Első olimpiai selejtezős ellenfelünk: Kanada

Ismerős nevekkel jöhet Magyarországra a világranglista ötödik.

Nyolc nap múlva indul Sopronban a női olimpiai selejtezőtorna, így elkezdjük felvezetni a kvalifikációs sorozatot - elsőként első ellenfelünk, a világranglista ötödik Kanada kerül terítékre. - olvasható a hunbasket.hu-n.

 

Rendszeres résztvevői a legnagyobb nemzetközi tornáknak is
 
A kanadai szövetséget 1923-ban alapították, 1936 óta tagja a FIBA-nak. A kanadai női válogatott az 1950-es évek közepétől indult a Pán-amerikai Játékokon, majd 1971 óta szinte mindig ott van a világbajnokságokon is - az egyetlen időszak, mikor nem volt ott a gárda a vb-n, az 1994 és 2006 között volt, előtte és utána mindig. 1979-ben és 1986-ban bronzérmesek voltak, az előző három világbajnokságot pedig az 5. (2014), a 7. (2018) és a 4. (2022) helyen zárták.
 
Női Amerika-bajnokságot csak 1989 óta rendeznek, itt viszont szinte mindig érmet nyernek. 1995-ben, 2015-ben és 2017-ben végeztek az első helyen, de 2013-ban és 2019-ben is másodikok voltak, kifejezetten eredményes időszak van mögöttük. Mindemellett az olimpián is már hét alkalommal szerepeltek: 1976-ban, Montreálban voltak ott először, az előző három ötkarikás játékoknak pedig kivétel nélkül tevékeny részései voltak - Londonban a 8., Rióban a 7., Tokióban pedig a 9. helyen zártak.
 
Tapasztalatban tehát nincs hiány - akár a vb-ket és az ott elért helyezéseket, akár az olimpiákat nézzük. Nem véletlen, hogy a FIBA világranglistán Kanada jelenleg az 5. helyen áll.

Sikeres közelmúlt
 
A 2023-as év mozgalmas volt a kanadai válogatott számára. A tavalyi Amerika-bajnokságot július legelején játszották Mexikóban. Azt már a torna előtt lehetett tudni, hogy egyetlen együttes jut ki az olimpiára - az USA mellett, amely a világbajnoki címével kiharcolta a párizsi részvételt. A kanadaiak meneteltek a csoportkörben, a legszorosabb meccsük a házigazda Mexikó elleni 83-57-es siker volt. A negyeddöntőben legyőzték Argentínát is (68-60), déli szomszédjuk azonban négy ponttal felülmúlta őket az elődöntőben (63-67). A bronzérmet azért megszerezték, miután a csoportkört követően másodjára is legyőzték Puerto Ricót (73-80), de a novemberi válogatott ablakban nekik olimpiai előselejtezőre kellett menniük.
 
Ezt a tornát a kolumbiai Medellínben rendezték, és Kanada a venezuelaiak (81-39) és a hazaiak (53-70) legyőzésével ki is vívta az olimpiai selejtezőt. Puerto Ricóval újra összecsaptak a juharlevelesek az utolsó napon, ahol az volt a tét, mely gárda kerül majd Sopronba és melyik Kínába. A kanadaiak végül kiváló első félidei teljesítményükkel rövid időn belül harmadjára is két vállra fektették szigetországi ellenfelüket, megnyerték az előkvalifikációt, így kerültek Magyarországra.

Új korszak kezdetén egy új karmesterrel
 
A kanadai válogatott esetében új korszakról beszélhetünk, hiszen a 2021-es tokiói olimpiáig 8 esztendőn keresztül Lisa Thomaidis irányította a nemzeti együttest - ő jelenleg a német válogatott szövetségi kapitánya. Thomaidis helyét a spanyol Víctor Lapena vette át, a 48 esztendős szakember neve pedig ismerős lehet számunkra. Lapena klubszinten 2013-ban spanyol bajnok, 2014-ben pedig spanyol kupagyőztes lett a Perfumerías Avenidával. 2018-ban került külföldre, az orosz Nadezhda Orenburggal rögtön EuroCupot nyert 2019-ben, és el is vitte azonnal a Fenerbahce. Három évig irányította a török klubot - 2022. április 10-én is ő volt a kispadon, amikor a Sopron Basket Euroligát nyert a Fener ellen.
 
Lapena válogatott szinten is bizonyított - 2007-től kezdve volt vezetőedző az utánpótlás csapatoknál, illetve segédedző a felnőtt spanyol válogatottnál. Csapataival volt egyszer U16-os, kétszer U18-as és egyszer U20-as Európa-bajnok, kétszer U17-es világbajnoki ezüstérmes, a felnőttekkel pedig Eb-n két arany, egy ezüst, két bronz, vb-n egy ezüst és egy bronz, olimpián pedig egy ezüst volt a mérlege. Nem akárki vette át tehát a kanadai csapatot, és ezt jól mutatja a 2022-es vb-n elért negyedik hely, ami a csapat legjobb szereplése volt az 1986-os bronzérem óta.
 
 
Egy nagyon ismerős név és egy összeszokott csapat
 
A kanadai válogatott honlapján jelenleg az előselejtezős keret található, így egyelőre nem tudni, ki lesz az a 12 játékos, akikkel megpróbálják majd kiharcolni az olimpiát - természetesen a keretekről is hírt adunk majd, amint nyilvánosságra kerülnek. Nagyon meglepő lenne azonban, ha 2-3 névnél többet változtatnának, a mag ugyanis évek óta állandó.

Bridget Carletont kell legkevésbé bemutatni, hiszen a SERCO UNI Győr játékosa hétről hétre kiváló teljesítményt nyújt - a 2022-es vb-n (12.8) és az olimpiai előselejtezőn (11.0) is ő volt a kanadaiak legjobb pontszerzője, de az ebből a statisztikából is látszik, hogy nem Carleton az egyetlen, akire oda kell figyelni, szépen eloszlanak a terhek.
 
Kulcsszerepe van a rutinos Kayla Alexandernek - a 33 esztendős center a Tango Bourges Basketnél kosarazik, ő volt a 2022-es Szuperkupa MVP-je (a Bourges a Sopront verte abban az évben), és dupla-duplát átlagolt tavaly az Amerika-bajnokságon és az előselejtezőn is. Mellette újra ott lesz a tapasztalt Natalie Achonwa is, aki az előselejtezőre tért vissza 6 hónappal azt követően, hogy életet adott fiának. Szintén a magasemberekhez tartozik a 22 éves Laeticia Amihere, aki a vb-n is nagyon hasznos volt, az előselejtezőben pedig az egyik leghasznosabb az egész csapatból (9.7 pont, 9.3 pattanó, 16.0 VAL) - őt a tavalyi WNBA drafton a 8. helyen vitte el az Atlanta Dreams.
 
Az egyik kérdőjel az, hogy játszik-e majd Aaliyah Edwards, aki egyelőre nem szerepel a kanadaiak listáján, az előselejtezőn nem játszott, de a tavalyi kontinenstornán 10 ponttal és 8 lepattanóval a legjobbak közé tartozott a mindössze 21 éves, még a UConn egyetemen kosarazó játékos. Ez négy nagyon erős név a magasembereknél még akkor is, ha esetleg a Gonzaga egyetem szintén 21 esztendős sztárja, Yvonne Ejim nem lesz itt - ő is nagyon jól játszott az Amerika-bajnokságon.

A hátvédeknél tele vannak rutinos játékosokkal, és a Kia Nurse (27), Shay Colley (28), Nirra Fields (31) trióból mindhárom játékosra nagyon oda kell figyelni, ha arról van szó, kik szerezhetik a pontokat a kanadai csapatban. Aislinn Konig állandó tagja a csapatnak, de mellettük kiegészítő szerepet tölt be, Sami Hill és Cassandre Prosper viszont nem.
 
Utóbbi még nem töltötte be a 19-et, csak másodéves a Notre Dame egyetemen, de már komoly szerepet kapott az Amerika-bajnokságon (19.8 perc, 7.0 pont) és az előselejtezőn is (15.6 perc, 8.0 pont), míg a Spanyolországban kosarazó Hillnek nagyjából hasonló percmutatói voltak a két tornán. Kanadával nem sok egymás elleni meccse volt a magyar válogatottaknak, 2022-ben, a debreceni U17-es lány vb-n viszont pont Prosper (21 pont, 8 pattanó, 4-4 szerzett labda és blokk) vezetésével győztek az észak-amerikaiak (49-70).
 
Erős és sokoldalú a kanadai csapat, amely a rutinos játékosok mellett tele van tehetséges, nagyon fiatal kosarasokkal is - a palánk alatt rendkívül jó ez az elegy, a csapatnak pedig tapasztalt játékmesterek szabnak fazont.
 
Nagy kérdés náluk, hogy az egyetemi játékosok (Edwards, Ejim, Prosper) közül kik lesznek, lehetnek majd itt - a helyükre kerülhetnek be az előselejtezőn szereplő Quinn Dornstauder és a 18. születésnapját mindössze három napja ünneplő, még középiskolában kosarazó Syla Swords. A másik nagy kérdés pedig az, hogy milyen állapotban lesznek egyesek - Achonwa és Nurse például nem játszanak Európában, egészen biztosan nincsenek annyira játékban, mint Carleton, Alexander vagy akármelyik magyar játékos.
 
 
Hogy ez döntő lesz-e, az február 8-án, csütörtökön 19 órától kiderül, de a mieinknek mindenképpen nagy szükségük lesz a magyar közönség támogatására!
 
A Kanada elleni találkozóra (illetve a teljes első napra) ezen a linken tudtok még jegyet vásárolni:
 
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/olimpiai-selejtezo-torna-sopron-arena-1394184/performance.html
 
Itt pedig a torna bármelyik napjára tudjátok megváltani a belépőiteket:
 
https://www.eventim.hu/hu/jegyek/olimpiai-selejtezo-torna-sopron-arena-628272/event.html
 
Gyertek el Sopronba, hiszen ez egy nagyon ritka lehetőség, és akár a Kanada elleni találkozó is dönthet arról, kijutunk-e az olimpiára.
 
Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotók, slide: hunbasket.hu; fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus