó tulajdonos, aki beül a liga igazgatótanácsába is, az első ilyen ciklust Schnall kezdi meg. Schnall és Plotkin közös közleményben méltatta Jordant, akinek a tulajdonosi regnálása alatt stabilizálódott a franchise helyzete, számos üzleti sikert értek el, emellett kapcsolatot épített ki a közösséggel, akikbe bele is fektetett, és a csapat is kiváló pozícióban van jelenleg ahhoz, hogy sikeres jövő álljon előtte.

Az NBA bejelentette, hogy az előszezon során két kanadai városba is ellátogatnak, Vancouverben és Montrealban is lejátszanak egy meccset. Október 8-án Vancouver ad otthont a Raptors-Kings összecsapásnak, míg október 12-én Thunder-Pistons meccset rendeznek Montrealban az NBA Kanada sorozat keretében.

Az NBPA közleményt adott ki, amiben kifejtették azt, hogy a játékosok szakszervezete szerint problémás az, hogy a Magic 50,000 dolláros adománnyal támogatta Florida kormányzóját, Ron DeSantist, különösen annak fényében, hogy milyen megjegyzéseket és irányelveket hangoztatott a közelmúltban. (DeSantis a közelmúltban pozitívan véleményezte Florida új afroamerikai történelmi szabványát, ami többek között azt is állítja, hogy a feketék egy része profitált a rabszolgaságból – a szerk.) A közlemény szerint minden csapattulajdonosnak, játékosnak és alkalmazottnak megvan arra a joga, hogy adományokkal és felszólalásokkal támogasson egy politikust, azt azonban problémásnak találják, ha egy egész csapat nevében adományoz valaki, mert ezzel a tulajdonosok nem veszik azt figyelembe, hogy a játékosok és más alkalmazottak más értékeket is képviselhetnek, mint akinek adományoznak. Az NBPA hangsúlyozza, hogy a Magic adománya nem jelenti azt, hogy a játéksok támogatnák a kormányzót.

A játékosok oldaláról a Pelicans erőcsatára, Larry Nance Jr. külön is kifejtette a véleményét a történtekről, és úgy foglalta mindezt össze, hogy a Magic keretét többségében feketék alkotják, a vezetőedzőjük is fekete, ahogyan az általános igazgatójuk is, és mégis jó ötletnek találták egy olyan ember támogatását, aki úgy gondolja, hogy a rabszolgák közvetlenül profitáltak a rabszolgaságukból. A Magic kommunikációs igazgatója, Joel Glass reagált az NBPA közleményére, miszerint egy floridai vállalkozás támogatott egy floridai kormányzót, hogy tovább gyarapodhasson Közép-Florida. Az NBA rövid közleményében annyit írt, hogy a tulajdonosok maguk dönthetik el, hogy melyik politikai oldalt támogatják, és az NBA minden tagjának tiszteletben tartják a politikai nézeteit.

2021 októberében robbant ki egy nagyobb botrány abból, hogy 18 játékos is részt vett egy komoly csalásban, és 3,9 millió dollárt csaltak ki az NBA egészségügyi és jóléti alapjától. 2022 augusztusában az összeesküvést vezető Terrence Williams bűnösnek vallotta magát, és akkor arról szóltak a hírek, hogy idén januárban várható ítélet, és akár 20 börtönre is ítélhetik csalásért, illetve személyazonosság-lopásért további 2 év börtönt kaphat. Végül tegnap született meg az ítélet, első fokon 10 év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki Williamsre, amiért a kapcsolatait felhasználva másokat is beszervezett. Az egykori játékost 650,000 dollár feladására, valamint további 2,5 millió dollár kártérítés megfizetésére is kötelezik, amiért 2017 és 2021 között egy kaliforniai fogorvos, valamint több Kaliforniában és Washington államban praxist fenntartó orvos segítségével pénzt csalt ki az NBA egészségügyi és jóléti alapjából – a pénzt fiktív orvosi és fogorvosi ellátásokra hivatkozva igényelték a csalásban közreműködő játékosok, akik a kapott összeg egy részét Williamsnek fizették vissza. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a csalásban szerepet vállaló 18 játékos együttesen 343 millió dollárt keresett csak a pályán (a teljes névsor a bekezdés legelején elhelyezett linkre kattintva olvasható – a szerk.).

Az elmúlt napokban felmerült egy pletyka, miszerint John Wall az Olimpia Milano csapatával tárgyal, ugyanakkor a játékos felháborodva reagált erre a híresztelésre, és kategorikusan cáfolta, hogy egyeztetne az olasz csapattal. Közvetve ide tartozik, hogy az NBA-t 2019-ben elhagyó Nikola Mirotics leigazolását viszont tegnap bejelentették Milánóban, 2026-ig írt alá a montenegrói erőcsatár. Langston Galloway is Olaszországban folytatja, a Pallacanestro Reggiana csapata adott neki szerződést. Patrick McCaw Belgium felé veszi az irányt, a Filou Oostende jelentette be a leigazolását. Alize Johnson Dél-Korába igazolt, a KCC EGIS játékosa lesz.

Serge Ibaka Shams Charaniának (The Athletic) mondta el, hogy szeretne a következő szezonban is az NBA-ben játszani, úgy gondolja, hogy sokat adhatna egy csapatnak. Ibaka azt is elmondta, hogy a Bucksnál töltött időszaka során leginkább a kommunikációt hiányolta, mert amikor leigazolták, Mike Budenholzer annyit mondott neki, hogy nem ígér semmit, de hosszú a szezon, és készen kell állnia. Ezt követően viszont nem kommunikáltak vele, pedig ennyit elvárt volna akkor is, ha nem játszik. A Clippersnél teljesen mást tapasztalt, Tyronn Lue minden hét elején elmondta neki, hogy milyen tervei vannak vele arra a hétre, így nyugodtan dolgozhatott, mert tudta, hogy ha valami változik, akkor be fogja hívni Lue az irodájába, és eztért nagyon tiszteli az edzőt.

Trendon Watford szerződést kapott a Netstől, a megállapodás egyelőre nem garantált – a játékos az elmúlt idényben 62 meccsen lépett pályára a Trail Blazers színeiben, 7,4 pontot, 3,8 lepattanót és 2,1 gólpasszt átlagolt 19,1 perc alatt. Dmytro Skapintsev és Obadiah Noel is Exhibit 10 megállapodást írt alá a Knicksnél. Xavier Sneed szabadlistára került a Hornetstől.

Tegnap reggel már beszámoltunk arról, hogy Montrezl Harrell ACL- és meniszkuszszakadást szenvedett a jobb térdében, és ezzel kapcsolatban Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) írta meg, hogy a 76ers várhatóan így is megtartja őt, nem fogják szabadlistára tenni. Noha Harrell várhatóan az egész idényt kihagyja majd, de a szerződését bedobhatják egy esetleges cserébe, emiatt is tarthatják meg.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus