Hírmorzsák 2023-10-11 (10:00)

Zion Williamson, LaMelo Ball és Danilo Gallinari is újra a pályán. Luka Doncic sérüléssel küzd, Dillon Brooks kiállítással mutatkozott be. A GM-ek szerint a Nuggets és a Celtics indul a legjobb eséllyel a bajnoki címért, Nikola Jokics lesz az MVP, és köré is építkeznének a legtöbben. A Celtics és a Bucks zárta a legjobb nyarat, Damian Lillard csapatváltása volt a legmeglepőbb. Giannis Antetokounmpót tartják a legjobb védőnek és a legsokoldalúbb játékosnak is. Erik Spoelstra a legjobb edző, meccsek végén Stephen Curry-t dobatnák az általános igazgatók. Darvin Ham több triplát akar Anthony Davistől. LeBron James újfent bejelentkezett a Las Vegas-i csapatért. Megműtik James Bouknight térdét. A Trail Blazers lehívta Shaedon Sharpe opcióját. Elhunyt Brendan Malone.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Több nagy visszatérést is hozott az NBA előszezonjának a legutóbbi játéknapja, Zion Williamson január 2-a után lépett ismét pályára, LaMelo Ball február 27-e után játszott ismét, míg Danilo Gallinari először öltött magára mezt azóta, hogy tavaly szeptemberben ACL-szakadást szenvedett. Williamson 15 perc alatt 4/8 dobását elsüllyesztve 12 pontig, 5 lepattanóig és 5 gólpasszig jutott a Magic elleni vesztes meccsen, Ball sokat dobást rontott, de 17 pontig és 7 gólpasszig jutott a Heat elleni vereség során, míg Gallinari 16 perc alatt 5/7 jó dobással 15 pontot, 4 lepattanót és 3 gólpasszt ért el az ausztrál Cairns Taipans ellen aratott kiütéses győzelem során.

Luka Doncic másfajta visszatérést élhetett át, annak a Real Madridnak az otthonában léphetett újfent pályára, amelyiknek a játékosa volt azt megelőzően, hogy az NBA-be került. Doncic ugyan szeretett volna többet játszani, de egy csípősérülés miatt alig 5 percet tölthetett a pályán, viszont ennyi idő alatt is eljutott 9 pontig 3/5 bedobott triplával. A szlovén irányító azt még a meccs előtt mondta el, hogy ha egy napon visszatér még Európába játékosként, akkor 100 százalék, hogy azt a Realnál fogja megtenni. Hónapok óta várta ezt a meccset, és úgy gondolja, hogy ez a pályafutása egyik legkülönlegesebb összecsapása, talán a legkülönlegesebb.

Szintén a játéknap krónikájához tartozik, hogy Dillon Brooks egy kiállítással mutatkozott be a Rocketsnél, alig öt perc után mehetett zuhanyozni egy övön aluli ütés miatt, amit Daniel Theis ellen követett el.

Az NBA idén is elvégezte a szokásos felmérést a ligában dolgozó 30 általános igazgató között, az alábbiakban ezekből szemezgetünk. A GM-ek 33 százaléka szerint a Celtics, további 33 százalék szerint a Nuggets lesz a bajnok a 2023/24-es idény végén, rajtuk kívül még a Bucks (23 százalék), a Suns (7 százalék) és a Clippers (3 százalék) kapott szavazatot. A szavazók 53 százaléka szerint fogja a Celtics behúzni keletet, 43 százalék gondolja úgy, hogy a Bucks, és egy GM szerint a Heat nyeri a konferenciát. Nyugaton egyértelműbbnek várják a Nuggets fölényét, 70 százalék várja őket az első helyre, rajtuk kívül a Suns (23 százalék), a Lakers (3 százalék) és a Clippers (3 százalék) kapott még szavazatot.

43 százalék gondolja úgy, hogy Nikola Jokics lesz a szezon MVP-je, őt Giannis Antetokounmpo (20 százalék) követi a sorban, és összesen nyolc különböző játékost neveztek meg potenciális győztesként a szakemberek. A megkérdezettek 33 százaléka Jokics köré kezdene el építkezni, ha most indítana el egy csapatot, és lehetősége lenne bárkit leigazolni, a második helyet pedig az idei draft 1/1-es választottja, Victor Wembanyama (23 százalék) szerezte meg – tavaly még 55 százalék Antetokounmpo nevét mondta, idén 13 százalékkal harmadik lett. Abban megosztottak a GM-ek, hogy kinek lehet a következő egy kiugró szezon, 23 százalék Anthony Edwards, 20 százalék Cade Cunningham nevét mondta, de összesen 14 név merült fel válaszként, egy-egy szavazatot még Kyrie Irving és Zion Williamson is kapott.

Az ellenfél edzőinek a legtöbb változtatást a megkérdezettek legnagyobb hányada szerint változatlanul Stephen Curry ellen kell meglépniük, de a tavalyi 52 százalék helyett idén csak 40 százalék mondta őt, mögötte nem sokkal maradt el Jokics (33 százalék). Ez alapján az sem annyira meglepő, hogy 63 százalék szerint Curry a legjobb irányító, illetve 93 százalékban válaszolták azt, hogy Jokics a legjobb center – utóbbi kérdésre egyetlen GM válaszolta azt, hogy a regnáló MVP, vagyis Joel Embiid a legjobb center. 63 százalék szerint Devin Booker a legjobb dobóhátvéd, 47 százalék szerint Jayson Tatum a legjobb kiscsatár, és 97 százalékban válaszolták azt, hogy Giannis Antetokounmpo a legjobb erőcsatár. Ennél a szavazásnál még Luka Doncic nevét érdemes kiemelni, aki 27 százalék szerint a legjobb irányító, 7 százalék szerint a legjobb dobóhátvéd, illetve 17 százalék mondta azt, hogy ő a legjobb kiscsatár.

23-23 százalék mondta azt, hogy a Celtics, illetve a Bucks zárta a legjobb nyarat, 17 százalék szerint a Trail Blazers, de a Lakers is kapott 13 százalékot. 47 százalék értett egyet abban, hogy Damian Lillard csapatváltása fogja majd a legnagyobb hatást gyakorolni, mögötte Jrue Holiday (13 százalék) és Bradley Beal (10 százalék) fér még fel a virtuális dobogóra – 47 százalék szerint a Lillard-Holiday csere volt a legmeglepőbb húzás is a nyáron, 20 százalék szerint a Porzingis-Smart csere, 17 százalék pedig úgy gondolja, hogy Chris Paul Warriorshoz kerülése volt az. A leginkább alulértékelt igazolás kérdése nagyon megosztotta a GM-eket, 17 név is felmerült, és végül Marcus Smart zárt az élen 17 százalékkal. A legnagyobb fejlődést 30 százalék a Thundertől, 23 százalék a Rocketstől várja.

A megkérdezettek fele várja azt, hogy Victor Wembanyama legyen az Év Újonca, őt Scoot Henderson (27 százalék) és Chet Holmgren (20 százalék) követi, de egy szavazatot Sasha Vezenkov is kapott. 90 százalék egyetért abban, hogy öt év múlva Wembanyama lesz a legjobb az idei újoncok közül, 43 százalék pedig azt gondolja, hogy Cam Whitmore lehet az idei draft legnagyobb stealje. A legjobb nemzetközi játékos az NBA-ben 80 százalék szerint Jokics, míg Nikola Mirotics (37 százalék) a legjobb nemzetközi játékos, aki nem az NBA-ben játszik.

40 százalék gondolja úgy, hogy Antetokounmpo a legjobb védő a ligában, és 37 százalék szerint ő is a legsokoldalúbb védő. A legjobb perimétervédő 50 százalék szerint Jrue Holiday, míg a legjobb gyűrűvédő Jaren Jackson Jr. (30 százalék). A legjobban védekező csapat 47 százalék szerint a Celtics – tavaly is őket mondták a legtöbben, de akkor még a szavazatok 69 százalékát gyűjtötték be.

73 százalék egyetért abban, hogy Erik Spoelstra a legjobb edző a ligában, őt tartják a legtöbben a legjobb motivátornak is (37 százalék), illetve ő is változtat a legjobban meccsek alatt (43 százalék). 40 százalék gondolja úgy, hogy Spoelstrának vannak a legjobb védekezésbeli sémái, míg 33 százalék gondolja úgy, hogy Mike Brown dirigálja a legjobb támadójátékot. A nyáron újonnan kinevezett edzők közül 57 százalék szerint Ime Udoka gyakorolhatja a legnagyobb hatást a csapatára. 31 százalék szerint a Kingsnél dolgozó Jordi Fernandez jelenleg a legjobb segédedző a ligában, míg az aktív játékosok közül Chris Paul (20 százalék) lehet majd a legjobb edző – az utóbbi kérdés idén jobban megosztotta a GM-eket, tavaly még 32 százalékkal nyert Paul.

A Nuggets csapatát a legszórakoztatóbb nézni (30 százalék), de tőlük nem marad el sokkal a Warriors (23 százalék) és a Kings (20 százalék) sem. 37 százalék gondolja úgy, hogy a Nuggets profitál a legtöbbet a hazai pályájából, és 34 százalék abban is egyetért, hogy övék lesz a leghatékonyabb támadójáték. 30 százalék gondolja úgy, hogy a 76ers szezonját a legnehezebb megjósolni, de rajtuk kívül még 9 csapat merült fel válaszként erre a kérdésre. A legígéretesebb fiatal maggal 73 százalék szerint a Thunder rendelkezik, a tavalyi győztes Cavaliers ezúttal csak 10 százalékot kapott.

A legatletikusabb játékos 34 százalék szerint Ja Morant, de nem sokkal marad el mellette Antetokounmpo (28 százalék) és Anthony Edwards (24 százalék) sem. 90 százalék egyetért abban, hogy Stephen Curry a legjobb dobó, és 73 százalék mondta azt, hogy ő mozog a legjobban labda nélkül. A leggyorsabb játékos De’Aaron Fox (57 százalék), a legjobb passzoló Jokics (67 százalék), LeBron James pedig a legjobb vezér (27 százalék). 45 százalék ért abban egyet, hogy Antetokounmpo a legsokoldalúbb játékos, és 50 százalék mondta azt, hogy Jokicsnak a legmagasabb a kosaras IQ-ja. Meccs végén 37 százalék Curry-vel dobatna a győzelemért, 27 százalék Duranttel, 17 százalék Lillarddal. 37 százalék szerint a játékosok ültetését szabályozó módosítás jelenti a legnagyobb változást, míg 33 százalék gondolja úgy, hogy az apron jelentette megkötések.

A felmérés összes kérdése és a válaszok részletes eloszlása ide kattintva elérhető az NBA hivatalos oldalán.

Darvin Ham elmondta, hogy talán nem fog megvalósulni, de szeretne Anthony Davistől meccsenként legalább 6 rádobott triplát látni. Tudja, hogy nem fogja ezt megtenni, de talán sokkolja őt, viszont nem is kérne tőle ilyesmit, ha nem gondolná azt, hogy képes erre. Davis ezzel kapcsolatban még a médianapon mondta el, hogy szeretne a pálya minden pontjáról veszélyt jelenteni, de megjegyezte azt is, hogy addig mindenki tud dobni, amíg edzésen van és nem helyeznek rá nyomást. Davis eddig két meccsen összesen 27 percet töltött a pályán az előszezonban, de ennyi idő alatt is eljutott 3/6 bedobott tripláig.

A Lakers tegnap hajnalban egyébként Las Vegasban játszott a Nets ellen, majd LeBron Jamest újfent megkérdezték arról, hogy szeretne-e egy napon csapattulajdonos lenni a városban – erre röviden annyit felelt, hogy ennek egyértelműen lenne értelme, és szerinte csak idő kérdése, hogy itt is legyen egy NBA-csapat. Mindez azért is érdekes, mert a minap Shaquille O’Neal is bejelentkezett a Las Vegas-i csapatért, és külön hangsúlyozta, hogy ő nem szeretne senkivel sem osztozkodni azon.

A Hornets bejelentette, hogy James Bouknight a mai nap folyamán műtéten esik át, hogy helyrehozzák a sérült meniszkuszát a bal térdében. A hátvéd október 5-én edzés közben sérült meg, legközelebb 4 hét múlva vizsgálják felül az állapotát.

Payton Pritchard hivatalosan is aláírta a Celticsnél a 4 éves, 30 millió dolláros hosszabbítását. A Nuggets lehívta Christian Braun 2024/25-ös opcióját. A Trail Blazers sem okozott meglepetést azzal, hogy lehívták Shaedon Sharpe opcióját a 2024/25-ös szezonra. Portlandben léptek egy másikat is, Antoine Davis szabadlistára került. Erik Stevenson és Paul Watson a Spurstől kapott szerződést. Brandon Randolph a Hawksnál írt alá, majd ki is tették.

A végére egy szomorú hír maradt, 81 éves korában elhunyt Brendan Malone egykori edző, Michael Malone édesapja. Brendan Malone 1986 és 2016 között dolgozott az NBA-ben, nagyrészt segédedzőként tevékenykedett, és pályafutása korai szakaszában két bajnoki címet is ünnepelhetett a Pistonsnál. Az első vezetőedzői megbízatását az 1995/96-os szezon előtt kapta meg, őt nevezték ki a ligához akkor csatlakozó Raptors élére. Torontóban egyetlen szezont töltött, vezetésével 21-61-es mérleggel zártak, ezt követően pedig ismét segédedzőnek ált. Később beugróként a Cavalierst is edzette a 2004/05-ös szezonban, itt 8-10-es mérleggel zárt, amit újabb segédedzői megbízatások követtek. Michael Malone ma hajnalban nem vett részt a Nuggets felkészülési meccsén, helyette David Adelman irányította a csapatot.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Heat centerére épített taktika hamar teret hódíthat – az NBA videón illusztrálja az új flopszabályokat – az anno Mikal Bridges-re cserélt Zhaire Smith azért tűnt el a ligából, mert majdnem meghalt – megpróbálták megfejteni a Kings titkát – fantasy-tippek haladóknak – kanadai cicaharc: Drake új albuma beleáll Dillon Brooksba – a túlértékelt csapatok és a túlfizetett játékosok „álomcsapata” – riportkönyv készült a G-Ligáról – visszatekintés a 2015-ös Kevin Love-Kelly Olynyk afférra.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus