Női NB I: Győztek az esélyesek, pontzuhatag a Győr-Vasas derbin

Idegenben győzött a Sopron és a DVTK is - pontgazdag meccsen verte a Győr a Vasast - simán nyert a PEAC, a CEKK és a Szekszárd.

Női NB I A csoport, első forduló

 

PEAC-Pécs – ELTE BEAC Újbuda 84-48 (19-18, 18-15, 25-7, 22-8)

Ellentétes félidők. Az első húsz percet átaludta, de a harmadik felvonásban megérkezett a mérkőzésbe Meszlényi Róbert együttese, és onnantól nem volt kérdés, ki nyeri az összecsapást. Négy új légióssal vág neki az új idénynek a pécsi gárda, közülük elsősorban Taisiia Udodenko volt elemében - az ukrán center 16 pontja és 12 lepattanója mellé öt szerzett labdát és négy gólpasszt is hozzátett, mindez 29 perc alatt 37 VAL-t ért számára. A két amerikai, Maegan Conwright és Cierra Bravard is hozta, amit kellett, viszont náluk is hasznosabban játszott a 18 esztendős Wentzel Nóra – a nyári U18-as Eb-n ezüstérmes magyar válogatott egyik alapembere 9 ponttal, 7 lepattanóval és 5 gólpasszal kezdte a szezont, mintegy előrevetítve, milyen sokoldalú játékos válhat belőle. Első élvonalbeli mérkőzésén lépett pályára a PEAC színeiben a 16. életévét nyáron betöltött Habling Lara, nincs híján a tehetségeknek a baranyai megyeszékhely.  


Elsőre betliztek a BEAC légiósai. A fővárosi alakulat jól tartotta magát az első húsz percben, de ez jobbára a „veterán” Laklóth – Szabó duónak volt köszönhető, a pontok java részét a két magyar játékos szerezte. Abigail Fogg 3 egységig jutott 1/8-as mezőnymutatóval, Magdalena Lanwehr is megállt hétnél (3/10 mezőnyből), Ameela Li pedig hatnál (2/6), így hiába remekelt a tavaly Győrből érkező Laklóth (13 pont, 7 lepattanó, 11 kiharcolt fault) és Szabó (16 pont, 3/4 tripla), a 23 eladott labda és a 32%-os mezőnyszázalék nem fért bele Balogh Judit csapatának.


UNI Győr MÉLY-ÚT – Vasas Akadémia  105-97 (34-27, 26-21, 26-27, 19-22)

Nem a védekezés dominált. Pontgazdag találkozót láthattak a Széchenyi István Egyetemi csarnokba kilátogató nézők, a nyáron alaposan megerősödött győriek igazi dobóversenyt rendeztek a pasarétiekkel. A találkozó pikantériája az éppen a Vasastól Győrbe igazoló Dombai Réka játéka volt, a 17 esztendős tehetség 12 ponttal vette ki a részét a volt csapata ellen diadalból. Rajta kívül jól muzsikált az Ygueravide – Hruscakova légiósduó is, a spanyol 17 pontja mellett 6 gólpasszal, a szlovák 14 egységgel debütált új csapatában, de kiváló napot fogott ki a szintén új érkező Barnai Judit (13 pont, 5/6 mezőnyből, 6 lepattanó, 3 assziszt 20 perc alatt), és a hatodik győri szezonját kezdő Török Ágnes (17 pont, 7/11 mezőnyből) is. Félidőben 60-48-ra vezettek a remekül dobó Rába-partiak, de nem hagyta magát Földi Attila együttese, a fordulás után alaposan megizzasztották a zöld-fehéreket – ha nem is lett egylabdás meccs a végére, nem álltak ettől távol a pasarétiek, biztató játékkal nyitották az új évadot az egyik éremesélyes otthonában.


Hárman a világ ellen. Parádésan mutatkozott be a Vasasban az amerikai Brianna Fraser – Taylor Murray páros, előbbi 32 pontot szórt 34 perc alatt, utóbbi 24 pontig és 9 gólpasszig jutott. Üde színfolt volt a Dombai távozásával nagyobb szerepet kapó, már tavaly is bizonyító Tóth Orsolya, a 3x3-ban „household” névnek számító hátvéd 21 pontot, 7 lepattanót és 3 labdaszerzést könyvelhetett el 27 játékperc alatt. Ezen a trión kívül azonban a többiek nem igazán villogtak, Vukov és Madár 5-5 ponttal jelentkezett, Smailbegovic Nadja megállt kettőnél – a szezonrajt előtt megsérülő Bach Boglárka nagyon hiányzott a gárdából, de ezzel együtt is remek meccset játszottak a pasarétiek.

 

TFSE-MTK – Aluinvent DVTK  66-83 (19-22, 6-24, 23-11, 18-26)

Hozta a kötelezőt a Diósgyőr. Első mérkőzését a tavalyi ezüstérmes ellen játszotta a B csoportot megnyerő (és az MTK-val egyesülő) TFSE, de megilletődöttségnek nyoma sem volt a fővárosiak játékán – főként a két Jenkins, Chanise és Alisia találataira alapozva fej-fej mellett haladtak az esélyesebb DVTK-val az első negyedben. A második tíz percben azonban beindult a piros-fehér henger, Skoric, Szücs és Goree vezérletvel 24-6-ra vitte el az etapot Cziczás László alakulata, úgy tűnt, egy negyedet bír csak a túlerővel szemben a TFSE. Nem így lett, a harmadik felvonásban ismét lendületes játékot láthattunk az újonctól, főként a „nagyobbik” Jenkins, Alisia villogott, aki végül 23 ponttal és 19 lepattanóval zárta az összecsapást. 10-15 pont környéki vezetését azért stabilan tartani tudta a diósgyőri alakulat egészen a végjátékig, így összességében megérdemelten nyerték meg a mérkőzést – bár két fontos játékos, Kányási Veronika és Katona Szidónia hiányzott a miskolci rotációból, ezt is elbírták a vendégek. A sérült Chanel Mokango helyére igazolt Ziomara Morrison a Reyer Venezia elleni Euroliga-selejtező után itt is hasznos játékkal rukkolt elő (16 pont, 10 lepattanó, 7 kiharcolt fault), Maja Skoric 21-et hintett, Cyesha Goree 12 pontos, 11 pattanós dupla-duplát hozott, és Pusztai Petra is beköszönt tíz egységgel. 


Soha rosszabb kezdést. Bár érezhetően a Jenkins-duóra épült az újonc TFSE játéka, voltak szakaszai a mérkőzésnek, amikor rá tudta erőltetni akaratát a DVTK-ra Magyar Bianka együttese. A 3x3-as U23-as vb-re készülő Kováts Gabriella hiányzott a házigazdától, az MTK-tól érkező Süle Krisztina 8 ponttal mutatkozott be új állomáshelyén. 

 

Atomerőmű KSC Szekszárd – ZTE NKK  89-62 (16-20, 29-15, 20-12, 24-15)

A védelem volt a kulcs. Az első negyedben érződött a szezon eleji forma a tavalyi ötödik Szekszárdon, de hamar rendet tett a fejekben Zseljko Djokics, és a hátralévő harminc percben nem volt pardon, a tolnaiak lelépték a zalaiakat. Főként a védjegyükké vált harapós védekezés hiányzott az első tíz percben a szekszárdiaktól, de ahogy ezt összekapták, jöttek a könnyű kosarak is – a második éve a KSC-nél pattogtató Ivana Dojkic 20 ponttal, 4 lepattanóval és 4 gólpasszal húzóembernek bizonyult, rajta kívül még négyen értek el kétszámjegyű ponttermést. Studer Ágnes egy gyengébben sikerült idény után biztató játékkal jelentkezett, 16 pontja mellé ő is kiosztott négy asszisztot, jól mozgatta a társakat, bedobálta helyzeteit. A WNBA-ből visszatérő Erica McCall 11-11-es dupla-duplával kezdte meg harmadik szekszárdi szezonját, igazi csapatmunka volt tehát a kiütéses siker mögött. 


Nem volt elég pont a ZTE-ben. Bár jó játékkal tért vissza Kirby Burkholder (13 pont, 5 lepattanó, 9 kiharcolt fault), és Keyona Hayes is jól debütált (16 pont, 11 pattanó), csak az első játékrészben volt partiban Molnár József alakulata – a padról érkező Ndiba 9, Delic pedig kettő pontot tett be a közösbe, senki más nem talált be. A hét fős rotáció pedig kevésnek bizonyult a több embert forgatni tudó tolnaiakkal szemben, a szívósan védekező hazaiak eredményesen fárasztották a zalaiakat. 

 

VBW CEKK Cegléd – PINKK-Pécsi 424  92-53 (18-10, 29-10, 24-17, 21-16)

Így kell kezdeni. Ellentmondást nem tűrő játékkal nyitotta az új évadot a Cegléd, az első félidőben valósággal átgazoltak a kozármislenyieken a kék-sárgák – kiütéses győzelemmel mutatkozott be a kispadon Gabriel Carrasco mester. Főként a légiósok húzták a CEKK szekerét – Brezinova (19 pont, 7 lepattanó), Higgins (14 pont, 16 lepattanó), Swanier (11 pont, 6 gólpassz) és Stankiewicz (11 pont, 6 kiharcolt szabálytalanság) is hozta, amit kellett, extraként érkezett a padról Böröndy Dominika 13 pontja (4/6 tripla). 


Egyedül nem megy. Shenita Landry 19 ponttal és 7 pattanóval igyekezett húzni az övéit, de rajta kívül nem akadt, aki a tíz pontot elérte volna – Vári és Kovács 9-9 egységet tett hozzá, de csapatszinten 35%-kal céloztak a vendégek, ez, valamint a 25 eladott labda pedig nem fért bele a remeklő ceglédiekkel szemben. Jáhni Zsófia hiányzott a PINKK-ből, de önmagában erre nem foghatja a vereséget a gárda – sok fiatallal állt fel Marossy Gergely csapata, a rutintalanság pedig kiütközött a meccsen.

 

NKE-FCSM Csata – Sopron Basket  63-81 (18-19, 7-24, 17-24, 21-14)

Nem érződött a kihagyás Brooks-on. A TFSE – DVTK találkozóhoz hasonlóan alakult a Csata – Sopron derbi is – az első negyed itt is az ismerkedés jegyében telt, majd a másodikban elhúzott az esélyesebb alakulat, és meg is szerezte a győzelmet. A gyermekáldás után visszatérő Jelena Brooks rögtön húzóember tudott lenni a soproniaknál, 20 pontját 4/6-os triplázással szerezte a klasszis bedobó. Aleksandra Crvendakic is jól mozgott, ő 17 ponttal és 6 lepattanóval kezdte az új szezont, de Dubei Debóra is hozzátett 11-et. A WNBS-ből nemrég érkező Briann January 8 pontja mellé 8 gólpasszt osztott ki, hamar megtalálta tehát a hangot a társakkal, döcögős első negyed után könnyed győzelmet aratott a címvédő a bajnoki nyitányon. 


A hosszabb pad döntött. 17-10-es dupla-duplával debütált új csapatában Megan Gustafson, Emma Cannon is hozzátett 13-at, de a padról csak Radócz Fanni triplája érkezett az egész mérkőzésen, nem volt elég fegyver Tursics Krisztián kezében egy Sopron szintű ellenfél legyűréséhez. Ennek ellenére mutatott biztató dolgokat a fővárosi alakulat, sok a fiatal a keretben, akik sokat profitálhatnak az ilyen összecsapásokból, ezt Tursics mester is kiemelte meccsvégi nyilatkozatában.  

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus