Női NB I: Nem kellett sokat várni az újonc első diadalára

Könnyedén győzött a Sopron és a DVTK. Óriási hátrányt dolgozott le, és nyert hosszabbításos derbit a ZTE. A TFSE meglepte a PEAC-ot, a Szekszárd elhozta a bajnoki pontokat a Vasas otthonából.

Női NB I A csoport, második forduló

 

Aluinvent DVTK – ELTE BEAC Újbuda 101-55 (25-17, 24-4, 30-15, 22-19)

Hengerelt a DVTK. Bár az első játékrész még viszonylag szorosan alakult, a második etapban valósággal átgázolt a fővárosiakon a diósgyőri alakulat – 24-4-re nyerte ezt a szakaszt Cziczás László együttese, így 49-21-re vezetett a félidőben. A fordulás után még 15 pontot hozzátett addig is tetemes előnyéhez a DVTK, így a végjáték teljesen izgalommentesen alakult – az is belefért a miskolciaknak, hogy Medgyessy Dóra csupán négy percet játsszon. A helyén ugyanis remekelt a sérüléséből felépülő Kányási Veronika, a két éve Ceglédről érkezett hátvéd 23 perc alatt 13 pontot, 5 gólpasszt és 5 szerzett labdát jegyzett.  Szintén kiválóan szállt be a padról Zele Dorina, a Kányásihoz hasonlóan szolnoki nevelésű erőcsatár 17 ponttal és 5 lepattanóval járult hozzá a diadalhoz, de Szűcs Réka 8 pontos, 8 asszisztos teljesítménye is megsüvegelendő. A kezdőknek nem is kellett nagyon megszakadniuk, de Cyesha Goree azért így is összehozott egy 21 pontos, 15 pattanós dupla-duplát – jó védekezésüknek köszönhetően sok könnyű ziccert dobhattak a hazaiak, nem fenyegette veszély a sikerüket.

Ez nem a BEAC napja volt. Az első fordulóban a Szabó Dóra – Laklóth Anna duó húzta Balogh Judit csapatát, de csak egy félidőt bírtak a PEAC otthonában – a két rutinos magyarra ezúttal sem lehetett panasz, Szabó 4/4-es triplázással szórt 18 pontot, de ezúttal már az első 20 perc során eldőlt a derbi. Bár Abigail Fogg jobban mozgott, mint legutóbb (12 pont, 4 lepattanó), Ameela Li 4 pontja mellé mindössze egy gólpasszt jegyzett, három eladott labda mellett – ez nagyon kevésnek bizonyult a tavalyi ezüstérmessel szemben. 


ZTE NKK - UNI Győr MÉLY-ÚT 80-71 H.U. (18-21, 15-20, 8-15, 27-12, 12-3) 

A negyedik negyedben összeomlott a Győr. Sandra Ygueravide vezetésével fokozatosan lépett el ellenfelétől a remek védekezéssel operáló vendégegyüttes, a spanyol játékmester remekül hozta helyzetbe társait, de ő maga is veszélyes volt a gyűrűre. Három negyeden keresztül remekül működött a győriek játéka, Hruscaková és Barnai kosarakra váltotta Ygueravide zsugáit, azt is elbírta az együttes, hogy Dombai Réka ezúttal nem villogott. A harmadik játékrész végére 56-41-re vezetett Milos Pavlovic gárdája, nem sok jele volt annak, ami ezután következett. Keyona Hayes vezérletével ugyanis óriási hajrába kezdett a ZTE, Kirby Burkholder trojkája egy 12-2-es futást eredményezett Molnár József együttesének, amivel visszajöttek a meccsbe a zalaiak. Kapkodóvá vált az addig higgadt, magabiztos Győr játéka, a rendes játékidőt sikerült is hosszabbításra mentenie a zalaiaknak – a ráadásban aztán már nem volt pardon, 12-3-ra húzta be az etapot a Zalaegerszeg, és egy hatalmas feltámadást bemutatva megnyerte a mérkőzést. Az utolsó negyedet és a hosszabbítást összesen 39-15-re bukták el a vendégek, így hiába Ygueravide 20 pontja és 9 gólpassza (egymaga annyit osztott ki, mint az egész zalai csapat), 1-1-re rontotta mérlegét a zöld-fehér gárda. 

A legjobbkor ébredt a ZTE. Harminc percen át nem tudott mit kezdeni az ellenfél védekezésével a zalai együttes, de Hayes jó játéka lendületbe hozta Horti Dóráékat, akik meg sem álltak a győzelemig. Hayes 19, Burkholder 17, Horti pedig 16 ponttal vette ki a részét a sikerből, amely Molnár mester első diadala volt a zalaiak padján.  


Sopron Basket – WBV CEKK Cegléd 90-45 (20-9, 31-5, 23-13, 16-18)

Nem volt kérdés. A DVTK – BEAC derbihez hasonló forgatókönyv szerint zajlott a Sopron – Cegléd összecsapás is, a címvédő különösen a második negyedben hengerelt. Hatan zártak kétszámjegyű dobóteljesítménnyel a hazaiaknál, közülük Weninger Virág 15 ponttal, közte 3/3 triplával emelkedett ki.  Senki sem töltött 24 percnél többet a parketten Gáspár Dávid csapatából, kőkemény védekezésükkel hamar megfojtották a CEKK játékát Fegyvernekyék, és magabiztos sikert arattak – 42-27-re nyerték a lepattanócsatát, emellett 20 eladott labdába kergették bele a vendégeket. 

Ilyen dobószázalékkal senki ellen nem lehet nyerni. 54 kísérletből mindössze 12 dobást értékesített ezen az estén a ceglédi együttes, tovább nem is boncolgatnánk vereségük okait – nagy különbség volt a felek között a játék minden elemében. 

 

PEAC-Pécs – TFSE-MTK 84-94 (16-27, 22-18, 18-19, 28-30)

Két nagy roham kellett. Alaposan meglepte agilis kezdésével a PEAC-ot az élvonal újonca, Magyar Bianka együttese villámrajtot vett az első fordulóban magabiztos győzelemmel rajtoló pécsiek otthonában. Pedig az elején még 11-4-re is vezettek a házigazdák, innen azonban egy 15-0-s etappal magához ragadta a kezdeményezést a fővárosi gárda – az első fordulóban is remeklő Jenkins-duó, Chanise és Alisia villogott elsősorban. Egy időre beállt a tíz pont körüli vendégvezetés, végül Conwright kosarával 38-45-ig zárkózott nagyszünetig a PEAC. Szabó Fanni és Hegedűs Réka révén 49-49-nél utol is érték a hazaiak a TFSE-t, sőt Conwright kosarával pár pillanatig vezettek is, itt azonban újítani tudott a budapesti csapat, és egy újabb nagy sorozattal (13-0) ismételten elléptek ellenfelüktől. Derekasan küzdöttek a pécsiek, de a két Jenkinsszel nem bírtak, a lefújásig megőrizte előnyét a TFSE – mindössze a második fordulóig kellett várni az újonc első élvonalbeli diadalára, és rögtön idegenben szállította azt Magyar Bianka hölgykoszorúja.

A védekezéssel volt a fő gond. A Conwright - Bravard párosra nem lehetett panasza Meszlényi Róbertnek támadásban, a két amerikai 49 pontot szorgoskodott össze 19/30-as mezőnymutatóval, rajtuk nem múlott semmi. A többiek viszont most nem hozták az első fordulóban látott szintet, főleg a 94 kapott pont tűnik nagyon soknak – sok van még a bajnokságból, bőven ki lehet küszöbölni a hibákat, de ez a korán bekapott pofon azért így is fájhatott a baranyaiaknak. A túloldalon a két Jenkins (Chanise 34-et hintett 7 hárompontossal) mellett extra napot fogott ki Bernáth Réka, 5/10-es triplázással szórt 20 pontot a húsz esztendős hátvéd – ennyi elegendő is volt az értékes sikerhez.   

 

Vasas Akadémia – KSC Szekszárd 59-75 (17-13, 15-26, 9-15, 18-21)

Érvényesített papírforma. Nem könnyítette meg Földi Attila mester dolgát, hogy többen is hiányoztak csapata alaprotációjából – a kínai 3x3-as U23-as vb-n tartózkodó Tóth Orsolya mellett a sérült Bach Boglárkára sem számíthatott a Vasas szakvezetője, az ellenfél ráadásul a kellemetlen stílusáról ismert Szekszárd volt. Ennek ellenére a kosárszegény nyitó játékrész még 17-13-ra behúzta a pasaréti alakulat, a mérkőzés további részében azonban Zseljko Djokics csapatának akarata érvényesült inkább. A tolnaiak szekerét az első fordulóhoz hasonlóan ezúttal is a horvát Ivana Dojkic húzta 12 ponttal, de Erica McCall (8 pont, 10 lepattanó) és Studer Ágnes (10 pont, 5 gólpassz) is jól teljesített. 

Tartalékosan sem vallott szégyent a Vasas. Láthattuk, hogy jókora zakókba futottak bele kisebb csapatok nagynevű ellenfeleikkel szemben az első két forduló során, a pasarétiek azonban remekül tartották magukat a tavalyelőtti kupagyőztessel szemben. Brianna Fraser 16 pontig jutott – igaz, 17 rádobásból -, Vukov Szonja pedig 13-at szórt, ebben a felállásban ennél sokkal több nem volt a Vasasban. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus