Az Eb-részvétel küszöbén a magyar válogatott

Csak teljesen irreális forgatókönyvek esetén nem jutunk ki az Európa-bajnokságra.

A magyar női kosárlabda-válogatott tegnap este 89-49-re verte Izlandot, amivel az Európa-bajnoki részvétel küszöbére lépett csapatunk. A mieink nagyon jól állnak, de vajon mennyire jól? Ezt vizsgáljuk ebben a cikkben. - olvasható a hunbasket.hu-n. 
 
Mint ismert a 10 Európa-bajnoki selejtező-csoportból a két rendező (Szlovénia és Izrael), a 10 csoportelső, valamint a négy legjobb csoportmásodik kvalifikálja magát a nyári tornára. Amennyiben a két rendező közül valamelyik vagy mindkettő bekerül a teljesítmény alapján kijutók közé, annyival nő a továbbjutó csoportmásodikok száma. Oroszország és Fehéroroszország kizárása után a FIBA úgy döntött, hogy az F és az I csoportból csak a csoportelsők juthatnak ki az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem, így nyolc csoportmásodikból négy (vagy 5 vagy 6) selejtez sikeresen.
 
Azt le kell szögezni, hogy a mieinknek vasárnap este 17:45-től, a miskolci DVTK Arénában le kell győzniük Romániát a kijutáshoz - ha kikapunk, hiába leszünk csoportmásodikak, nagy valószínűséggel a románok lesznek a harmadikak (hacsak Izland nem győzi le Spanyolországot), és akkor csak 1-3-at viszünk az összevetésbe a spanyolok és a románok elleni mérkőzésekkel, azzal pedig nem lehet kijutni a kontinenstornára. Ha legyőzzük keleti szomszédunkat (akár egyetlen, akár 40 ponttal), akkor 2-2-s mérlegünk lesz a csoportmásodikok összehasonlításánál, és +82-es kosárarányunk a spanyolok és az izlandiak elleni meccseket tekintve. Jelen állás szerint ezzel a legjobb csoportmásodikak lehetünk.
 
Az F és az I csoport mellett az E és a J csoportot sem kell már vizsgálnunk (megint kihangsúlyozva, egy Románia elleni siker esetén), mert Horvátország 85-57-re kikapott Szerbiában, így 2-2-vel és -16-tal zárta a selejtezőket, míg Izrael 71-57-re legyőzte Svédországot, 2-2-vel és +9-cel végzett, ráadásul rendezőként az is belefért volna, ha megelőz minket.
 
Maradt összesen öt csoportmásodik, akik megelőzhetnek minket.
 
Az A csoportban Németország 25 pontos vereséget szenvedett Belgium ellen (44-69), így a belgák megnyerték csoportjukat, a németek pedig -15-re romlottak a továbbvitt eredmények tekintetében. Bosznia-Hercegovina - Németország találkozót rendeznek az utolsó fordulóban, amelyen a németeknek minimum 97 ponttal, a bosnyákoknak pedig legalább 155 ponttal kellene győzniük ahhoz, hogy a mi pontkülönbségünket hozzák.
 
A B csoportban Franciaország megnyerte a négyest a litvánok legyőzésével (75-83). A második helyért Ukrajna és Litvánia Lettország fővárosában, Rigában vív majd ki-ki meccset, de a baltiaknak 98 ponttal, észak-keleti szomszédunknak pedig 103 ponttal kellene győznie a +82-es kosárarány eléréséhez.
 
A D csoportban a törökök kikaptak Lengyelországban (76-72), de így is megnyerték a csoportot. A lengyeleknek így is csak -14-re javult a kosárarányuk, így 96 ponttal kellene verniük idegenben Szlovéniát, hogy veszélyesek legyenek ránk - a szlovének második helye nem számít nekünk, hiszen rendezők.
 
A G csoportban Portugália borította a papírformát, legyőzte Görögországot (66-60), de Nagy-Britannia kiütötte az észteket (100-45), így Észtország egészen biztosan csak csoportnegyedik lesz. Az is eldőlt ezzel, hogy a portugálok és a britek is maximum 2-2-t vihetnek a csoportmásodikok összevetésébe: a luzitánoknak 90 ponttal, a szigetországiaknak pedig 89 ponttal kellene nyerniük a Nagy-Britannia - Portugália vasárnapi összecsapást, hogy beérjenek minket.
 
A H csoportban pedig a szlovákok -4-gyel kezdik a Luxemburg elleni meccset, így legalább 86 ponttal kellene nyerniük, hogy a mi szempontunkból számítsanak a csoportmásodikok összehasonlításánál.
 
Olyan pontkülönbségek ezek, amilyen különbségű meccseket az egész selejtező-sorozatban csak Albánia ellen játszottak a csapatok. Ennek megfelelően nyugodtan koncentrálhatunk csak a saját meccsünkre vasárnap, hiszen minden emberi számítás szerint ha nyerünk Románia ellen, az bőven elég lesz ahhoz, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.
 
 
A Románia elleni sorsdöntő találkozóra az alábbi linken tudtok még jegyeket venni:
 
2023.02.12., Magyarország - Románia, 17:45
https://dvtkarena.jegy.hu/program/magyarorszag-romania-207/566
 
Gyertek ki minél többen, és segítsük együtt a magyar válogatottat, hogy kijusson az Európa-bajnokságra!
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus