Mexikóban és Ruandában lesznek a női vb előselejtezői

Április 25-én lesz a sorsolás.

A magyar női válogatottnak nem sikerült kivívni a részvételt a 2024-es párizsi olimpián, de a lányokra így is komoly feladatok várnak a nyár folyamán. A 2026-os berlini női kosárlabda világbajnokság előselejtezőjén lesz érdekelt nemzeti csapatunk. A mieink Mexikóban vagy Ruandában lépnek majd pályára – olvasható a FIBA sajtóközleményében.
 
A nyári világbajnoki előselejtezőkön 16 nemzet érdekelt, a FIBA minden régiójából négy-négy. Az olimpiai selejtezőkön sikertelenül szerepelt négy nemzet mellé még 12-en csatlakoznak a tavalyi kontinenstornák eredményei alapján.
 
Afrika: Szenegál, Mali, Ruanda, Mozambik
Amerika: Brazília, Mexikó, Venezuela, Argentína
Ázsia/Óceánia: Új-Zéland, Korea, Fülöp-szigetek, Libanon
Európa: Magyarország, Csehország, Montenegró, Nagy-Britannia
 
A 16 résztvevő két nyolccsapatos tornán mérkőzik meg egymással augusztus 19. és 25. között. A tornák házigazdái Mexikóváros és Ruanda fővárosa, Kigali lesznek. A győztesek pedig részvételi jogot szereznek a 2026. márciusában megrendezésre kerülő világbajnoki selejtezőre.
 
Fontos kiemelni, hogy ez az előselejtező egy ráadás lehetőség, mellyel több csapatnak szeretne a FIBA esélyt biztosítani a világbajnoki álmai életben tartására. Ettől függetlenül a tradicionális út is létezik, hiszen abban az esetben, ha itt nem jár sikerrel válogatottunk, akkor a hagyományos mód, a 2025-ös Európa-bajnokságon elért megfelelő eredmény is feljogosít majd a világbajnoki selejtezőn való részvételre.
 
A nyári világbajnoki előselejtező sorsolását április 25-én rendezik Svájcban. Mindkét nyolcas tornán két négyes csoportban szerepelnek majd a csapatok. A csoportok első két helyezettjei vívják az elődöntőt. Minden csoportban egy-egy nemzet szerepel majd a FIBA négy régiójából.

Forrás: Hunbasket

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus