Óriásit harcoltunk a spanyolok ellen, de holnap a bronzért játszhatunk az Eb-n

Kilenc ponttal kaptak ki a mieink.

A Hunbasket összefoglalója:

26 év óta első Európa-bajnoki elődöntőjét játszotta a magyar női kosárlabda-válogatott ma este, ellenfelünk Spanyolország volt.
 
Egy támadópattanó után Torrens bekezdett egy triplával, majd két büntetőt is a helyére küldött gyorsan. Goree Cyesha szedett támadópattanót, majd szorongatott helyzetből visszatette a labdát az első kosarunkért a 2. percben (5-2). Cy ezt a meccset is kiválóan kezdte, triplájával egyenlítettünk - Torrens azonnal válaszolt, majd végigvitt egy támadást sima ziccerig (10-5). Studer Ágnes 4 perc elteltével dobott hármast, Gil szép centermunkát vitt végig, Goree viszont faulttal együtt dobott kosarat, és a büntető is a helyére ment (12-11) - ez nem a cseh meccsen látott kezdés volt. A negyed felét elhagyva Carrera középtávolit rakott a helyére, majd egy-két elhibázott támadás után Dominguezt hagytuk ott nagyon a büntetővonal környékén, büntetett is egy duplával (16-11). A 8. perc legvégén Varga Alíz szép kettő-kettő után dobott nagyon távoli kettest, Ginzo válaszolt. Dubei Debóra harcolt ki két büntetőt a felvonás utolsó percének kezdetén, az első be is ment, majd Határ Bernadett blokkolt két hatalmasat - több pont már nem esett a negyedben, 4 pont volt a hátrányunk 10 perc játk után (18-14).
 
A második felvonás Horváth Bernadett betörésével kezdődött, de erre Gil két büntetővel, Ginzo pedig egy középtávolival válaszolt, a 12. perc közepén időt kért Székely Norbert (22-16). A játékmegszakítás után labdát vesztettünk, Ginzo könnyedén tette fel a gyűrűnk alól a játékszert két pontért. Kiss a 15. perc kezdetén harcolt ki büntetőket, mindkettő a helyére is került, Torrens viszont nagyon üresen maradt, be is szórta a hármast, majd Cazorla is megtette ugyanezt, Székely Norbertnek újra időt kellett kérnie a felvonás felénél (30-18). Kányási Veronika tört be ügyesen, csak szabálytalanul tudták szerelni, a vonalról pedig nem hibázott. Torrens sokadjára volt eredményes távolról, ezúttal a sarokból, már 16 pontnál járt alig több mint 17 perc elteltével (33-20). Cazorla visszalépős triplát szórt, Goree a palánk alól válaszolt egy sima ziccerrel. Spanyol időkérés után Torrens megint villant, Studer betörése ezúttal 2+1-et ért, majd a félidő vége előtt egy triplát is beszórt csapatunk kezdő irányítója, ezzel 10 pont volt a különbség a nagyszünetben (38-28).
 
A fordulást követően Cazorla szerezte az első pontot büntetőből a 22. perc végén, majd ugyancsak ő volt eredményes kintről (42-28). Torrens indult el a gyűrű felé, de félúton feltette a labdát, az így is behullott - Kiss válaszolt a túloldalon a 24. perc közepén, első pontjainkat megszerezve a második félidőben. Studer visszalépős távoli duplával jelentkezett, nagyon jól játszott ezen a találkozón. Torrens továbbra is megállíthatatlan volt, ezúttal büntetőkből szerezte meg 21. és 22. pontját, 14 pont volt a különbség a játékrész felénél (46-32). Aho Nina triplája nagyon kellett ebben a helyzetben, Lelik Réka pedig keményen megdolgozott a dobóhelyzetéért, be is tette a tempót - időt kértek a spanyolok a 26. perc közepén (46-37). Lelikhez visszapattant saját passza, újabb középtávolit értékesített, Casas pedig mindkét büntetőjét elrontotta. Carrera a 28. perc közepén nem hibázott a vonalról, Ginzo pedig egy kettő-kettő után dobott középtávolit Határról (50-39). A spanyolok érezhetően feljebb kapcsoltak védekezésben, sok volt az eladott labdánk - ezt a védekezést Határ egy nagyon távoli, a dudaszó pillanatában elengedett kettessel tudta feltörni, majd Kányási középről szórt hármast, hat pontra zárkóztunk (50-44). Mindkét spanyol büntető kimaradt, Határ viszont mindkettőt a helyére rakta, mindössze 4 pont volt a hátrányunk 10 perccel a vége előtt (50-46).
 
A záró 10 percben Gil két büntetőből egyet tudott értékesíteni, majd Varga tört be nagyon jó ütemben a 32. perc végéhez közeledve (51-48). Ginzo duplájával lett megint közte 5, majd Torrens szólt hozzá újra a meccshez, megint egy saroktriplával, időt kért Székely Norbert a 34. perc közepén (56-48). Studer tört be nagyon határozottan, nem könnyű helyzetből szerzett 2 pontot, majd Kiss középről szórt triplát - a 36. perc végéhez közeledve a spanyolok kértek időt, megint ott voltunk a nyakukon, csak 3 pontra tőlük (56-53). Cazorla tört gyűrűre és szerzett két pontot, Kányásinak viszont szépen zártak el a többiek, ő pedig gyönyörűen használta ezt ki sima két pontért. Carrerának játszották le mintaszerűen a spanyolok a játékot. Megint keményedett a spanyolok védekezése, megint egyre több labdát adtunk el, Torrens pedig bár rálépett a vonalra, másfél perccel a vége előtt 7 pontra növelte csapata előnyét (62-55). Goree ziccerére Cazorla két büntetővel válaszolt, majd megint Cazorla állhatott a vonalra, újabb két pontjával pedig eldőlni látszott a meccs nem egész 40 másodperccel a vége előtt. Dubei azért még a sarokból betalált, fél perccel a vége előtt jött a spanyol időkérés (66-60). Carrera kétszer büntetőzhetett, be is dobta mindkettőt, majd Gil még egyszer volt eredményes a vonalról, ezzel alakult ki a végeredmény.
 
69-60-ra nyertek végül a spanyolok, így holnap ők játszhatnak a döntőben. A mieink hatalmasat harcoltak, 14 pont hátrányból visszajöttek többször is 3-ra, de a sok eladott labda (24) mellett nem bírtuk el, hogy Alba Torrens egészen extrán játszott, 27 ponttal zárta a találkozót. A bronzmeccs 17 órakor kezdődik, az ellenfelünk pedig a most zajló Belgium-Franciaország találkozó vesztese lesz.
 
 
Spanyolország - Magyarország 69-60 (18-14, 20-14, 12-18, 19-14)
 
2023-as női Európa-bajnokság
Elődöntő
Szlovénia, Ljubljana, Arena Stozice

 
Spanyolország: Cazorla 16/9, Casas -, Torrens 27/15, Gil 6, Carrera 8. Csere: Ouvina -, Dominguez 2, Quevedo -, Ginzo 10, Rodriguez -.
 
Magyarország: Studer 13/6, Lelik 4, Dubei 4/3, Goree 12/3, Kiss 7/3. Csere: Aho 3/3, Ruff-Nagy -, Határ 4, Varga 4, Kányási 7/3, Horváth 2, Török -.

 

Kép, slide: hunbasket.hu; Girgász Péter/MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus