Ma elrajtol a női élvonal idei szezonja

Szombaton öt mérkőzéssel kezdetét veszi a Tippmix Női NB I 2022/23-as kiírása, az első forduló a vasárnapi BKG – DVTK derbivel lesz teljes. Lássuk a találkozók felvezetőit!

A Hunbasket felvezetője:

 

E.ON ELTE BEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd    2022. szeptember 24. szombat 18:00

Új névadó szponzorral, új vezetőedzővel, valamint jelentősen átalakított kerettel vág neki az évadnak a legutóbbi rájátszásról épphogy lemaradó BEAC. A tavalyi magyar mag kulcsemberei közül Czank Tímea és Barnai Judit a városi rivális Csatához igazolt, Mérész Beatrix Olaszországba szerződött, Boros Júlia pedig máris összecsap tavalyi együttesével, hiszen a fiatal hátvéd Szekszárdon folytatja pályafutását. Az érkezők között két légiós – a horvát, ötös poszton bevethető Ana Vojtulek, valamint a „kombóhátvéd” Morgan Green – mellett több korábbi korosztályos válogatott játékost találunk: Angyal Barbara és Benke Sára a BKG-tól, Tóth Franka a DVTK-tól, Milkovics Réka Győrből, Radócz Fanni pedig a Vasasból érkezik. Ami a tolnaiakat illeti, a tavalyi Euroligás bemutatkozás után idén is minőségi keret formálódik Zseljko Djokics keze alatt. Az alapemberek közül Gereben Lívia távozott, a gárda magjának nagy része azonban maradt, a fentebb említett Boros Júlia pedig tovább mélyíti a rotációs lehetőségeket. Három új légióst is bejelentett a klub, Ruthy Hebard, Sydney Wallace és Victoria Vivians is komoly erősítésnek tűnik.

 

TFSE-MTK - NKA Universitas PEAC          2022. szeptember 24. szombat 18:00

A tavalyi nyolcadik fogadja a tavalyi negyediket, de tippelni nehéz, hiszen mindkét gárdánál voltak változások. A TFSE két rutinos magyar játékossal - a nyár folyamán a 3x3-as válogatottban szerepet kapó Hegedűs Jankával és Pusztai Petrával -, valamint két amerikai légióssal erősödött. A légiósok közül Tyaunna Marshall tavaly épp a PEAC-ban kosarazott, míg az ötös poszton bevethető Khaalia Hillsman először játszik hazánkban. Ami a „fiatalszabálynak” (legalább egy, 2002. január 1. után született játékosnak pályán kell lennie az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében) megfelelő játékosokat illeti, az idény folyamán érdemes lesz figyelni a sérülésből visszatérő Baa Dominika teljesítményét – a 2004-es születésű bedobó korosztálya egyik nagy tehetsége. A pécsieknél a férfi vonalra visszatérő Csirke Ferencet Jovan Gorec váltja a kispadon, a siker receptje azonban vélhetően most is ugyanaz: a Kiss Virág – Wentzel Nóra páros mellé játékban jól passzoló légiósok megtalálása, valamint a kemény védekezés. Wentzelt már nem „védi” a fiatalszabály, na nem mintha annyira rászorult volna a legutóbbi szezonban – nem csak a kezdőkkel futott ki a parkettre, de a végjátékokban is rendre ott volt a pályán a sokoldalú, játékszervezésben és pontszerzésben is jeleskedő hátvéd.   

 

Vasas Akadémia - Ludovika Csata           2022. szeptember 24. szombat 18:00

Fővárosi rangadót is tartogat a bajnokság első fordulója, a tavalyi évad hatodik helyezettje fogadja a hetediket. A pasarétieknél nem volt nagy játékoskeringő, két amerikai játékos érkezett soraikba – Katrina Pardee a hátvédposztokon, Schaquilla Nunn pedig a palánk alatt lehet Milos Pavlovic gárdájának segítségére. Papp Klaudia, Tóth Orsolya, Madár Eszter, Szerencsés Tamara, Budácsik Dorottya, vagy Salamon Zsófia már alapembernek tekinthetőek a Vasasnál, meglátjuk, mennyire érzi meg az együttes Bach Boglárka távozását. A Csatánál új időszámítás kezdődik, hiszen Lelik Réka Belgiumba igazolt, de Tursics Krisztiánék nem tétlenkedtek, négy magyar és két külföldi játékost is igazoltak. A palánk alatti szekciót a Barnai Judit – Jáhni Zsófia duóval erősítették meg, míg mezőnybe Szabó Fanni, karmesternek pedig Czank Tímea érkezett. Két külföldijük, Jaelyn Brown és Samantha Fuering szintén mezőnyposztokon bevethető, így a fiatalokkal kiegészülve ütős csapatot alkothatnak, a legtöbb pozícióban két bevethető játékossal.   

 

VBW CEKK Cegléd - SERCO UNI Győr     2022. szeptember 24. szombat 18:00

A ceglédieknél négy légiós (Patricia Bura, Samantha Cooper, Kiana Williams, Teodora Turudic) mellé Horváth Boglárka érkezett a PINKK-től, nehéz megtippelni, mire lehetnek képesek a Pest megyeiek. A fiatalok közül érdemes lehet Rakita Lili játékát figyelni, a korábbi korosztályos válogatott játékmester hasonlóan berobbanhat az élvonalba, mint tette azt tavaly Angyal Barbara a BKG színeiben – mindketten a Csatánál sajátították el a játék alapjait, és a „fiatal” perceken felül is jócskán kap(hat)nak szerepet. A győriek új vezetőedzővel a fedélzeten vágnak neki a szezonnak, Cziczás László, valamint segítője, Földi Attila nem ismeretlenek a mostani ellenfélnél sem, hiszen dolgoztak Cegléden együtt. A Rába-partiaknak sikerült megtartaniuk a bajnokság egyik legjobb légiósát, Beatrice Mompremiert, maradt Sabina Oroszova is, valamint sikerült egyben tartani a Török – Dombai – Weninger – Ruff-Nagy – Dubei – Varga – Baffy magyar magot. A Vasasnál remek szezont futó „mindenes”, Bach Boglárka, valamint két amerikai játékos, Peyton Williams és Aaryn Ellenberg érkezett, papíron tehát remek keret áll Cziczás mester rendelkezésére – valamennyit már meg is villantottak ebből a potenciálból a Sió Kupa elhódításával.

 

PINKK Pécsi 424 - Sopron Basket             2022. szeptember 24. szombat 19:00

A PINKK két légióssal, a tavaly a BKG-ban pattogtató Sofija Zivaljeviccsel, valamint az ukrán Veronika Liubinets-cel vág neki az új szezonnak, a keret nagy része változatlan. Érzékeny veszteség lehet a Csatához távozó Jáhni Zsófia, Kovács Dénes alakulata eredményes mezőnyjátékkal, valamint a Tenyér – Vincze kettős bontásaival kompenzálhatja a magasember hiányát. Ami a bajnoki, illetve immáron Euroliga-címvédő soproniakat illeti, Jelena Brooks-on kívül teljes légióskontingensüket lecserélték, de az érkezők nevei természetesen ezúttal is garanciát jelentenek a minőségre. Courtney Vandersloot, Brittney Sykes, Alice Kunek, Dragana Stankovic és Ezi Magbegor mellett Böröndy Vivien is Gáspár Dávid együttesében folytatja, a mély keret tehát adott Határ Bernadett sérülése ellenére is – bár Magbegor, Stankovic és Vandersloot csak októberben csatlakozik a gárdához.

 

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós - DVTK-Hun-Therm    2022. szeptember 25. vasárnap  18:30

A tavalyi 12. helyezetthez látogat a kupa címvédője, a hazaiak kerete változott talán nagyobb mértékben az előző évadhoz képest. A szigetszentmiklósiaktól Angyal Barbara, míg a diósgyőriektől Tóth Franka igazolt a BEAC-hoz, és míg Gedei Tiborék több érkezővel próbálták mélyíteni állományukat (Szabó Dóra, Katona Szidónia, Andi Hanna, Zsámár Panna, Reina Perez, Kayla Jones), Völgyi Péterék mindössze Arella Guirantest és Aho Nina testvérét, Tyrát igazolták le, mindenki más maradt a tavalyi keretből. Jó egyvelegnek tűnik a társaság, rutin, fiatalság, képzettség és lendület is van a hölgyekben, minden adott az ismételt jó eredmény eléréséhez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus