Hírmorzsák 2023-08-31 (9:15)

Lezárult a világbajnokság első köre. Visszavonul Eric Lewis, az NBA befejezi a vizsgálódást a játékvezetővel szemben. Az előszezonban a Real Madridhoz látogat a Mavericks. Ben Simmons második otthonaként tekint Philadelphiára. Többek között Romeo Langford is meghívót kapott a Jazz edzőtáborába. Killian Hayes valószínűleg nem kap idő előtti hosszabbítást. PJ Washington szerződése csökkenő struktúrát kapott. Yi Jianlian visszavonult.

A fennmaradó négy csoportban is lejátszották az utolsó meccseket a férfi kosárlabda-világbajnokság tegnapi játéknapján, ezzel kialakult a második kör mezőnye – a játéknap összefoglalóját, illetve a további program ismertetőjét ide kattintva olvashatjátok.

Az Egyesült Államok válogatottja nem hibázott harmadszor sem, 110-62-es győzelmet arattak Jordánia nemzeti csapata felett. A találkozó különlegességét az adta, hogy Anthony Edwards és Rondae Hollis-Jefferson többször is egymásra talált a pályán, akik rövid ideig csapattársak voltak, és ezalatt utóbbi mentorálta is a Timberwolves tehetségét az újoncidényében. (Hollis-Jefferson 2020/21-es szezon kezdete előtt meghívót kapott a Timberwolves edzőtáborába, de nem tudott bekerülni a csapat végleges keretébe – a szerk.) Edwards a meccs után elmondta, hogy azóta nem találkoztak, hogy csapattársak voltak, ezért jó móka volt ez, és ment is végig az odaszólogatás mindkét oldalról. A Team USA a második csoportkört a szintén veretlen Litvánia ellen kezdi meg, és Edwards szerint azt a meccset is meg fogják nyerni, jónak látja az esélyeiket. Remek edzői stáb dolgozik velük, remek játékosaik vannak, és emellett magabiztosak is, nem aggódnak az ellenfelük miatt.

Az NBA május végén indított vizsgálatot Eric Lewis játékvezetővel szemben, mivel a vádjaik szerint álnéven regisztrált az akkor még Twitternek nevezett közösségi oldalra, és ezt arra használta fel, hogy reagáljon a játékvezetőket kritizáló bejegyzésekre. Lewis ezzel megszegte az NBA azon szabályát, hogy a játékvezetők nem reagálhatnak nyilvánosan a játékvezetést érintő kérdésekre, kivéve akkor, ha a liga is engedélyt ad erre. A liga vizsgálata még nem zárult volna le, ugyanakkor Lewis az elmúlt nap során bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszavonul a játékvezetéstől, és ezzel együtt az NBA sem kutakodik tovább vele kapcsolatban. Lewis több mint 1200 meccsen dolgozott az alapszakaszban és a rájátszásban a 19 éves NBA-s pályafutása során, és utoljára május 16-án vezetett meccset, akkor a nyugati döntő első mérkőzésén működött közre. Lewis egyébként már januárban is a figyelem középpontjába került, mivel ő volt a fő játékvezetője annak a Celtics-Lakers összecsapásnak, aminek a rendes játékideje úgy ért véget, hogy Jayson Tatum odacsapott LeBron James karjára, amikor a győzelemért dobott, de a pályán nem ítélték ezt szabálytalannak.

Októberben Spanyolországba is ellátogat az NBA, beigazolódtak azok a korábbi pletykák, hogy a Mavericks pályára lép a Real Madrid otthonában. A találkozó különlegességét az adhatja, hogy Luka Doncic az egykori csapata otthonába térhet vissza. Az már korábban ismertté vált, hogy október 5-én és 7-én is Abu-Dzabiban játszik a Mavericks a Timberwolves ellen, a madridi meccset pedig október 10-én rendezik meg. Az NBA 1988 óta 20. alkalommal látogat el Spanyolországba, és nyolcadszor lépnek fel Madridban, legutóbb 2016 októberében a Thunder látogatott el a spanyol fővárosba, és Doncic azon a meccsen is pályára lépett a Real játékosaként.

Más nemzetközi csapatok is helyet kaptak az NBA előszezonjának a programjában. Az ausztrál Cairns Taipans október 10-én Washingtonban, 15-én Torontóban lesz látható, az új-zélandi New Zealand Breakers 10-én Portlandben, 16-án Salt Lake Cityben lép fel, míg az izraeli Maccabi Ra’anana három meccset is játszik az Egyesült Államokban, 12-én Brooklynban, 16-án Clevelandben, 17-én Minneapolisban. Az utolsó nemzetközi meccset az előszezon utolsó napján, 20-án rendezik, amikor a brazil Flamengo Orlandóban lép pályára.

Tegnap már megosztottunk néhány részletet abból az interjúból, amit Ben Simmons adott Marc J. Spearsnek (Andscape), ugyanakkor a beszélgetés további érdekességeket is tartogatott. Simmons egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy Kevin Duranttel és Kyrie Irvinggel ellentétben azért nem kért cserét a Netstől, mert szereti Brooklynt, nincs gondja a csapattal, és csak arra kellett itt koncentrálnia, hogy teljesen egészséges legyen. Nincs oka panaszra, remek városban van, remek a tulajdonos, az edző és a GM is. Jó emberek veszik körül, és a megfelelő módon akarnak nyerni. Emellett nincs egy kimondott csapat, ahol játszani szeretne, ez egy munka, és nem fogja azt kérni, hogy egy specifikus csapatba juttassák el, mert csak játszani akar, és ehhez csak az kell, hogy egészséges legyen, mert akkor újfent pályán lehet.

Simmons visszaemlékezett a philadelphiai napjaira is, ahol sok jó élménye is volt, de eljött az ideje a távozásának. Mindig szeretni fogja Philadelphiát, és az emberek gyakran meg is kérdezik tőle, hogy mit szólna ahhoz, ha egy napon visszakerülne a 76ershez, amire mindig azt feleli, hogy ez a második otthona. Idővel ő is tanul és fejlődik emberként, és nem is tud rosszat mondani Philadelphiáról, mert őrült helyzetben volt ott a végén, de mindez már a múlt. Az utolsó meccsére a csapat színeiben már nem is igazán emlékszik (a 2021-es rájátszás második körének hetedik meccse a Hawks ellen, ahol feladott egy ziccert többek között – a szerk.), és úgy látja azt, hogy csak megcsinált egy játékot a meccs hevében, és egy nálánál jobb büntetőzőnek passzolta a labdát. Ez nem jött be, de egy évben több száz játékot megcsinál minden kosaras, viszont nem mindig hozzák meg a megfelelő döntést a megfelelő pillanatban. Nem ezen az egy játékon múlt az a meccs, több különböző elemet is ki lehetne emelni, amiben jobbak lehettek volna – a maga részéről gyakran ilyen volt a büntetők értékesítése, ami nem ment neki, de ez olyasmi, amin folyamatosan lehet dolgozni.

A Nets kosarasa arra is kitért, hogy az elmúlt idényben sokszor centert játszattak vele, de ő irányító, és a következő szezonban azt is fog játszani. Hiába mondják azt neki az emberek, hogy javítson ezen vagy azon a játékában, ő egy irányító, és amikor annyira magas szinten játszott, akkor senki sem mondott neki semmit. Erről beszéltek Jacque Vaughn edzővel is, aki azzal is tisztában van, hogy készen fog állni a szezonra. Arra a kérdésre, hogy miért az irányító poszt fekszik a legjobban, azt felelte Simmons, hogy jól tudja elosztani a labdákat, többnyire jó döntéseket hoz. Magabiztos azzal kapcsolatban, hogy amikor megkapja a kezébe a labdát, akkor a megfelelő passzokat fogja megcsinálni, tudja diktálni a meccs tempóját, és ez akkor is megy neki, amikor nem tud szupermagasra ugrani, vagy nem szupererős, mert attól függetlenül jól átlátja a pályát.

Három játékos is meghívót kapott a Jazz edzőtáborába. Taevion Kinsey és Nick Ongenda is végzős egyetemistaként próbálhatja meg beverekedni magát a csapat végleges keretébe, de lehetőséget kap Romeo Langford is, aki összesen négy szezont húzott le a Celtics és a Spurs játékosaként az NBA-ben. Langford tavaly 42 meccsen lépett pályára, ezeken 6,9 pontot, 2,7 lepattanót és 1,2 gólpasszt átlagolt.

James L. Edwards (The Athletic) értesülései szerint igencsak valószínűtlen, hogy Killian Hayes újoncszerződését idő előtt meghosszabbítsa a Pistons. A fiatal irányító október 17-ig írhatna alá hosszabbítást, de a nyáron Detroitba került Marcus Sasser és Monte Morris is, míg Cade Cunningham felépült a sérüléséből, így azért is meg kell majd harcolnia, hogy egyáltalán pályára kerüljön.

Bobby Marks (ESPN) számolt be arról, hogy PJ Washington Hornetsnél aláírt új szerződése csökkenő fizetésstruktúrát kapott. A 2023/24-es szezonban 16,8 millió dolláros alapfizetése lesz, majd a következő két szezonban 15,5 és 14,2 millió lesz a játékos fizetése. A megállapodás értelmében minden szezonban 500,000 dollár bónuszra jogosult, amennyiben pályára lép 74 meccsen és eléri a 2400 perc játékidőt – ez egyelőre a „nem valószínű” megítélés alá esik, Washington az előző idényben érte el mindkét kategóriában pályafutása legjobbját, ami 73 meccs és 2380 perc volt.

A végére Yi Jianlian maradt, aki bejelentette a visszavonulását. A 35 éves kínai magasembert a következő Yao Mingként emlegették azt megelőzően, hogy az NBA-be érkezett, és végül a 2007-es draft hatodik helyén kelt el, a Bucks választotta őt ki. A Bucks egyetlen szezon után mégis lemondott róla, a következő két évet a Netsnél töltötte, és egy-egy idény erejéig megfordult a Wizardsnál és a Mavericksnél is, de a 2011/12-es szezont követően már nem talált magának újabb csapatot az NBA-ben. Yi öt év alatt 272 meccsen lépett pályára, ezeken 7,9 pontot és 4,9 lepattanót átlagolt, a legjobb idényében 12 pontot és 7,2 lepattanót tett be a közösbe meccsenként, ezt a Netsben hozta össze a 2009/10-es szezonban. Miután kikerült az NBA-ből, visszatért Kínába a Guangdong Southern Tigers csapatához, ahol a korábbi három bajnoki címe mellé újabb hármat nyert még, és öt alkalommal a kínai bajnokság MVP-címét is elhódította. Yi egyszer még megpróbált visszatérni az NBA-be, 2016 nyarán a Lakers adott neki szerződést, de nem volt azzal elégedett, hogy mennyi lehetőséget kapott az előszezonban, ezért a megállapodás felbontását kérte, hogy visszatérhessen hazájába.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus