161 éve született a kosárlabdázás atyja

1861. november 6-án látta meg a napvilágot a kosárlabda sportág kitalálója, dr. James Naismith - 30 éve debütált a ligában Shaquille O'Neal, november 6-án játszott először az NBA-ben Reggie Miller, Chris Mullin és Latrell Sprewell is.

James Naismith 1861. november 6-án látta meg a napvilágot Kanadában skót szülők gyermekeként, és a kanadai McGill Egyetemen szerzett diplomát testnevelésből. 1891-ben alma materében kezdett el tanítani, ám még ebben az évben a springfieldi YMCA iskola testnevelője lett, ahol kitalálta a kosárlabdát - kapott egy osztályt meg némi instrukciót a testnevelők vezetőjétől, hogy 14 napja van összerakni egy játékot, ami leköti a fiatalokat, télen formában tartja a sportolókat és ezzel együtt nem is túl sérülésveszélyes.

A 13 eredeti szabályról ezen a linken olvashattok. Az első kosármeccset 1891. december 21-én játszották, ám amint arról hét éve írtunk már, Naismith maga mesélte el egy 1939-es rádióadásban, hogy az a mérkőzés botrányba fulladt, ezért módosította a szabályokat. Az első hivatalos kosármeccsre 1892. január 20-án került sor.

Denverbe ment nem sokkal később, ahol orvosi diplomát szerzett, majd 1898-ban a Kansas Egyetemen kezdett tanítani - a személyzeti osztályon egy adminisztrációs hiba folytán itt regisztrálták a később sokáig használt dr. James A. Naismith néven, bár ő maga sosem használta így, soha nem volt második keresztneve, az "A." nem rövidített semmit. Az intézmény kosárlabda programja nem sokkal Naismith érkezése után indult be. Itt edzője volt annak a "Phog" Allennek, aki egyrészt létrehozta később a Kosárlabda Edzők Szövetségét, másrészt aki 1917-től kezdve a Kansas egyetem vezetőedzője volt egészen 1956-ig (1952-ben NCAA bajnok lett), harmadrészt akit a kosárlabda edzők atyjának tartanak, miután volt Dean Smith, Adolph Rupp és Ralph Miller trénere is. Később mindhárman edzőlegendák lettek, és a sportág számos meghatározó alakját nevelték ki. Dean Smith többek között Michael Jordant, James Worthy-t, Larry Brownt, Vince Cartert, Billy Cunninghamet, Bob McAdoo-t, George Karlt, illetve a Kansas és az UNC edzőlegendáját, Roy Williamst segítette hozzá a kiteljesedéshez, míg Adolph Rupp Pat Riley-t, illetve négy HoF-játékost (Frank Ramsey, Cliff Hagan, Dan Issel, Louie Dampier) indított el. 

Egy érdekesség, a Kansas Wildcats kosárlabdaprogramja azóta is az egyik legjobb az NCAA-ben, több, mint 120 éves történelmében egyetlen vezetőedzőnek negatív a mérlege - James Naismithnek, aki 55 győzelem mellett 60 vereséget könyvelhetett el...

1904-ben bemutató sportág volt a kosárlabda a St. Louis-i nyári olimpián, 1936-ban pedig Allen pénzt gyűjtött, és az adományokból elutaztatta Naismith-t az 1936-os berlini olimpiára, ahol egykori mestere láthatta, hogy az általa kitalált játék olimpiai sportág lett. Saját bevallása szerint az volt a legnagyobb ajándék számára, hogy szemtanúja lehetett annak, hogy hány országban űzik az általa kitalált játékot - ő adta át egyébként az érmeket az amerikai, a kanadai és a mexikói válogatott játékosainak, akik az első három helyen végeztek.

Nem sokkal a korábban említett rádióinterjút követően, 1939. november 28-án hunyt el, de örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, és ma az ő nevét viseli a Hírességek Csarnoka.

 

November 6-a több kiváló játékosnak is fontos dátum az NBA debütálásuk miatt. 30 esztendővel ezelőtt láthattuk először a ligában Shaquille O'Nealt, aki 12 pontos, 18 pattanós, 3 blokkos teljesítménnyel vezette 10 pontos sikerre az Orlando Magicet a Miami Heat ellen - az összképen csak némileg ront 8 eladott labdája. Ugyanezen a napon Latrell Sprewell 15 pontot, 3 pattanót és 2 szerzett labdát tett hozzá a Golden State Warriors Utah Jazz elleni sikeréhez. Öt évvel korábban Reggie Miller 10 ponttal és 3 szerzett labdával kezdett, az Indiana Pacers viszont simán kikapott a Phillytől. 37 évvel ezelőtt pedig a Warriors legendás alakja, Chris Mullin 15 ponttal nyitotta meg NBA-karrierjét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus