Női Magyar Kupa: kiélezett meccseken alakult ki az elődöntő mezőnye

Két egylabdás meccset egy hosszabbításos derbi követett, egyedül a Sopron jutott tovább sima mérkőzésen.

 

Killik László Női K&H Magyar Kupa, negyeddöntők

VBW CEKK Cegléd - PEAC-Pécs  52-53 (14-14, 13-16, 15-10, 10-13)

Az előzetes várakozásoknak megfelelően végig kiélezett csatát vívtak a felek, akik láthatóan készültek az ellenfél magasembereire: az egyik oldalon Moore, a másikon Kiss Virág faultjai gyűltek gyorsan, az első félidőben mindketten hármat gyűjtöttek be. Az első félidőben a pécsieknél Szűcs Réka nyújtott extrát, ezzel vezettek is a nagyszünetben, fordulás után viszont úgy tűnt, hogy a ceglédiek bedeszkázták a gyűrűjüket, 13-5-tel kezdtek, és csak a harmadik negyed végén sikerült ezt valamennyire feltörnie a PEAC-nak.

Az utolsó negyedben aztán a faultokat, büntetőket kiharcoló Wentzel Nóra és a két hármast is elsüllyesztő Sarok Nikolett lépett elő, illetve Kiss Virág is fontos pillanatban talált be, míg a túloldalon senki nem tudott a csapat élére állni: 52-53 után három lövése is akadt a ceglédieknek a győzelem megszerzésére, de minden kimaradt. A PEAC-nál érdemes még kiemelni Andusic játékát, aki 7 pontja mellett 12 lepattanót és 4 blokkot jegyzett, illetve a túloldalon Ortizt, aki 10 pontja mellett 9 gólpasszig és 9 kiharcolt faultig jutott. 

A Cegléd legjobb dobói: McBryde 14/12, Moore 11, Ortiz 10.
A Pécs legjobb dobói: Wentzel 13/3, Sarok 11/9, Szűcs 10/6.

Uni Győr MÉLY-ÚT - Aluinvent DVTK 71-74 (9-17, 24-18, 25-15, 13-24)

Korán komolyabb előnyt harcolt ki a DVTK, 4-3-as győri fórt követően Medgyessy vezérletével zsinórban három triplát szórtak, és az itt megszerzett előnyt meg is tartották az első negyed végéig. A jó diósgyőri kezdést azonban nem követte hasonló folytatás, a Győr Török, Kiss és Dombai kosaraival villámgyorsan futott egy 8-0-t - ezt a rohamot még visszaverte a Kányási, Hayes és Medgyessy húzta DVTK, ám a félidő hajrája egyértelműen a Kiesel-Dombai páros vezette győrieké volt.

Fordulás után ugyan Mokango révén a Diósgyőr talált be először, utána viszont jött egy nagy győri roham Dombaival az élen, itt a vezetést is átvette a Győr. Ekkor még Medgyessy és és Aho Nina riadót fújt, megfordították az állást, de a negyed hajrája megint a Győré volt, az utolsó percekben egy 18-6-os rohanást vitt végig Török révén. Nyolc pontos előnnyel futott neki a Iványi Dalma csapata az utolsó játékrésznek, ám akadt még csavar a meccsben: a DVTK 15-2-es rohanással a nyolc pontos mínuszból öt pontos pluszt csinált. Elúszni látszott a hajó, de a Győrnél Dubei kettő, Kiesel egy hármassal tartotta a lelket a csapatában, ám az utolsó percben hiába jöttek fel 71-72-re, Aho Nina ziccere után már csak a csoda segíthetett volna. Dubei utolsó egyenlítési kísérlete már nem ment be, így egy klasszikus hullámvasút-mérkőzésen Földi Attila csapata harcolta ki a továbbjutást. 

A Győr legjobb dobói: Kiesel 20/3, Török 18/9, Dombai 12/6.
A DVTK legjobb dobói: Hayes 27/6, Medgyessy 16/9, Kiss A. 10.

TFSE-MTK - Atomerőmű KSC Szekszárd 79-85 (21-16, 19-21, 13-21, 22-17, 4-10) - h.u.

Alaposan beragadt a rajtnál az esélyesebb Szekszárd, a TFSE rögtön egy 10-2-es futással jelezte, hogy nem feltett kézel lépett pályára, és már ekkor látszott, hogy Bernáth Réka és Chanise Jenkins párosa sok gondot fog okozni. A második negyedben Alisia Jenkins is villogott a budapestieknél, 33-21-re is vezettek, amikor Gereben, McCall és Theodoreán fújt riadót, kosaraikkal villámgyorsan visszajöttek a meccsbe, 35-35-nél pedig már egál volt az állás. Ekkor még a TFSE-MTK megrázta magát és egytriplányi előnyt kiharcolt, a harmadik negyedben viszont nem igazán találták a játékukat. A szekszárdiak előbb utolérték, majd a játékrész derekán Gereben és Bálint kosaraival le is hagyták ellenfelüket, úgy tűnt, sikerült megtörniük az ellenállást.

Ehhez képest a Bernáth-C. Jenkins párosra építő fővárosiak két villámgyors triplával visszavették az előnyt a negyedik negyed elején, innentől kezdve pedig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Goree és Bernáth felváltva szerezte a pontokat, ám a TFSE-nél mások is betaláltak, így 71-65-nél nehéz helyzetbe került a Szekszárd. Studerék azonban megint megrázták magukat, 10-1-es futással fordítottak - Bernáth sem hagyta annyiban, három büntetővel egalizált, jöhetett a ráadás. Itt Bernáth már egyedül maradt Chanise Jenkins kipontozódása után, 79-79-ig még tartotta csapatát, utána viszont ő is eladott egy fontos labdát, majd társai is sorra hibáztak, innen pedig már megoldotta a KSC. A tolnaiaknál a 21 pontot, 9 pattanót és 8 kiharcolt faultot jegyző Erica McCall, a fővárosiaknál pedig a csere nélkül (!) játszó Bernáth Réka is extra teljesítményt nyújtott (31 pont, 13/16 büntető, 4/6 tripla, 10 kiharcolt fault), de a TFSE végül nem bírta el, hogy a kispadjukról egyetlen pont sem érkezett. 

A TFSE-MTK legjobb dobói: Bernáth 31/12, C. Jenkins 25/15, A. Jenkins 8/3, Markovic 8.
A Szekszárd legjobb dobói: McCall 21/3, Goree 16/3, Studer 15/3.

Ludovika-FCSM Csata - Sopron Basket 53-88 (17-25, 8-26, 17-16, 11-21)

Jobban kezdett a Csata, az első öt percben többször is vezettek 1-2 ponttal, az első negyed hajráját viszont Brooks és Krajisnik révén megpörgette a Sopron, majd a második negyedben 19-27 után futottak egy 12-0-t - támadásban Walker, védekezésben Határ állította megoldhatatlan feladat elé Horváth Bettiéket. A negyed második felében elkezdtek beesni a soproni triplák, így már nagyszünetben 26 volt közte. Fordulás után a Csata stabilizálta a védekezését, nem engedtek könnyű pontokat, elöl pedig Böröndy villogott, közelebb viszont nem tudtak kerülni. Az utolsó negyedben aztán a Sopron ismét felpörgött, a különbség 30 pont fölé kúszott, innentől kezdve pedig formalitássá váltak az utolsó percek. A Csatánál senki nem jutott 10 pontig, a Sopronban viszont a légiósok hozták magukat, illetve külön érdemes kiemelni Határ Bernadett teljesítményét: a válogatott center 8/8-as mezőnymutatóval és 2/3 büntetővel dobott 18 pontot, leszedett 11 lepattanót és 2 blokkot is kiosztott, 35 VAL-t gyűjtött alig 22 perc alatt. 

A Csata legjobb dobói: Horváth 9/3, Zempare 9, James 8.
A Sopron legjobb dobói: Határ 18, Walker 17/3, Brooks, Williams 15/3-15/3.

Az elődöntőket pénteken rendezik, íme a párosítás:

15:00 - PEAC-Pécs - Aluinvent DVTK
17:30 - Atomerőmű KSC Szekszárd - Sopron Basket

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus