Holnap Finnországban lép pályára női válogatottunk

Jön az újabb kulcsmeccs a mieink számára.

Vasárnap délután 15 órakor Finnország fővárosában, Helsinkiben játszik női válogatottunk a 2025-ös női Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában. A finnek is egészen fiatal csapattal állnak fel, de természetesen ezúttal is a győzelem a célunk. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 
 
Öt Eb-részvétel, 1987 óta semmi, de most jó kezdés
 
A finn női kosárlabdázás hosszú, de nem túl sikeres múltra tekinthet vissza. Ott voltak már az 1952-es és az 1956-os Európa-bajnokságon is, mindkét alkalommal 11. helyen zártak, majd 24 év elteltével, 1980-ban jutottak ki újra a kontinenstornára. 1981-ben, majd 1987-ben is ott voltak a legjobbak között - mindhárom alkalommal a 12. helyet tudták elérni, azóta egyetlen nagy tornára sem jutottak ki, vb-n és olimpián pedig természetesen nem jártak. A legutóbbi, az idei Eb selejtezőjében például 0-6-tal zárták csoportjukat a franciákkal, az ukránokkal és a litvánokkal szemben.
 
A 2025-ös Európa-bajnokság kvalifikációja már biztosan jobban alakul ennél Finnország számára, hiszen első meccsüket megnyerték Bulgáriában (65-75). Az első félidő után két ponttal még a bolgárok vezettek, a harmadik negyedben viszont fordítottak az északiak, ezt követően pedig már nem engedték ki a kezükből a vezetést. A két 100%-os csapat találkozik tehát holnap Helsinkiben.
 
 
Egy WNBA-játékos és a többiek
 
Legnagyobb sztárjuk egyértelműen Awak Kuier. A Kairóban született, dél-szudáni szülőkkel rendelkező, 196 centi magas, 22 esztendős játékost a 2021-es draft második helyén választotta ki a Dallas Wings, Európában pedig jelenleg az olasz Umana Reyer Veneziánál játszik. Kuiernek a WNBA-ben egyelőre nem megy, de az első Eb-selejtezőn kiemelkedett: 27 pontot, 11 lepattanót és 5 blokkot jegyzett (32 VAL). Szintén jól játszott Bulgária ellen a 176 centi magas, 23 éves Lotta-Maj Lahtinen, aki tavaly végzett a Georgia Tech-en, most pedig a spanyol élvonalban, a Cadi La Seu-nél játszik. Ő a 11 pontja mellett 9 lepattanót és gólpasszt is elért (18 VAL), és 3/6 volt a triplavonalon túlról. Az egyik rutinos emberük, a német bajnokságot vezető Kelternnél játszó, 183 centi magas Elina Koskimies jutott még el 10 pontig (13 VAL), a 10 VAL-t pedig rajtuk kívül a Kuier melletti legjobb magasemberük, az olasz első osztályban, a Sanga Milanónál játszó 191 centi magas, 24 éves Helmi Tulonen érte el (4 pont, 8 pattanó, 3 gólpassz, 12 VAL).
 
Rájuk kell leginkább figyelni az első meccs alapján, de a finneknél mind a 12 ember pályára lépett az előző találkozón, és mindenki legalább 6 és fél percet a pályán töltött. Elina Aarnisalo volt az ötödik kezdőjük, aki mindössze 18 esztendős, és a belga Kangoeroesnál kosarazik. 2000 után született a 19 éves Meri Kanerva is, aki a finn ToPo együttesében játszik, a 21 éves Teresa Seppala, aki az amerikai egyetemi bajnokságban, a Sienánál pallérozódik jelenleg, illetve a 23 éves Roosa Kosonen is, aki Kanervához hasonlóan otthon kosarazik, méghozzá a PeKa csapatánál. A ToPo és a PeKa is további egy-egy játékost delegál a Bulgáriában látott 12-es keretbe: Magdalene Agyei 24 éves hátvéd, és előbbi, Roosa Lehtoranta pedig 26 esztendős hátvéd, és utóbbi klubhoz tartozik. A gárda két korelnöke Anniina Aijanen, aki a spanyol Baxi Ferrol játékosa, a 30 éves korhatárt pedig egyedül Anissa Pounds viszi át a maga 32 évével, ő jelenleg a német Halle kosarasa.
 
A finnek 12 fős kerete két nappal ezelőttről
 
Elina Aarnisalo (Kangoeroes Basket Mechelen, Belgium)
Elina Koskimies (Rutronik Stars Keltern, Németország)
Roosa Lehtoranta (Kotka Peli-Karhut)
Awak Kuier (Umana Reyer Venezia, Olaszország)
Helmi Tulonen (Pallacanestro Sanga Milano, Olaszország)
Magdalene Agyei (Torpan Pojat Helsinki)
Teresa Seppala (Siena, NCAA)
Anissa Pounds (Gisa Lions MBC, Németország)
Anniina Aijanen (Baxi Ferrol, Spanyolország)
Meri Kanerva (Torpan Pojat Helsinki)
Lotta-Maj Lahtinen (Cadi La Seu, Spanyolország)
Roosa Kosonen (Kotka Peli-Karhut)
 
Hogy lesz-e változás náluk, azt persze egyelőre még nem tudhatjuk, de a váz egészen biztosan nem változik: Kuier, Lahtinen, Koskimies és Tulonen kiemelkednek ebből a keretből, Aarnisalo pedig egy nagyon érdekes, de még nagyon fiatal tehetség. Szövetségi kapitányuk Ilkka Palviainen - a 44 esztendős szakember volt a Namika Lahti és a Tampereen Pyrintö férfi csapatainak vezetőedzője is, de több mint egy évtizede dolgozott már a finn leány utánpótlásban szövetségi edzőként, amikor idén tavasszal kinevezték a felnőtt nemzeti csapat élére.
 
A mieink Szlovénia elleni 70-51-es győzelméről olvashattatok már, ahogy arról is, hogy Székely Norbert győzelmet várt a finnek ellen is még a szlovének elleni selejtező előtt. A kapitány a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a finn egységes, jó csapat, nem lesz könnyű dolgunk.
 
Ettől függetlenül a közelmúlt eredményei azt mutatják, hogy előrébb jár válogatottunk a finneknél, ezt pedig holnap délután 15 órától bizonyíthatjuk a pályán is. A találkozót a YouTube-on élőben nézhetitek, a holnapi nap folyamán közzétesszük a stream eléretőségét!
 

Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus