Egy labdán múlt, de nem jutott elődöntőbe a magyar válogatott

Megvolt az esély, de nem sikerült vele élni, nagyot küzdött, de végül vereséget szenvedett a magyar női válogatott Nagy-Britannia ellen.

Női Európa-bajnokság, negyeddöntő
Magyarország - Nagy-Britannia 59-62 (13-15, 9-17, 16-16, 21-14)

Magyarország: Studer 10/6, Turner 11/6, Raksányi 10/6, Zele 5/3, Határ 8.
cserék: Dubei 3/3, Varga 4, Horti 8.

Nagy-Britannia legjobb dobói: Fagbenle 29/3, Jones 8/6, Samuelson 7.

A mérkőzés statisztikája erre a linkre kattintva megtekinthető!

Az Európa-bajnoki elődöntő és az olimpiai részvétel volt a tét ezen a találkozón, amely előtt mindkét csapatnak volt ideje felkészülni akár fejben, akár taktikailag - Székely Norbert azt mondta az összecsapás előtt, hogy érezhető a feszültség a magyar válogatotton, de reméli, hogy ez a legjobbat hozza ki a játékosokból.

Ezek után Raksányi agresszív betörésével és kettesével indult a mérkőzés, majd egy labdaszerzés után betalált még egyszer, Turner pedig azonnal bevert egy triplát is, még két perc sem telt el, máris 7-0 állt az eredményjelzőn a mieink javára. Az első negyed második felére aztán összeszedték magukat a britek és a brusztolós, kevés pontot hozó találkozón 11-11-nél kiegyenlítettek, sőt, a játékrész legvégén 13-15-re fordítottak is - Studer ugyan nagyon pörgött hátul, de elöl nem nagyon találták a ritmust a mieink, a tíz perc alatt eladott hat labda pedig eléggé bekorlátozta a lehetőségeket. A második negyed rögtön két brit triplával indult, majd amikor egy duplával sikerült válaszolni, a szigetországiak elsüllyesztették a harmadik távolijukat is, úgyhogy a 7-0-s rajt után itt már 15-24 állt az eredményjelzőn, Székely Norbertnek időt kellett kérnie. Nagy változást azonban ez sem hozott, támadásban egyáltalán nem működött a gépezet, rengeteg volt az eladott labda, a pontatlanság, a hiba és Dubei nagy triplája is csak átmeneti orvosságnak bizonyult. A nagyszünetben végül 22-32 volt az állás, tíz pont volt a hátrány és sem a 30% alatti mezőnymutató nem volt biztató, sem az, hogy a britek vezére, Temi Fagbenle már 11 pontnál járt, őt nem sikerült lassítani.

A második félidőre próbált változtatni Székely Norbert és stábja, de a támadójáték továbbra sem volt az igazi, a britek pedig büntették a hibákat - hiába esett be egy Zele-tripla, hiába dobott kosarat faulttal együtt Horti, ezek csak felvillanások voltak, stabilan nem sikerült a kékmezesek fölé kerekedni. Egy Raksányi-hármas után visszajött a magyar csapat hét pontra, úgy tűnt, hogy valami történhet, de Fagbenle egymás után tempót is berámolt, úgyhogy visszaállította a tíz egység feletti különbséget és Székelynek időt kellett kérnie. A problémákat viszont nem tudta megoldani ezzel sem, Fagbenle egyedül tíz pontot dobott egy negyed alatt, így pedig nem lehetett csökkenteni a hátrányt, a záró etap is közte tízről vette kezdetét. Itt sikerült közelebb jönni, hat pont volt a hátrány és a magyar csapat mindent megtett azért, hogy élessé tegye a végjátékot - három és fél perccel az órán egy Studer-hármassal sikerült öt pontra közelíteni, majd egy bravúros Turner-triplával már csak kettő volt közte.

Nem egészen két perccel a vége előtt, 56-58-nál a britek már időt kértek, majd eladták a labdát, megvolt a lehetőség az egyenlítésre, de egy perccel az órán Határ két ziccert is mellédobott kulcshelyzetben, ráadásul a túloldalon Fagbenle dobott róla egy kettest - ezek voltak azok a clutch szituációk, amelyeken úgy tűnt, hgy elment a mérkőzés. Itt Studer azért még bevert egy parádés triplát, majd határ betakarta Fagbenlét, úgyhogy 21 másodpercnél labdája volt a magyar válogatottnak ahhoz, hogy nyerjen, ám Határ kihagyott egy újabb közeli kettest, ezzel pedig elúszott a továbbjutás - több esély nem adódott, két brit büntetővel zárult a találkozó.

Összességében nagyot harcolt a magyar csapat, amely végig futott az eredmény után és egyetlen dobásra volt attól, hogy nyerjen, de nem sikerült feltenni a pontot az i-re, úgyhogy nem jutottunk be a legjobb négy közé - az olimpiai részvételért viszont még lehet játszani a folytatásban. Fagbenle egyébként végül 29 pontot szórt egymaga, nem túlzás azt mondani, hogy ő volt a mérleg nyelve.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus