Az olimpiai ezüstérmes Japán lesz második ellenfelünk

Nagyszerű időszakon van túl a felkelő nap országa.

Egy hét múlva elkezdődik az olimpiai selejtezőtorna, ellenfélbemutatónk második részében pedig az olimpiai ezüstérmes Japán kerül terítékre, amellyel február 9-én, pénteken fogunk összecsapni, a soproni torna második napján. - olvasható a hunbasket.hu-n.

A csapat fennállásának legnagyobb sikerei
 
Japán az 1960-as évek közepe óta rendszeres résztvevője az Ázsia-bajnokságnak és a 70-es évek végéig a vb-n is állandó szereplők voltak. 1970-ben kontinenstornát nyertek, 1975-ben pedig ezüstérmet szereztek a világbajnokságon, a vb-n viszont 1979 után 2010-ig nem szerepeltek, Ázsiában pedig nem tudták megtörni a kínai és dél-koreai uralmat. Az új sikerkorszak 2010-ben kezdődött: az előző négy világbajnokságon megint elindulhattak, 2013-tól kezdve pedig zsinórban ötször lettek Ázsia legjobbjai - hegemóniájuk tavaly tört meg, amikor két ponttal kikaptak a házigazda Kínától a kontinenstorna fináléjában (73-71).
 
Olimpián öt alkalommal szerepeltek: 1976-ban (5.), 1996-ban (7.), 2004-ben (10.), 2016-ban (8.), majd legutóbb, a 2021-es, hazai rendezésű tokiói ötkarikás játékokon, ahol ezüstérmet szereztek, hatalmas sikert elérve ezzel. Japán jelenleg a 9. helyen található a világranglistán, nagyban ennek az olimpiai szereplésnek köszönhetően.
 
Kanadához hasonlóan a japánoknál is új szövetségi kapitány van a 2021-es tokiói olimpia óta: a férfi válogatott kispadjára kerülő Tom Hovasse helyére segédjét, a 44 esztendős Onzuka Torut nevezték ki - a 2022-es vb-n már vele lettek kilencedikek.

A megszokott nevek mindössze két légióssal
 
A japán válogatott előbb 20 fős keretet hirdetett, majd január 26-án csökkentette ezt a számot 16-ra. Ezzel a 16 emberrel indult el Európába a csapat január 29-én, és ebből az állományból kerülhet majd ki a végső 12 név:
 
Yoshida Asami (Aishin AW Wings)
Maki Takada (Denso Iris)
Machida Rui (Fujitsu Red Wave)
Motohashi Nanoko (Oda Haneda Vickies)
Hayashi Saki (Fujitsu Red Wave)
Mawuli Evelyn (Denso Iris)
Miyazaki Saori (ENEOS Sunflowers)
Kawai Mai (Toyota Antelopes)
Akaho Himawari (Denso iris)
Yamamoto Mai (Toyota Antelopes)
Hoshi Anri (ENEOS Sunflowers)
Todo Nanako (Toyota Boshoku Sunshine Rabbits)
Noguchi Sakura (Aishin AW Wings)
Hirashita Aika (Toyota Antelopes)
Okoye Monica (UC Capitals, Ausztrália)
Mawuli Stephanie (Movistar Estudiantes, Spanyolország)
 
A japán kosárlabda értékei ismertek: gyorsak, elképesztően sokat futnak támadásban és védekezésben is, és inkább a külső dobásokra helyezik a hangsúlyt. Onzuka nem is titkolta, hogy azt szeretné, ha ezt a fajta játékot tudnák tökélyre fejleszteni. Ennek megfelelően például a pattanózást inkább csapatszinten oldják meg, nincs (ebben sem) kiemelkedő emberük - 185 centinél magasabb játékosuk nem lesz most sem a keretben.
 
Két emberük játszik külföldön a 16-os keretből: a spanyol Movistar Estudiantesben kosarazó Mawuli Stephanie, illetve az Ausztráliában pattogtató Okoye Monica. Mindketten magasemberek (182 centisek), és mindkettejüknek komoly szerepük van a pontszerzésben is - Mawuli nagyon jól dob távolról is, rá nem klasszikus magasemberként kell tekinteni ilyen szempontból sem.
 
Mellettük két 185 centis ember lesz még szinte biztosan a 12-es keretben: Takada Maki, aki a 35 évével messze a japánok legidősebb játékosa, illetve Himawari Akaho, aki pedig magassága ellenére kiscsatár. A pattanózás nagy részét azért várhatóan ők fogják megoldani, még ha van egy-két kisember mellettük is, akikre oda kell figyelni.

A bő keret tagja az a Machida Rui, aki a tokiói olimpián 18 gólpasszal új olimpiai csúcsot ért el, és játszott ezután egy évet a WNBA-ben is. Szintén kulcsszereplő a gárda játékmestere, a 163 centis Yamamoto Mai, aki a tavalyi Ázsia-bajnokságon 10.6 pont mellett 5.2 gólpasszt is átlagolt.
 
A 167 centis Miyazaki Saori is közel 5 asszisztot hozott meccsenként ezen a tornán, a 171 centis Hoshi Anri sokoldalú teljesítményt nyújtott (7.8 pont, 3.8 pattanó, 3.2 gólpassz), de Hayashi Sakinak (6.8 pont), Motohashi Nanakónak (4.6 pont) és Hirashita Aikának (6.6 pont) is megvolt a szerepük.
 
Az Ázsia-bajnokság egyébként jól mutatta a csapat erősségét: az akkori 12 fős keretből összesen ketten dobták 37.5% alatt a triplát, ami egy 5 meccses, kis mintánál lehet torzított eredmény is, a japán kosárlabda azonban teljesen egyértelműen erre épít már jó ideje, nem kell mást várnunk tőlük most sem.
 
 
Sokan Japán ellen várják azt az egy áhított győzelmet, ami Párizst érheti a mieink számára, ennek eléréséhez viszont a pályán és a lelátón is mindent meg kell tennünk a sikerért.
 
A Japán elleni, február 9-én, pénteken 18 órakor kezdődő olimpiai selejtező mérkőzésre ezen a linken tudtok jegyet vásárolni:
 
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/olimpiai-selejtezo-torna-sopron-arena-1395954/performance.html
 
A három nap bármelyikére pedig itt vehetitek meg a belépőket:
 
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/olimpiai-selejtezo-torna-sopron-arena-628272/event.html
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotók, slide: hunbasket.hu; Sportslook; fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus