33 évesek a Lopez-ikrek, Havlicek karriercsúcsa és PO-rekordja 48

33. születésnapját ünnepli Brook és Robin Lopez - Mark Jackson 56 esztendős - Kevin Duckworth 57, Norm Van Lier 74 éves lenne - John Havlicek 48 éve dobta karriercsúcsát, ami máig fennálló rájátszáscsúcsot is tartalmaz.

Brook Lopez és Robin Lopez is 33. születésnapjukat ünneplik ma, hiszen ugyanazon a napon jöttek a világra. Az ikrek két év Stanford egyetem után jelentkeztek a 2008-as draftra, ahol Brookot a New Jersey Nets a 10., míg Robint a Phoenix Suns a 15. helyen vitte el.

Előbbinek jóval ígéretesebben indult a karrierje, hiszen a Nets kezdőcentere lett azonnal és viszonylag gyorsan 20 pont körüli játékos vált belőle, míg Robin a Sunsnál feleannyi lehetőséget sem kapott. A lockout után, a 2011-es év végén kezdődtek Brookkal a gondok: eltört a jobb lábfejében egy csont, így összesen 5 meccsen tudott pályára lépni abban a szezonban. 2012/13-ban All-Star lett, de az azt követő idényben a bokája tört el, így megint idő előtt fejeződött be számára az idény. Ezt követően egészséges tudott maradni, és 20 pontos átlaga is megmaradt, de gyenge védekezése és pocsék pattanózása miatt az idő közben Brooklynba költöző Nets lemondott róla.

2017-ben került a Los Angeles Lakershez, majd 2018 nyarán a Bucksba igazolt, és egy teljesen új oldalát kezdi megmutatni. A 2016/17-es, utolsó brooklyni idényben kezdett bele a tripladobásba igazán (meccsenként 1.8 bedobott hármas 34.6%-kal), 2018-19-ben pedig teljesen új szintre emelte ezt a képességét, all-time rekordokat döntött a centerként egy mérkőzésen beszórt trojkák számában - 36.5%-ra javult mutatója, és 2.3 hármast süllyesztett el találkozónként. Nagy szerepe volt abban, hogy a Bucks megnyerte az alapszakaszt. A 2019-20-as évadban csökkent a hatékonysága, viszont védekezésben remekelt: a liga második legjobb blokkolójaként zárt Hassan Whiteside mögött és beválasztották az All-Defensive Második Ötösbe. Az idei szezonban egyelőre támadásban és védekezésben is jó, ez a kiegyensúlyozottság csapata számaiban is visszaköszön, jelen pillanatban védekezésben és támadásban is Top10-es helyen állnak 100 támadásra vetítve.

Robin a nehéz arizonai évek után - ahol azért nem sok jelét mutatta annak, hogy használható játékos lesz belőle - egy háromcsapatos sign-and-trade cserével New Orleansban kötött ki 2012 nyarán, ahol újrakezdhette karrierjét. Tette ezt sikeresen, méghozzá olyannyira jól, hogy a Portland benne látta a megoldást 2013 nyarán: egy újabb háromcsapatos tranzakcióban megszerezték, és két évig kezdő centere volt az oregoni gárdának. 2015-ben a New York Knickshez szerződött, akik egy évvel később a Chicago Bullshoz cserélték a Derrick Rose, Joakim Noah-féle üzletben. Három évet húzott le a Bullsnál, közkedvelt, hasznos játékos volt a Bikáknál is, majd 2019 nyarán váltott: tesója mellé igazolt a Buckshoz, ahol 15 perces kiegészítőként használták, de igazán nem jött be ez a kaland - 2020 novemberében a Washington Wizardshoz írt alá, itt is csereként számítanak rá elsősorban.

Mindketten ismertek még egy-egy pályán kívüli dologról: Brook imádja a képregényeket, Robin pedig folyamatos "háborút" folytat a kabalafigurák ellen.

 

Jóval veretesebb múlttal rendelkezik a náluk 23 évvel idősebb, ma 56 esztendős Mark Jackson. A minden idők harmadik legtöbb gólpasszát (10.334) jegyző kosarast a New York Knicks az 1987-es draft 18. helyén választotta ki, de rögtön az év újonca lett 13.6 pontos, 10.6 gólpasszos és 4.8 lepattanós átlagaival. Egy évvel később az All-Star gálára is meghívták, de karrierje nem várt gödörbe került a következő két esztendőre a csapaton belüli nagyobb konkurencia miatt. 1992-ig volt a Knicks tagja: a Los Angeles Clippershez cserélték, amely 1994 nyarán adott túl rajta, így került az Indiana Pacershez.

Pályafutása legnagyobb csapatsikerét itt érte el, mivel az indianai együttessel ott volt a 2000-es döntőben. Öt és fél szezont húzott le itt - érdekesség, hogy 1996 nyarán Denverbe küldték, de az 1997-es deadline előtt visszacserélték Indianába. A 2000-es nagydöntő után lett szabadügynök. Mindössze fél évet játszott Torontóban, majd visszakerült első profi klubjához, ahol még másfél szezont töltött. Egy szezon erejéig próbálkozott Utah-ban, egy évig pedig a Houstonnál, de 2004-ben visszavonult minden idők egyik leglátványosabban passzoló egyese.

Aktív játékospályafutása után televíziós szakkommentátor lett, sokáig nem kapott lehetőséget egyik NBA csapat kispadján sem. A sansz 2011-ben jött el, amikor a Golden State Warriors vezetői úgy döntöttek, kipróbálják az edzői múlttal egyáltalán nem rendelkező Jacksont a kispadon. Az első évben még nem jött össze a rájátszás, 2012/13-ban azonban már igen, és úgy tűnt, a Warriors az egyik legígéretesebb gárda a ligában. Jackson körül azonban forrt a levegő, nem igazán jött ki jól a menedzsmenttel, úgyhogy az egyre jobb eredmények ellenére 2014-ben, a Clippers elleni elsőkörös búcsú után menesztették, az ő helyét vette át Steve Kerr. Azóta megint szakkommentátorként tevékenykedik, és bár sokszor felmerült a neve több csapat kispadjára is, egyelőre nem tért vissza az edzői pályára.

Jackson öccse volt a tragikusan fiatalon, 38 évesen elhunyt Troy Jackson - a hatalmas termetű játékos Escalade művésznéven az And1 Mixtape Tour egyik legnépszerűbb streetballereként vált ismertté. 

 

Lopezéknél valószínűleg kevésbé ismert Kevin Duckworth, aki a 80-as évek második és a 90-es évek első felében volt a Blazers kezdő centere, és aki 57 esztendős lenne ma. A magasembert még a San Antonio Spurs draftolta az 1986-os draft második körének 33. helyén, de ugyanebben az évben el is cserélték Portlandbe, ahol szinte azonnal kezdő lett. Itt töltött hat és fél évében egyszer sem hozott űrszámokat, ennek ellenére 1989-ben és 1991-ben is ott volt az All-Star gálán, 1990-ben és 1992-ben pedig a nagydöntőben csapatával.

Győzni egyszer sem sikerült, és utolsó két, visszafogottabb idénye után, 1993 nyarán megvált a Blazers a középjátékostól. Két évet töltött a Washington Bulletsben, egyet pedig Milwaukee-ban. 1996-ban még aláírt a Los Angeles Clippershez, de ezzel a szezonnal be is fejezte pályafutását. Visszavonulását követően visszatért Oregonba, dolgozott többek között a Blazersnek is. 2008. augusztus 26-án hunyt el szívelégtelenségben. Isten nyugosztalja!

 

Szintén nincs már közöttünk az a Norm Van Lier, aki 1947. április 1-jén született, tehát 74 esztendős lenne a mai napon. Karrierjéről halálának évfordulóján írtunk már - őt is Isten nyugosztalja!

 

Egy karriercsúcs is ehhez a dátumhoz köthető. 1973. április 1-jén, 48 évvel ezelőtt a Boston Celtics az Atlanta Hawkst fogadta a keleti rájátszás első körének első mérkőzésén. A hazaiak simán, 134-109-re verték a többek között Pete Maravich által fémjelzett atlantai együttest, a találkozó hőse pedig a 9 pattanója és 6 gólpassza mellett 54 pontos (24/36 mezőny, 6/6 büntető) karriercsúcsot szóró John Havlicek volt. A 24 mezőnykosár máig fennálló PO-rekord - korábban Wilt Chamberlain, azóta pedig Michael Jordan dobott ennyit egy rájátszás találkozón, ennél többet még soha senki.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus