Playoff-percek: Joe Prunty a túlvédekezést választotta

Antetokounmpo vezérré avanzsált, de a Bucks is fejlődött - egy jó dobóforma elég lehet? - itt jön ki a hazai pálya előnye, a történelem a Celtics mellett szól. 

A túlvédekezést választotta Joe Prunty

A Celtics-Bucks párharc legutóbbi mérkőzése után írtunk arról, hogy igazából két út áll Joe Prunty előtt a Boston változtatásai és Marcus Smart visszastérése után, ő pedig azt választotta, hogy megpróbál egy csúnya meccset megnyerni otthon - bejött neki. Betette a kezdőbe Thon Makert, akinek ugyan a triplái (0/4) és a blokkjai (megállt egynél) is elmaradtak, de így is nagyon hasznos volt a sebessége és az atletikussága, az Antetokounmpo-Maker-Parker frontcourt pedig nagyon komoly károkat okozott a Bostonnak, amikor utóbbi is pályára került. A Milwaukee végig fizikai fölényben volt, főleg amikor emellé a hármas mellé még Khris Middleton is pályán volt kettesben és a "hosszú karok erdejében" el is vesztek a Celtics-játékosok - mondhatjuk, hogy gyengén dobtak, de valójában még így is több extra kinti dobásuk beesett, egyszerűen mindenhova odaért a hosszabb, nagyobb, atletikusabb Bucks. Ezt tetézte, hogy folyamatosan le is tudott indítani a hazai alakulat, így Antetokounmpo is szabadabban tudott mozogni, a festékben pedig sikerült fölénybe kerülnie az együttesnek, ami szintén elengedhetetlen volt a sikerhez.

Jól is játszott a Milwaukee és Prunty finomhangolása is működött, így pedig magabiztosan utazhatnak el Bostonba - ez a recept ott is beválhat, ha képesek hasonlóan agresszíven elvenni Al Horford dobásait és ugyanilyen intenzitással dolgozni védekezésben.

Antetokounmpo vezérré avanzsált, a Bucks is fejlődött

A párharc során a leggyengébb meccsét éppen legutóbb, Bostonban játszotta a görög szupersztár, teljesen elvette a lehetőségeit a Celtics és mindössze tíz mezőnykísérletet vállalt - egyértelmű volt, hogy a Bucks stratégiája csak akkor működhet, ha Antetokounmpo ennél sokkal többet tud hozzátenni. Ezt ő is átérezte és sokkal agresszívebben ment neki a hatodik meccsnek, ahol 23 mezőnykísérlettel és nyolc kiharcolt büntetővel zárt, eljutott 31 pontig, letépett 14 lepattanót és a negyedik negyedben egyértelműen ő állt csapata élére: sorra hozta a kosarakat, megverte az emberét, volt kulcsfontosságú támadópattanója is. A többieknek itt leginkább az volt a dolga, hogy álljanak félre és várják az esetleges kiosztást, ez pedig jól működött, Antetkounmpo vezetésével behúzták a meccset.

A görög egyébként remekel, 26,7 pontot, 9,7 lepattanót és 6,5 gólpasszt átlagol a párharc során, 59,6%-kal dob mezőnyből, van három dupla-duplája, már harmadszor jutott el harminc pontig, de az is látszik, hogy csapatként is előreléptek tavalyhoz képest, amikor hasonló helyzetben kikaptak a Torontótól és kiestek - pedig Antetokounmpo akkor is 32 pontot szórt az utolsó, hatodik mérkőzésen. Akkor még ő maga sem volt ennyire kiegyensúlyozott, de csapatként sem tudtak mit reagálni a Raptors változtatásaira, ugyanilyen helyzetben elbuktak, most viszont már kétszer is sikerült válaszolniuk és kiegyenlíteniük, így 2010 óta először hetedik meccsre készülhetnek a playoffban - ennek a garnitúrának ez lesz az első ilyen fellépése. 

Egy jobb dobóforma elég lehet?

Az első két mérkőzés még viszonylag pontgazdagabb volt a párharcban, a harmadikon már csak a Bucks támadógépezete működött, azóta pedig kölcsönösen elrontják egymás játékát a csapatok - különösen igaz ez az ötödik-hatodik összecsapásra. Ahogy élesedik a helyzet, úgy ment el mindkét gárda az alacsonyabb szerkezet és az agresszív védekezés felé, erre láthattunk kiváló példát hajnalban is - Maker spacinget, sebességet, atletikusságot és rim protectiont hozott válaszul arra, hogy Baynes helyett Ojeleje kezdett a Celticsnél. Mindkét fél szenved támadásban, a Milwaukee-nak annyi előnye van, hogy sokkal eredményesebben tud rohanni, a Bostonnak pedig annyi, hogy jóval veszélyesebb kintről - ezt tetézi még az, hogy a Bucksnál játszik a széria legjobb játékosa. Nem túlzás azt állítani, hogy az nyerheti meg a hetedik meccset és egyben a párharcot is, aki támadásban pontosabb, higgadtabb tud lenni, talál egy-két extra teljesítményt - a hazai pálya és a bostoni közönség miatt előzetesen erre inkább a Celticsnek van esélye. 

"Ezekért a pillanatokért játszunk"

Nem nagyon keseregtek a bostoniak azon, hogy nem tudták idegenben lezárni a párharcot, inkább már előre tekintettek és arról beszéltek, hogy itt jön ki a hazai pálya előnye, hiszen a mindent eldöntő hetedik összecsapást otthon vívhatják meg. Brad Stevens hangsúlyozta, hogy természetesen nem így tervezték, de pontosan az ilyen pillanatokért játszanak: hetedik meccs a TD Gardenben, erre várnak. Al Horford volt már mindkét oldalon hasonló helyzetben, hiszen NBA-pályafutása első rájátszása éppen egy Bostonban elvesztett hetedik meccsel ért véget, ő is arról beszélt, hogy ez a szituáció jó tapasztalat a fiatal csapatnak, Jaylen Brown is elmondta, hogy nem voltak még ilyen helyzetben, de őrületre számít. A vendégek is hasonlóan készülnek természetesen, Khris Middleton például úgy fogalmazott, hogy itt már nincsenek titkok, az fog nyerni, aki jobban akarja a győzelmet...

Ehhez tegyük még hozzá, hogy a hetedik meccsek történetének legsikeresebb csapata a Celtics, 22-8-cal áll a franchise ilyen helyzetben, míg a Bucks mindössze 2-7-re - a Boston éppen tavaly nyert ugyanígy hazai hetedik meccset a Washingtonnal szemben. Az eddigi 128 hetedik meccsből egyébként mindössze 26-ot tudott megnyerni az aktuális vendégcsapat, a 128-ból hatnál döntött hosszabbítás, egyszer pedig dupla hosszabbítás.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus