Három ponttal kaptunk ki Oroszországban, csoportmásodikok lettünk

Óriásit hajrázott női válogatottunk Oroszországban, de végül szoros végjátékban kikapott, így matematikailag még nem biztos az Eb-részvételünk.

Női Európa-bajnoki selejtező, C-csoport, 6. forduló

Oroszország - Magyarország 56-53 (16-8, 13-11, 13-20, 14-14)

Oroszország: Beglova 1, Beljakova 3/3, Musina 20/9, Vadejeva 12, Vieru 10.
Csere: Shilova 4, Fedorenkova -, Leskovceva 5, Maiga -, Tyihonyenko -, Anojkina 1, Petrusina -.

Magyarország: Studer 12/6, Dubei 4, Raksányi 5/3, Goree 12, Határ 11.
Csere: Varga 4, Gereben 2, Barnai -, Nagy -, Lelik -, Kiss 2, Katona 1.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

A csoportelsőségért és a teljesen biztos továbbjutásért szállt harcba a magyar női válogatott, ennek megfelelően neki is estek az orosz válogatottnak, Goree, Raksányi is Dubei kosaraival villámgyorsan előnybe kerültünk. A fór azonban nem tartott sokáig, a hazaiak egyrészt bekeményítettek védekezésben, másrészt Vieru révén jól használták magasemberük képességeit, Musina pedig kintről-bentről eredményes volt - egy 13-2-es futással válaszoltak (15-6). A mieink nagyon nem találták elöl a ritmust, a hosszú magyar kosárcsendet egy Barnai-Goree összjáték szakította meg, de továbbra sem akart beindulni a szekér, Barnai büntetőkből sem tudott betalálni, pedig voltak labdaszerzéseink, ráadásul hátul sikerült rendezni a sorokat, az utolsó három percben egy büntetőt jegyeztek a vendéglátók (16-8).

A második negyed is jobban indult a mieinknek, Határ Bernadettet kétszer is jól találta meg a palánkok közelében Gereben és Raksányi, majd a center adott szép gólpasszt Varga Zsófiának, miközben az oroszok egy Leskovceva-duplát jegyezhettek fel - érkezett is a hazai időkérés. A pauza után sem változott a játék képe, az oroszok is két büntetőt rontottak, Varga újabb kosarával már csak kettő volt közte. Vieru szakította meg az oroszok rossz szériáját, és itt ismét egy pusztító két-három perc jött a vendéglátóktól, hátul felpörögtek, Shilova és Musina rendezetlen védelem ellen szerzett kosarakat, pillanatok alatt futottak egy 7-0-t. Székely Norbert is magához rendelte csapatát, de Shilova újabb kosarával gyorsan kétszámjegyűre változott a különbség (27-17). Ráadásul bónuszba is kerültünk, az orosz támadások rendre faultokkal értek véget, szerencsére a hazaiak borzasztóan büntetőztek, így nagyon nem nyílt tovább az olló. Dubei szép, nullszögből eleresztett középtávolijával sikerült végre kosarat szerezni, de így is tízpontos hátránnyal mehettünk pihenőre.

A fordulás után Határ hozhatta volna tízen belülre a mieinket, de ziccert rontott, ezt pedig nagyon megbosszulták az oroszok - Beljakova hármast dobott, Musina pedig egy duplát, ezzel már 15-tel mentek a hazaiak és úgy festett, akár el is dönthetik a derbit. Ám volt ehhez egy-két szava a Székely-hölgykoszurúnak is, Goree kosara után Határ Bernadett pár hibát követően eredményes volt közelről, aztán egy szép szerelést mutatott be a túloldalon, Studer Ágnes ezt követően megint megtalálta őt ziccerben, majd a szekszárdi ifjonc hozta 10-en belülre a magyar válogatottat, újra felcsillant a remény.

Védekezésben hihetetlen stabilitást mutatott ezekben a percekben nemzeti csapatunk, ezzel pedig elbírtuk azt is, hogy sok lélektanilag fontos pillanatban nem tudtunk kosarat szerezni. Studer törte meg a jeget, az ő hármasával 36-30-nál volt először érezhető, hogy itt bizony tényleg lehet keresnivalója válogatottunknak. Újfent a vezérként fellépő fiatal irányító talált be, de 2+1-es akciója végén a büntetőt már nem sikerült értékesíteni, majd Goree szedte vissza Studer elrontott triplája után a támadó-pattanót és máris csak négy volt oda.

Pillanatokon belül volt esélyünk egyenlíteni is, de 38-36-nál Studer jó büntetői után Határra ráfújtak egy három másodpercet, viszont az extázisban játszó magyar válogatott és az élete talán legjobb negyedét játszó Studer Ágnes a következő támadásban triplát dobott, ezzel 38-39-re már mi vezettünk! A negyed hajrája sajnos nem jól sikerült a mieinknek, de így is csak három ponttal vezettek az oroszok az utolsó etap előtt.

A negyedik játékrész már abszolút az idegek harca volt, Katona Szidónia egy büntetőt értékesített, egyet pedig kihagyott, de Goree újra egyenlíteni tudott, majd egy Vadejeva kosár után Kiss Virág egalizált 44-44-nél. Raksányi hármasával még a 35. percben is tudtunk vezetni, de ekkor több nagy esélyt is elszalasztottunk és elengedtük négy ponttal az oroszokat. Az utolsó két percben még négyszer is támadhattunk az egyenlítésért, ám nyolc másodperccel a vége előtt hiába hibáztak hármast a hazaiak, az utolsó támadásánál a meccs egyik magyar hőse, Studer a lepattanó után eladta a labdát, ezzel pedig megmenekültek az oroszok és csoportgyőztesként zárták a selejtező kört - mi pedig várhatunk a többi eredményre, hogy matematikailag is biztos legyen az Európa-bajnokságra való kijutásunk.

 

Fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus